SBI Previous Year Exam Papers – SBI Clerk Paper

5
16180
SBI Previous Year Exam Papers – SBI Clerk Paper
SBI Previous Year Exam Papers – SBI Clerk Paper

MockBank has come up with previous year questions papers of SBI Clerk. This will help all the applicants of SBI Clerk in better preparation of the exam. This is SBI Clerk Actual Paper of 2009

SBI Clerk Previous Year Exam Paper

Reasoning
1. If it is possible to make only one meaningful word with the Third, Seventh, Eighth and Tenth
letters of the word COMPATIBILITY, which of the following would be the last letter of that word
? If no such word can be made, give ‘X’ as your answer and if more than one such word can be
formed, give your answer as ‘Y’.
(A) I
(B) B
(C) L
(D) X
(E) Y
Ans : (B)
2. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that
does not belong to that group ?
(A) Stem
(B) Tree
(C) Root
(D) Branch
(E) Leaf
Ans : (B)
3. How many meaningful three letter English words can be formed with the letters AER, using
each letter only once in each word ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) Four
Ans : (D)
4. In a certain code FINE is written HGPC.
How is SLIT written in that code ?
(A) UTGR
(B) UTKR
(C) TUGR
(D) RUGT
(E) None of these
Ans : (E)
5. If ‘Apple’ is called ‘Orange’, ‘Orange’ is called ‘Peach’, ‘Peach’ is called ‘Potato’, ‘Potato’ is
called ‘Banana’, ‘Banana’ is called ‘Papaya’ and ‘Papaya’ is called ‘Guava’, which of the following
grows underground ?
(A) Potato
(B) Guava
(C) Apple
(D) Banana
(E) None of these
Ans : (D)
6. If the digits in the number 86435192 are arranged in ascending order, what will be the
difference between the digits which are second from the right and fourth from the left in the
new arrangement ?
(A) One
(B) Two
(C) Three
(D) Four
(E) None
Ans : (D)
7. Each vowel of the word ADJECTIVE is substituted with the next letter of the English
alphabetical series, and each consonant is substituted with the letter preceding it. How many
vowels are present in the new arrangement ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) None of these
Ans : (C)
8. If in a certain language LATE is coded as 8&4$ and HIRE is coded as 7*3$ then how will HAIL
be coded in the same language ?
(A) 7&8*
(B) &7*8
(C) 7*&8
(D) 7&*8
(E) None of these
Ans : (D)
9. How many such pairs of letters are there in word ENGLISH, each of which has as many letters
between its two letters as there are between them in the English alphabets ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) More than three
Ans : (E)
10. In a certain code ‘na pa ka so’ means ‘birds fly very high’, ‘ri so la pa’ means ‘birds are very
beautiful’ and ‘ti me ka bo’ means ‘the parrots could fly’. Which of the following is the code for
‘high’ in that language ?
(A) na
(B) ka
(C) bo
(D) so
(E) None of these
Ans : (A)
Directions—(Q. 11–15) In each of the questions below are given three statements followed by
two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if
they seem to be at variance from commonly known facts. Read both the conclusions and then
decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding
commonly known facts.
Read the statements and the conclusions which follow it and
Give answer—
(A) if only conclusion I is true.
(B) if only conclusion II is true.
(C) if either conclusion I or conclusion II is true.
(D) if neither conclusion I nor conclusion II is true
(E) if both conclusions I and II are true.
11. Statements : All stars are suns.
Some suns are planets.
All planets are satellites.
Conclusions :
I. Some satellites are stars.
II. No star is a satellite.
Ans : (C)
12. Statements : All fishes are birds.
All birds are rats.
All rats are cows.
Conclusions :
I. All birds are cows
II. All rats are fishes
Ans : (A)
13. Statements : All curtains are rods.
Some rods are sheets.
Some sheets are pillows.
Conclusions :
I. Some pillows are rods.
II. Some rods are curtains.
Ans : (B)
14. Statements : Some walls are windows.
Some windows are doors.
All doors are roofs.
Conclusions :
I. Some doors are walls.
II. No roof is a window.
Ans : (D)
15. Statements : All switches are plugs.
Some plugs are bulbs.
All bulbs are sockets.
Conclusions :
I. Some sockets are plugs.
II. Some plugs are switches.
Ans : (E)
Directions—(Q. 16–20) Study the sets of numbers given below and answer the questions, which
follow :
489 – 541 – 654 – 953 – 983
16. If in each number, the first and the last digits are interchanged, which of the following will be
the second highest number ?
(A) 489
(B) 541
(C) 654
(D) 953
(E) 783
Ans : (C)
17. If in each number, all the three digits are arranged in ascending order, which of the following
will be the lowest number ?
(A) 489
(B) 541
(C) 654
(D) 953
(E) 783
