Verbal Ability – Active Passive Voice Questions 23 September 2015

2
964

Dear Readers

Have you read our 11 Tips to Crack English Section of IBPS PO.

Well after reading the above article, many of our readers had requested different questions from English Section. So we will post active passive voice questions today.

VERBAL ABILITY TOPIC OF THE DAY – Active Passive Voice 

Active Passive Voice questions are asked in bank exams in the format:

ln questions below, a sentence has been given in Active Voice/Passive Voice. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Passive/Active Voice and mark your answer.

Active Voice : 

In active sentences, the thing doing the action is the subject of the sentence and the thing receiving the action is the object. Most sentences are active.

[Thing doing action] + [verb] + [thing receiving action]

Passive Voice :

In passive sentences, the thing receiving the action is the subject of the sentence and the thing doing the action is optionally included near the end of the sentence. You can use the passive form if you think that the thing receiving the action is more important or should be emphasized. You can also use the passive form if you do not know who is doing the action or if you do not want to mention who is doing the action.

[Thing receiving action] + [be] + [past participle of verb] + [by] + [thing doing action]

Tense Active Passive
Simple Present Once a week, Tom cleans the house. Once a week, the house is cleaned by Tom.
Present Continuous Right now, Sarah is writing the letter. Right now, the letter is being written by Sarah.
Simple Past Sam repaired the car. The car was repaired by Sam.
Past Continuous The salesman was helping the customer when the thief came into the store. The customer was being helped by the salesman when the thief came into the store.
Present Perfect Many tourists have visited that castle. That castle has been visited by many tourists.
Present Perfect Continuous Recently, John has been doing the work. Recently, the work has been being done by John.
Past Perfect George had repaired many cars before he received his mechanic’s license. Many cars had been repaired by George before he received his mechanic’s license.
Past Perfect Continuous Chef Jones had been preparing the restaurant’s fantastic dinners for two years before he moved to Paris. The restaurant’s fantastic dinners had been being preparedby Chef Jones for two years before he moved to Paris.
Simple Future will Someone will finish the work by 5:00 PM. The work will be finished by 5:00 PM.
Simple Future be going to Sally is going to make a beautiful dinner tonight. A beautiful dinner is going to be made by Sally tonight.
Future Continuous will At 8:00 PM tonight, John will be washing the dishes. At 8:00 PM tonight, the dishes will be being washed by John.
Future Continuous be going to At 8:00 PM tonight, John is going to be washing the dishes. At 8:00 PM tonight, the dishes are going to be being washedby John.
Future Perfectwill They will have completed the project before the deadline. The project will have been completed before the deadline.
Future Perfect be going to They are going to have completed the project before the deadline. The project is going to have been completed before the deadline.
Future Perfect Continuous will The famous artist will have been painting the mural for over six months by the time it is finished. The mural will have been being painted by the famous artist for over six months by the time it is finished.
Future Perfect Continuous be going to The famous artist is going to have been painting the mural for over six months by the time it is finished. The mural is going to have been being painted by the famous artist for over six months by the time it is finished.
Used to Jerry used to pay the bills. The bills used to be paid by Jerry.
Would Always My mother would always make the pies. The pies would always be made by my mother.
Future in the Past Would I knew John would finish the work by 5:00 PM. I knew the work would be finished by 5:00 PM.
Future in the Past was going to I thought Sally was going to make a beautiful dinner tonight. I thought a beautiful dinner was going to be made by Sally tonight.

 

 

Question 1: I saw him leaving the house.

  1. Leaving the house he was seen by me.
  2. He was seen leaving the house by me.
  3. He had been seen leaving the house.
  4. He was seen to be leaving the house

Answer: 2

Question 2: A lion does not eat grass, however hungry he may be.

  1. Grass is not eaten by a lion, how ever hungry he may be.
  2. Grass is not being eaten by a lion, however hungry he may be.
  3. Grass is eaten not by a lion, however hungry he may be.
  4. Grass is not eaten by a lion, however he may be hungry.

Answer: 1
Question 3: Why did you not agree to my proposal ?

  1. Why was my proposal not agreed to ?
  2. Why was my proposal not agreed by you ?
  3. Why my proposal was not agreed to by you ?
  4. Why was my proposal not agreed to by you ?

Answer: 4
Question 4: It is time to take tea.

  1. It was time that tea was taken.
  2. It is time for tea to be taken.
  3. It is time that tea should be taken.
  4. It is time that tea had been taken.

Answer: 2

Question 5: Has someone made all the necessary arrangements ?

  1. Has all the necessary arrangements been made by someone ?
  2. Have the necessary arrangements been all made by someone ?
  3. Have all the necessary arrangements been made by someone ?
  4. All the necessary arrangements have been made by one ?

Answer: 3

Question 6: Meena has eaten some fruits

  1. Meena had some fruits.
  2. Some fruits were eaten by Meena.
  3. Some fruits had been eaten by Meena .
  4. Some fruits have been eaten by Meena

Answer: 4

Question 7: All the people in the society know about his hard work

  1. He is known for his hard work.
  2. His hard work is known to all the people in the society.
  3. All the people in the society know that he is very hard working.
  4. He is known for hard working by all the people in the society.

Answer: 2

Question 8:The students loudly cheered the teacher’s speech.

  1. The teacher’s speech is loudly cheered by the students.
  2. The teacher’s speech was cheered loudly by the students.
  3. The speech of the teacher was cheered loudly by the students.
  4. The speech of the teacher has been cheered loudly by the students.

Answer: 2
Question 9: Our task will be completed before sunset.

  1. We have to complete our task before sunset.
  2. We must complete our task before sunset.
  3. We will complete our task before sunset.
  4. Our task shall be completed before sunset.

Answer: 3

Question 10: They have made a film based on this novel.

  1. A film have been made based on this novel.
  2. A film, based on this novel, has been made.
  3. A film has been based and made on this novel.
  4. A film was based and made on this novel.

Answer: 2

Feel free to ask your queries in the comments section below and we will be more than happy to answer them!

  • please tell me for the jumbled type question .

    • Vaibhav

      Rajendra

      We will post jumbled type soon.