Verbal Ability – Spot the errors Questions 9 Sep 2015





Spot the errors questions are generally easy to attempt. They are generally asked in the format:

Read the following sentences to find out whether there is any grammatical error or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is (5). (Ignore errors of punctuation, if any.)

Question 1: It is I 1./ Who is to blame. 2./ for this 3./ bad situation 4./ No Error.5

Solution: Correct usage is ‘who is to be blamed’.<br><br>It is I who is to be blamed for this bad situation.

Question 2: There are just too few trains 1/for the ever-grow 2/ number of passengers 3/ in the city. 4/No error 5

Solution: it should be ‘for the ever-growing’

Question 3: If all goes well,1/ the examination scheduled for next month 2/ is all set to be completely free 3/ from annoying power cuts and disruptions.4/ No error 5

Solution This sentence is error free.

Question 4: If the Manager acted in time (1) / the strike (2) / would not (3) / have lasted long. (4) / No error (5)

Solution: “manager had acted” should be used than “manager acted”

Question 5: His comments came after 1/ the research group said that its 2/consumer confidence index were 3/ slumped to its lowest level.4/ No error 5.

Solution: it should be ‘consumer confidence index has’

Question 6:  Some genuine issues exist(1)/ with the newly adopted (2)/ system and needs to (3) / be examined seriously.(4) / No error(5)

Solution: “Need” should replace “Needs”.

Question 7: Whether or not to confront(1)/ them about their role (2)/ in the matter is a decision (3)which is yet to take. (4) / (5) No error.

Solution: “Be taken” should come in place of “Take”.

Question 8: The government is still in the(1) / process of finalized new policy (2) / guidelines for the allocation of land (3) / to private sector organizations. (4) / No error(5).

Solution: “Finalizing” should replace “Finalized”.

Question 9: According to government estimates (1) /at least four millions tonnes of sugar (2) /will have to be imported (3) / this year because of a poor monsoon. (4) / No error (5).

Solution: “million” should replace “millions”.

Question 10: We are yet starting (1) / offering this facility to (2) / our customers as we are (3) / awaiting approval from the Board. (4) / No error (5).

Solution: “To start” should come in place of “Starting”.

Share this questions with everyone you know and get good karma.