Ans : (B)
18. Which of the following numbers will be obtained if the first digit of lowest number is
subtracted from the second digit of highest number after adding one to each of the numbers ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 5
Ans : (A)
19. If five is subtracted from each of the numbers, which of the following numbers will be the
difference between the second digit of second highest number and the second digit of the highest number ?
(A) Zero
(B) 3
(C) 1
(D) 4
(E) 2
Ans : (B)
20. If in each number the first and the second digits are interchanged, which will be the third
highest number ?
(A) 489
(B) 541
(C) 654
(D) 953
(E) 783
Ans : (D)
Directions—(Q. 21–25) Read the following information carefully and answer the questions,
which follow :
‘A – B’ means ‘A is father of B’
‘A + B’ means ‘A is daughter of B’
‘A ÷ B’ means ‘A is son of B’
‘A × B’ means ‘A is wife of B’
21. Which of the following means P is grandson of S ?
(A) P + Q – S
(B) P ÷ Q × S
(C) P ÷ Q + S
(D) P × Q ÷ S
(E) None of these
Ans : (C)
22. How is P related to T in the expression ‘P + S – T’ ?
(A) Sister
(B) Wife
(C) Son
(D) Daughter
(E) None of these
Ans : (A)
23. In the expression ‘P + Q × T’ how is T related to P ?
(A) Mother
(B) Father
(C) Son
(D) Brother
(E) None of these
Ans : (B)
24. Which of the following means T is wife of P ?
(A) P × S ÷ T
(B) P ÷ S × T
(C) P – S ÷ T
(D) P + T ÷ S
(E) None of these
Ans : (E)
25. In the expression ‘P × Q – T’ how is T related to P ?
(A) Daughter
(B) Sister
(C) Mother
(D) Can’t be determined
(E) None of these
Ans : (D)
Directions—(Q. 26–30) In each of these questions a group of letters is given followed by four
combinations of number/symbol lettered (A), (B), (C) & (D). Letters are to be coded as per the
scheme and conditions given below. You have to find out the serial letter of the combination,
which represents the letter group. Serial letter of that combination is your answer. If none of the
combinations is correct, your answer is (E) i.e. None of these :
Letters# Q M S I N G D K A L P R B J E
Number/ Symbol# 7 @ 4 # % $ 6 1 2 £ 5 * 9 8 3
Conditions :
(i) If the first letter is a consonant and the last a vowel, both are to be coded as the code of the
vowel.
(ii) If the first letter is a vowel and the last a consonant, the codes for the first and the last are to
be interchanged.
(iii) If no vowel is present in the group of letters, the second and the fifth letters are to be coded
as ©.
26. BKGQJN
(A) 9©$7©%
(B) ©9$7%©
(C) 91$78%
(D) %1$789
(E) None of these
Ans : (A)
27. IJBRLG
(A) #89*£$
(B) #89*£#
(C) $89*£#
(D) $89*£$
(E) None of these
Ans : (C)
28. BARNIS
(A) 92*#%4
(B) 924#*%
(C) 92*#%9
(D) 42*#%4
(E) None of these
Ans : (E)
29. EGAKRL
(A) #£$21*
(B) £$21*3
(C) £$21*#
(D) #£$21#
(E) None of these
Ans : (B)
30. DMBNIA
(A) 6@9%#2
(B) 2@9%#6
(C) 2@9%#2
(D) 2©9%#2
(E) None of these
Ans : (C)
Directions—(Q. 31–35) Study the following information carefully to answer these questions.
Eight persons A, B, C, D, E, F, G and H work for three different companies namely X, Y and Z. Not
more than three persons work for a company. There are only two ladies in the group who have
different specializations and work for different companies. Of the group of friends, two have
specialization in each HR, Finance and Marketing. One member is an engineer and one is a
doctor. H is an HR specialist and works with a Marketing specialist B who does not work for
company Y. C is an engineer and his sister works in company Z. D is a specialist in HR working in
company X while her friend G is a finance specialist and works for company Z. No two persons
having the same specialization work together. Marketing specialist F works for company Y and
his friend A who is a Finance expert works for company X in which only two specialists work. No
lady is a marketing specialist or a doctor.
31. For which of the following companies does C work ?
(A) Y
(B) X
(C) Z
(D) Data inadequate
(E) None of these
Ans : (A)
32. Which of the following represents the pair working in the same company ?
(A) D and C
(B) A and B
(C) A and E
(D) H and F
(E) None of these
Ans : (E)
33. Which of the following combination is correct ?
(A) C–Z-Engineer
(B) E–X–Doctor
(C) H–X–HR
(D) C–Y–Engineer
(E) None of these
Ans : (D)
34. Who amongst the friends is a doctor ?
(A) H
(B) E
(C) C
(D) Either E or C
(E) None of these
Ans : (B)
35. Which of the following pairs represents the two ladies in the group ?
(A) A and D
(B) B and D
(C) D and G
(D) Data inadequate
(E) None of these
Ans : (C)
Directions—(Q. 36–40) In each of the questions given below which one of the five answer
figures on the right should come after the problem figures on the left, if the sequence were
continued ?

SBI-Clerk Exam 2009

Ans : 36. (C) 37. (E) 38. (D) 39. (A) 40. (D)

Quantitative Aptitude

Directions—(Q. 1–6) What should come in place of the question mark (?) in the
following questions ?
1. 196 × 948 ÷ 158 = ?
(A) 1156
(B) 1200
(C) 1188
(D) 1176
(E) None of these
Ans : (D)
2. (786 × 64) ÷ 48 = ?
(A) 1050
(B) 1024
(C) 1048
(D) 1036
(E) None of these
Ans : (C)
3. 3·5 + 11·25 × 4·5 – 32·5 = ?
(A) 18·275
(B) 21·625
(C) 32·375
(D) 25·45
(E) None of these
Ans : (B)
4. (2640 ÷ 48) × (2240 ÷ 35) = ?
(A) 3520
(B) 3515
(C) 3495
(D) 3490
(E) None of these
Ans : (A)
5. 7414 + 3698 + 1257 + 1869 = ?
(A) 14328
(B) 14438
(C) 13428
(D) 13248
(E) None of these
Ans : (E)
6. (98360 + 25845 – 36540) ÷ 2500 = ?
(A) 36·585
(B) 30·082
(C) 32·085
(D) 35·066
(E) None of these
Ans : (D)
Directions—(Q. 7–11) What should come in place of the question mark (?) in the
following number series ?
7. 1, 9, 25, 49, ?, 169
(A) 100
(B) 64
(C) 81
(D) 121
(E) None of these
Ans : (D)
8. 3, 23, 43, ?, 83, 103
(A) 33
(B) 53
(C) 63
(D) 73
(E) None of these
Ans : (C)
9. 748, 737, 715, 682, 638, ?
(A) 594
(B) 572
(C) 581
(D) 563
(E) None of these
Ans : (E)
10. 121, 117, 108, 92, 67, ?
(A) 31
(B) 29
(C) 41
(D) 37
(E) None of these
Ans : (A)
11. 50, 26, 14, ?, 5, 3·5
(A) 6
(B) 8
(C) 10
(D) 12
(E) None of these
Ans : (B)
12. The ratio of ducks and frogs in a pond is 37 : 39 respectively. The average number of ducks and frogs in the pond is 152. What is the number of frogs in the pond ?
(A) 148
(B) 152
(C) 156
(D) 144
(E) None of these
Ans : (C)
13. The number of employees in Companies A, B and C are in a rtio of 4 : 5 : 6 respectively. If the number of employees in the three Companies is increased by 25%, 30% and 50% respectively, what will be the new ratio of employees working in Companies A, B and C respectively ?
(A) 13 : 10 : 18
(B) 10 : 13 : 17
(C) 13 : 15 : 18
(D) Cannot be determined
(E) None of these
Ans : (E)
14. The average of five positive numbers is 213. The average of the first two numbers is 233·5 and the average of last two numbers is 271. What is the third number ?
(A) 64
(B) 56
(C) 106
(D) Cannot be determined
(E) None of these
Ans : (B)
15. Sonali invests 15% of her monthly salary in insurance policies. She spends 55% of her monthly salary in shopping and on household expenses. She saves the remaining amount of Rs. 12,750. What is Sonali’s monthly income ?
(A) Rs. 42,500
(B) Rs. 38,800
(C) Rs. 40,000
(D) Rs. 35,500
(E) None of these
Ans : (A)
16. In how many different ways can the letters of the word ‘ARISE’ be arranged ?
(A) 90
(B) 60
(C) 180
(D) 120
(E) None of these
Ans : (D)
17. What approximate amount of compound interest can be obtaied on an amount of Rs. 9650 at the rate of 6 p.c.p.a. at the end of 3 years ?
(A) Rs. 1737
(B) Rs. 1920
(C) Rs. 1720
(D) Rs. 1860
(E) Rs. 1843
Ans : (E)
18. A milkman sells 120 litres of milk for Rs. 3360 and he sells 240 litres of milk for Rs. 6120. How much concession does the trader give per litre of milk, when he sells 240
litres of milk ?
(A) Rs. 2
(B) Rs. 3·5
(C) Rs. 2·5
(D) Rs. 1·5
(E) None of these
Ans : (C)
19. When 3626 is divided by the square of a number and the answer so obtained ismultiplied by 32, the final answer obtained is 2368. What is the number ?
(A) 7
(B) 36
(C) 49
(D) 6
(E) None of these
Ans : (A)
20. The sum of the two digits of a two digit number is 14. The difference between the first digit and the second digit of the two digit number is 2. What is the product of the two digits of the two digit number ?
(A) 56
(B) 48
(C) 45
(D) Cannot be determined
(E) None of these
Ans : (B)
21. A car runs at the speed of 50 kms per hour when not serviced and runs at 60 kms/hr. when serviced. After servicing the car covers a certain distance in 6 hours. How much time will the car take to cover the same distance when not serviced ?
(A) 8·2 hours
(B) 6·5 hours
(C) 8 hours
(D) 7·2 hours
(E) None of these
Ans : (D)
Directions—(Q. 22–24) What approximate value should come in place of the question mark (?) in the following questions ?
(You are not expected to calculate the exact value.)
22. (4863 + 1174 + 2829) ÷ 756 = ?
(A) 18
(B) 16
(C) 12
(D) 9
(E) 22
Ans : (C)
23. 37·35 + 13·064 × 3·46 = ?
(A) 89
(B) 83
(C) 76
(D) 79
(E) 85
Ans : (B)
24. 54 × 746 ÷ 32 = ?
(A) 1259
(B) 1268
(C) 1196
(D) 1248
(E) 1236
Ans : (A)

Marketing Aptitude/Computer Knowledge

1. A keyboard is this kind of device—
(A) black
(B) input
(C) output
(D) word Processing
(E) None of these
Ans : (B)
2. IT stands for—
(A) information Technology
(B) integrated Technology
(C) intelligent Technology
(D) interesting Technology
(E) None of these
Ans : (A)
3. Which of the following refers to the fastest, biggest and most expensive computers ?
(A) Personal Computers
(B) Supercomputers
(C) Laptops
(D) Notebooks
(E) None of these
Ans : (B)
4. A collection of related information sorted and dealt with as a unit is a—
(A) disk
(B) data
(C) file
(D) floppy
(E) None of these
Ans : (C)
5. The process of a computer receiving information from a server on the Internet is known as—
(A) pulling
(B) pushing
(C) downloading
(D) transferring
(E) None of these
Ans : (C)
6. Which part of the computer helps to store information ?
(A) Disk drive
(B) Keyboard
(C) Monitor
(D) Printer
(E) None of these
Ans : (A)
7. ………………is the process of carrying out commands.
(A) Fetching
(B) Storing
(C) Executing
(D) Decoding
(E) None of these
Ans : (C)
8. The role of a………generally is to determine a buyer’s needs and match it to the correct hardware and software.
(A) computer Scientist
(B) computer sales representative
(C) computer consultant
(D) corporate trainer
(E) None of these
Ans : (B)
9. Which of the following groups consist of only output devices ?
(A) Scanner, Printer, Monitor
(B) Keyboard, Printer, Monitor
(C) Mouse, Printer, Monitor
(D) Plotter, Printer, Monitor
(E) None of these
Ans : (D)
10. The rectangular area of the screen that displays a program, data, and/or information is a—
(A) title bar
(B) button
(C) dialog box
(D) window
(E) None of these
Ans : (D)
11. A(n)………contains commands that can be selected.
(A) pointer
(B) menu
(C) icon
(D) button
(E) None of these
Ans : (B)
12. An error is also known as—
(A) bug
(B) debug
(C) cursor
(D) icon
(E) None of these
Ans : (A)
13. Arithmetic Operations—
(A) involve matching one data item to another to determine if the first item is greater than, equal to, or less than the other item
(B) sort data items according to standard, predefined criteria in ascending order or descending order
(C) use conditions with operators such as AND, OR and NOT
(D) include addition, subtraction, multiplication and division
(E) None of these
Ans : (D)
14. Sending an e-mail is similar to—
(A) picturing an event
(B) narrating a story
(C) writing a letter
(D) creating a drawing
(E) None of these
Ans : (C)
15. Promotion in Marketing means—
(A) passing an examination
(B) elevation from one grade to another
(C) selling the products through various means
(D) selling the product in specific areas
(E) None of these
Ans : (C)
16. Microsoft Word is an example of—
(A) an operating system
(B) a processing device
(C) application software
(D) an input device
(E) None of these
Ans : (B)
17. Sources of Sales Leads are—
(A) Data Mining
(B) Market Research
(C) Media Outlets
(D) Promotional Programs
(E) All of these
Ans : (E)
18. Any data or instruction entered into the memory of a computer is considered as—
(A) storage
(B) output
(C) input
(D) information
(E) None of these
Ans : (A)
19. Which part of the computer displays the work done ?
(A) RAM
(B) printer
(C) monitor
(D) ROM
(E) None of these
Ans : (C)
20. One of the methods for Market Monitoring is—
(A) to watch TV serials
(B) to discuss with other sales persons
(C) to monitor media outlets
(D) All of these
(E) None of these
Ans : (C)
21. Market Expansion means—
(A) hiring more staff
(B) firing more staff
(C) buying more products
(D) buying more companies
(E) None of these
Ans : (E)
22. A series of instructions that tells a computer what to do and how to do it is called a—
(A) program
(B) command
(C) user response
(D) processor
(E) None of these
Ans : (A)
23. Effective marketing helps in—
(A) developing new products
(B) creating a competitive environment
(C) building demand for products
(D) All of these
(E) None of these
Ans : (D)
24. Which is the part of a computer that one can touch and feel ?
(A) Hardware
(B) Software
(C) Programs
(D) Output
(E) None of these
Ans : (A)
25. A Call in Marketing means—
(A) to phone the customers
(B) to visit the customers
(C) to visit the marketing site
(D) to call on prospective customers
(E) None of these
Ans : (D)
26. Delivery Channel means—
(A) maternity wards
(B) handing over the products to the buyers
(C) places where products are made available to the buyers
(D) All of these
(E) None of these
Ans : (C)
27. Processing involves—
(A) inputting data into a computer system
(B) transforming input into output
(C) displaying output in a useful manner
(D) providing relevant answers
(E) None of these
Ans : (B)
28. One of the following is a target group for the marketing of Internet Banking.
(A) All the customers
(B) All the educated customers
(C) All the computer educated customers
(D) Only creditors
(E) All of these
Ans : (C)
29. Innovation mean—
(A) Product Designing
(B) New ideas
(C) Impulse
(D) Both (A) and (B)
(E) None of these
Ans : (D)
30. One of the following is a target group for the marketing of educational loan.
(A) All the customers
(B) Students
(C) Only poor students
(D) Students having promising educational track record
(E) All of these
Ans : (B)
31. Service after sale is not the function of—
(A) Marketing staff
(B) Seller
(C) Director of the company
(D) Employees of the company
(E) All of the above are wrong
Ans : (A)
32. If done through………the rural marketing would be more effective.
(A) fairs
(B) village fairs
(C) door to door campaign
(D) All of these
(E) None of these
Ans : (B)
33. Market Survey means—
(A) Market Research
(B) Market Planning
(C) Marketing Strategies
(D) Market Monitering
(E) All of these
Ans : (A)
34. ………can be done through digital Banking ?
(A) Mobile phone
(B) Internet
(C) Telephone
(D) All of these
(E) None of these
Ans : (A)
35. A good seller should have the following quality/qualities ?
(A) Devotion to the work
(B) Submissive
(C) Sympathy
(D) All of these
(E) None of these
Ans : (D)
36. The rural marketing is not required because—
(A) rural people do not understand marketing
(B) its not practical from the cost point of view
(C) it is sheer wastage of time
(D) All are wrong
(E) All are correct
Ans : (D)
37. Planned-cost service means—
(A) Costly products
(B) Extra profit on the same cost
(C) Extra work by seller
(D) All of these
(E) None of these
Ans : (B)
38. Internet marketing means—
(A) Self-marketing
(B) Core Groups monitering
(C) Employees marketing
(D) All of these
(E) None of these
Ans : (E)
39. The aim of successful marketing is—
(A) to increase the sale
(B) to increase the profit
(C) to increase the output of sellers
(D) All of these
(E) None of these
Ans : (D)
40. The networking becomes……through networking.
(A) very difficult
(B) dull
(C) easy
(D) has no role in marketing
(E) None of these
Ans : (C)

General English

Directions—(Q. 1–12) Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words have been printed in bold to help you locate them while answering some of the questions.

Keshava, the washerman had a donkey. They worked together all day, and Keshava would pour out his heart to the doneky. One day, Keshava was walking home with the donkey when he felt tired. He tied the donkey to a tree and sat down to rest for a while, near a school. A window was
open, and through it, a teacher could be heard scolding the students. ‘Here I am, trying to turn you donkeys into human beings, but you just won’t study !’ As soon as Keshava heard these words, his ears pricked up. A man who could actually turn donkeys into humans ! This was the answer to his prayers. Impatiently, he waited for school to be over that day. when everyone had gone home, and only the teacher remained behind to check some papers, Keshava entered the classroom.
‘How can I help you ?’ asked the teacher. Keshava scratched his head and said, ‘I heard what you said to the children. This donkey is my companion. If you made it human, we could have such good times together.’ The teacher decided to trick Keshava. He pretended to think for a while and then said, ‘Give me six months and it will cost you a thousand rupees.’ The washerman agreed and rushed home to get the money. He then left the donkey in the teacher’s care.
After the six months were up, Keshava went to the teacher. The teacher had been using the donkey for his own work. Not wanting to give it up, he said, ‘Oh, your donkey became so clever that it ran away. He is the headman of the next village.’ When Keshava reached the next village
he found the village elders sitting under a tree, discussing serious problems. How surprised they were when Keshava marched up to the headman, grabbed his arm and said, ‘How dare you ? You think you are so clever that you ran away ? Come home at once !’
The headman understood someone had played a trick on Keshava. ‘I am not your donkey !’ he said. ‘Go find the sage in the forest.’ Keshava found the sage sitting under a tree with his eyes closed, deep in meditation. He crept up and grabbed the sage’s beard. ‘Come back home now !’
he shouted. The startled sage somehow calmed Keshava. When he heard what had happened, he had a good laugh. Then he told the washerman kindly, ‘The teacher made a fool of you. Your donkey must be still with him. Go and take it back from him. Try to make some real friends, who
will talk with you and share your troubles. A donkey will never be able to do that !’ Keshava returned home later that day with his donkey, sadder and wiser.
1. Which of the following can be said about the teacher ?
(A) He had the ability to transform animals into human beings
(B) He took advantage of Keshava’s simple nature
(C) He had plotted with the village headman to cheat Keshava
(D) He enjoyed teaching children though he was poorly paid
(E) He was honest and used Keshava’s money to care for the donkey
Ans : (B)
2. Why did Keshava talk to his donkey while working ?
(A) He wanted to practise his communication skills because he wanted to make friends
(B) To entertain himself because he found his work monotonous
(C) The donkey helped him to find answers to his problems
(D) He regarded the doneky as his friend and confided in him
(E) He believed the donkey to be a human being in disguise
Ans : (E)
3. How did Keshava get his donkey back ?
(A) He threatened to take the teacher to the village elders
(B) The sage forced the teacher to release the donkey
(C) He asked the village headman for help
(D) The teacher returned it on learning that Keshava had learnt his lesson
(E) None of these
Ans : (E)
4. Which of the following is NOT true in the context of the passage?
(a) The donkey was over burdened by the teacher.
(b) The teacher was cunning by nature.
(c) The sage laughed at Keshava and treated him unkindly.
(A) Both (a) & (c)
(B) Both (b) & (c)
(C) Only (b)
(D) All (a), (b) & (c)
(E) None of these
Ans : (A)
5. Why was Keshava keen to meet the teacher one day ?
(A) Keshava wanted to ask the teacher how to make his donkey a better companion
(B) He wanted to learn more prayers as he was devout
(C) He had been reliably informed that the teacher had changed donkeys into human beings
(D) He heeded the teacher’s words of advice and wanted to study
(E) None of these
Ans : (A)
6. Why did Keshava interrupt the discussion among the village elders ?
(A) He did not agree with their views on different issues
(B) To confront the headman who had cheated him out of one thousand rupees
(C) He wanted them to get justice for him
(D) He was looking for the donkey and wanted to ask for directions
(E) None of these
Ans : (E)
7. What made Keshava pull the sage’s beard ?
(A) He wanted to wake up the sage who was a sleep under the tree
(B) The headman requested him to move the sage from under the tree
(C) He wanted the sage to explain what had happened to the donkey
(D) He misunderstood the village headman and took the sage to be his donkey
(E) None of these
Ans : (D)
8. Why did the teacher ask Keshava to leave the donkey with him for six months ?
(a) He realised that the donkey would require a lot of training.
(b) To reduce Keshava’s dependence on the donkey.
(c) He wanted to rescue the donkey from Keshava who did not know to treat the donkey
properly.
(A) None
(B) Only (b)
(C) Both (a) & (b)
(D) Only (c)
(E) None of these
Ans : (A)
Directions—(Q. 9–10) Choose the word which is MOST SIMILAR in MEANING to the word printed in bold as used in the passage.
9. trick
(A) joke
(B) skill
(C) mislead
(D) technique
(E) lunny
Ans : (C)
10. remained
(A) pending
(B) waited
(C) lasted
(D) survived
(E) continued
Ans : (D)
Directions—(Q. 11–12) Choose the word which is MOST OPPOSITE in MEANING to the word printed in bold as used in the passage.
11. real
(A) false
(B) imitated
(C) dishonest
(D) imagine
(E) genuine
Ans : (A)
12. deep
(A) low
(B) distracted
(C) flat
(D) awake
(E) sleep
Ans : (B)
Directions—(Q. 13–17) Which of the phrases (A), (B), (C) and (D) given below each sentence should replace the phrase printed in bold in the sentence to make it grammatically correct ? If the sentence is correct as it is given and ‘No Correction is Required’, mark (E) as the answer.
13. The company has set up a foundation which helps students who do not have the necessary
funds to study ahead.
(A) further to study
(B) of studying more
(C) to study onward
(D) for higher studies
(E) No Correction Required
Ans : (D)
14. If this land is used to cultivate crops it will be additionally source of income for the villagers.
(A) a source of additional
(B) an additionally source
(C) an additional source
(D) additionally the source
(E) No Correction Required
Ans : (C)
15. Belonged to this cadre, you are eligible for facilities such as free air travel and
accommodation.
(A) since you belong to
(B) whoever belongs
(C) for belonging to
(D) to belong in
(E) No Correction Required
Ans : (A)
16. The bank has hired a consultant who will look into any issues which arise during the merger.
(A) is looking over
(B) will be looked after
(C) will look out
(D) looks down on
(E) No Correction Required
Ans : (E)
17. I had severe doubts about if I successfully run a company, but my father encouraged me.
(A) if I am successful in
(B) how should I successfully
(C) whether I could successfully
(D) that I would succeed to
(E) No Correction Required
Ans : (C)
Directions—(Q. 18–22) In each question below a sentence with four words printed in bold type is given. These are lettered as (A), (B), (C) and (D). One of these four words printed in bold may be either wrongly spelt or inappropriate in the context of the sentence. Find out the word which is wrongly spelt or inappropriate if any. The letter of that word is your answer. If all the words printed in bold are correctly spelt and also appropriate in the context of the sentence, mark (E) i.e. ‘All Correct’ as your answer.
18. RBI has attempted (A) to spend (B) financial (C) awareness (D) through this programme. All Correct (E)
Ans : (B)
19. In order to succeed (A) it is crucial (B) for an organisation to constantly (C) improve. (D) All Correct (E)
Ans : (E)
20. With some assistance (A) from her son she was enable (B) to settle (C) her debts (D) on time. All Correct (E)
Ans : (B)
21. Though the government initiated (A) a large sum (B) of money in the scheme (C) it was a failure. (D) All Correct (E)
Ans : (A)
22. We have prepared a detailed (A) report giving various (B) solutions (C) to resort (D) the problem. All Correct (E)
Ans : (D)
Directions—(Q. 23–27) Rearrange the following six sentences (a), (b), (c), (d), (e) and (f) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them.
(a) I was pleased by their reaction.
(b) Writing my speech was easy, but I was unsure if I could motivate the employees to donate to
those affected by the earthquake.
(c) Instead of throwing out their unusable articles, they had transferred them to my office in the name of donations.
(d) When a reputed company invited me to deliver a lecture on Corporate Social Responsibility, I agreed.
(e) It was an affluent company and the well dressed employees who met me afterwards promised to send lots of donations to my office.
(f) What I saw however when I opened the bags of ‘donations’ they had sent shocked me.
23. Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement ?
(A) (b)
(B) (c)
(C) (d)
(D) (e)
(E) (f)
Ans : (A)
24. Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement ?
(A) (a)
(B) (b)
(C) (c)
(D) (d)
(E) (e)
Ans : (E)
25. Which of the following should be the FOURTH sentence after rearrangement ?
(A) (a)
(B) (b)
(C) (c)
(D) (d)
(E) (e)
Ans : (A)
26. Which of the following should be the LAST (SIXTH) sentence after rearrangement ?
(A) (b)
(B) (c)
(C) (d)
(D) (e)
(E) (f)
Ans : (B)
27. Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement ?
(A) (a)
(B) (b)
(C) (c)
(D) (d)
(E) (e)
Ans : (D)
Directions—(Q. 28–32) Read each sentence to find out whether there is any grammatical error or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is no error, the answer is (E).
(Ignore errors of punctuation, if any.)
28. He has travelled (A) / all over the world (B) / yet he speaks (C) / several languages fluently. (D) No error (E)
Ans : (C)
29. A successful company is (A) / any that makes a good (B) / profit and provides (C) / high returns to its shareholders. (D) No error (E)
Ans : (B)
30. The agreement on (A) / which all of us have (B) / worked so hard will (C) / be sign tomorrow.(D) No error (E)
Ans : (D)
31. It is necessarily to maintain (A) / a record of all transactions (B) / in case the auditors (C) /want to see it. (D) No error (E)
Ans : (A)
32. Very few young trainees (A) / willingly undertake (B) / a posting to a branch (C) / located in a rural area. (D) No error (E)
Ans : (E)
Directions—(Q. 33–40) In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each
case.
Today, twenty-two years after the bank …(33)…, it has over a thousand branches all over the country and the staff …(34)… about twentythree lakh borrowers. We decided to operate …(35)… from conventional banks who would ask their clients to come to their office. Many people in rural areas found this …(36)…. Our bank is therefore based on the …(37)… that people should not come to the bank but that the bank should go to the people. Our loans are also …(38)… we give them for activities from candle making to tyre repair. We also keep …(39)… checks on the borrower through weekly visits. We do this to make certain that the family of the borrower is
…(40)… from the loan.
33. (A) origin
(B) commence
(C) existed
(D) began
(E) inaugurated
Ans : (E)
34. (A) assemble
(B) cope
(C) interact
(D) deal
(E) handle
Ans : (E)
35. (A) differently
(B) similar
(C) reverse
(D) opposite
(E) identically
Ans : (A)
36. (A) worried
(B) upset
(C) panicking
(D) anxious
(E) threatening
Ans : (D)
37. (A) principle
(B) discipline
(C) opportunity
(D) chance
(E) advantage
Ans : (A)
38. (A) worth
(B) vary
(C) disburse
(D) contrast
(E) diver
Ans : (B)
39. (A) consistently
(B) regular
(C) often
(D) frequently
(E) daily
Ans : (B)
40. (A) benefiting
(B) serving
(C) welfare
(D) obliged
(E) progress
Ans : (A)

General Awareness

1. Which of the following States will soon have its first Civil Airports ?
(A) Jammu & Kashmir
(B) Maharashtra
(C) Assam
(D) Meghalaya
(E) Sikkim
Ans : (E)
2. Who amongst the following made the 41st Test Century of his career recently ?
(A) Saurav Ganguly
(B) V. V. S. Laxman
(C) Rahul Dravid
(D) Sachin Tendulkar
(E) None of these
Ans : (D)
3. Which of the following was/were the objective(s) of the Mission Chandrayaan 1 ?
(a) Preparing dimensional atlas of the lunar surface.
(b) Chemical Mapping of the entire lunar surface.
(c) Locating minerals in the soil of the moon.
(A) Only (a)
(B) Only (b)
(C) Only (c)
(D) All (a), (b) & (c)
(E) None of these
Ans : (D)
4. Which of the following States introduced a high tech foodgrain rationing system to ensure timely supply of the foodgrains to people living below poverty line ?
(A) Maharashtra
(B) Tamil Nadu
(C) Delhi
(D) West Bengal
(E) Karnataka
Ans : (E)
5. Which of the following is NOT a part of India’s Money Market ?
(A) Bill Markets
(B) Call Money Market
(C) Banks
(D) Mutual Funds
(E) Indian Gold Council
Ans : (E)
6. Which of the following is the objective of the project ‘Bhoomi Keralam’ launched by the State Govt. ?
(A) To conduct a survey of the land
(B) To bring those people back who have left the State and settled in other States
(C) To provide financial security to farmers who are in distress
(D) To identify those tribals who need jobs or financial assistance
(E) None of these
Ans : (A)
7. Which of the following countries adopted its new constitution recently ?
(A) Russia
(B) Equadore
(C) South Korea
(D) North Korea
(E) None of these
Ans : (B)
8. Which of the following awards was given to Pt. Bhimsen Joshi recently (2008) ?
(A) Padma Bhushan
(B) Sangit Natak Academy Award
(C) Maharashtra Bhushan
(D) Karnataka Ratna
(E) Bharat Ratna
Ans : (E)
9. Which of the following States got its first Rail link recently ?
(A) Haryana
(B) Arunachal Pradesh
(C) Sikkim
(D) Manipur
(E) Jammu & Kashmir
Ans : (E)
10. Barack Hussain Obama belongs to which of the following political parties ?
(A) Republican
(B) Democratic
(C) Labour
(D) American National Congress
(E) None of these
Ans : (B)
11. Which of the following is/are NOT the features of India’s Foreign Trade policy (2004 to 2009)?
(a) To double India’s percentage share of global trade from present 0·7 per cent to 1·5 per cent by 2009.
(b) Simplifying the procedures and bringing down the cost.
(c) Make SAARC countries India’s most preferred foreign trade partners by 2009.
(A) Only (a)
(B) Only (b)
(C) Only (c)
(D) All (a), (b) & (c)
(E) Only (a) & (c)
Ans : (C)
12. Stephen Harper whose name was in news recently is the ……….
(A) President of Canada
(B) Prime Minister of Canada
(C) President of Italy
(D) Prime Minister of Switzerland
(E) Foreign Minister of U.S.A.
Ans : (B)
13. Which of the following is NOT a fertilizer product ?
(A) Urea
(B) Murate of Potash
(C) Di Amonium Phosphate
(D) Calcium Carbonate
(E) All are fertilizers
Ans : (E)
14. A Rs. 35,000 crore JSW Steel Plant project was inaugurated in West Bengal recently. The project is setup / developed in ……….
(A) Singur
(B) Nandigram
(C) Salboni
(D) Malda
(E) Joynagar
Ans : (C)
15. Which of the following State Govts. Has announced that it will provide a special package of incentives to Employment Intensive Industries ?
(A) Punjab
(B) Karnataka
(C) Tamil Nadu
(D) Uttar Pradesh
(E) Bihar
Ans : (C)
16. Which of the following nations has decided to increase its co-operation in the field of energy with India ?
(A) Russia
(B) China
(C) Bangladesh
(D) Nepal
(E) Japan
Ans : (A)
17. Which of the following services is NOT provided by the post offices in India ?
(A) Savings Bank Scheme
(B) Retailing of Mutual Funds
(C) Sale of stamp Papers (Judicial)
(D) Issuance of Demand Drafts
(E) Life Insurance cover
Ans : (D)
18. Mohammed Anni Nasheed is the newly elected President of ……….
(A) Fiji
(B) Maldives
(C) Iraq
(D) Iran
(E) None of these
Ans : (B)
19. Who amongst the following is the winner of the Nobel Prize for Literature 2008 ?
(A) Jean Marie Gustave Le Clezio
(B) Martti Ahtisaari
(C) Yoichiro Nambu
(D) Francoise Barre Sinoussi
(E) None of these
Ans : (A)
20. A national level commission of India has asked about twenty States to set up which of the following commissions in their States as early as possible ?
(A) Farmers Commission
(B) Women Commission
(C) Child Welfare Commission
(D) Law Commission
(E) None of these
Ans : (D)
21. Which of the following is/are the measure(s) taken by the Reserve Bank of India (RBI) to ease the liquidity crunch in the country ?
(a) Cut in Cash Reserve Ratio and Statutory Liquidity Ratio.
(b) Increase the flow of foreign direct investment.
(c) Supply of additional currency notes in the market.
(A) Only (a)
(B) Only (b)
(C) Only (c)
(D) All (a), (b) & (c)
(E) None of these
Ans : (A)
22. The third India Brazil and South Africa (IBSA) Summit took place in which of the following dies recently ?
(A) Brazilia
(B) New Delhi
(C) Suncity
(D) Salvador
(E) Durban
Ans : (B)
23. Which of the following States has dcided to set up Arsenic Removal Plants in all the districts of the State to enable itself to provide arsenic free drinking water to all the people by 2010-11 ?
(A) Karnataka
(B) Kerala
(C) West Bengal
(D) Orissa
(E) Maharashtra
Ans : (C)
24. Who amongst the following is the author of the book ‘The Exile’ ?
(A) B. G. Verghese
(B) Philip Roth
(C) Aravind Adiga
(D) Navtej Saran
(E) None of these
Ans : (D)
25. Which of the following programmes is being implemented in all the districts of the country ?
(A) Sarva Shiksha Abhiyan
(B) Navodaya Vidhyalay
(C) Ultra Mega Power Project
(D) Rajiv Gandhi Grameen Vidyuthikara Yojana
(E) None of these
Ans : (A)
26. The Govt. of India decided to provide a bonus price of Rs. 50 per quintal on which of the following products over and above its minimum support price of Rs. 850 per quintal ?
(A) Wheat
(B) Paddy
(C) Sugarcane
(D) Cotton
(E) None of these
Ans : (B)
27. Who amongst the following is the author of the book ‘The Namesake’ ?
(A) Vikram Seth
(B) V. S. Naipaul
(C) Arun Bhagat
(D) Anita Desai
(E) Jhumpa Lahiri
Ans : (E)
28. Besides USA India has signed Nuclear Agreement with which of the following countries and is named as ‘Co-operation Agreement for Peaceful uses of Nuclear Energy’ ?
(A) Italy
(B) Germany
(C) France
(D) Canada
(E) Australia
Ans : (C)
29. Tzipi Livini whose name was in news recently is from which of the following countries ?
(A) Singapore
(B) South Korea
(C) Austria
(D) Israel
(E) None of these
Ans : (D)
30. World Ozone day is observed on ……….
(A) 16th September
(B) 16th October
(C) 16th November
(D) 26th September
(E) 26th October
Ans : (A)
31. Which of the following is NOT a Govt. Sponsored organization ?
(A) Small Industries Development Bank of India
(B) NABARD
(C) National Housing Bank
(D) ICICI Bank
(E) All are Govt. sponsored
Ans : (D)
32. ‘Merdeka Cup’ is associated with the game of ……….
(A) Badminton
(B) Football
(C) Hockey
(D) Golf
(E) Tennis
Ans : (B)
33. India’s Space Rocket Launching Centre is in ……….
(A) Portblair
(B) Hassan
(C) Tirupati
(D) Kochi
(E) Sri Harikota
Ans : (E)
34. The National Games scheduled in 2011 will be organized in ……….
(A) Bengaluru
(B) Goa
(C) Kolkata
(D) Kochi
(E) Jaipur
Ans : (B)
35. Which of the followiing diseases is not covered under Integrated Disease Surveillance project ?
(A) Cholera
(B) Tuberculosis
(C) AIDS
(D) Polio
(E) Cancer
Ans : (E)
36. Which of the following is TRUE about ‘Antyodaya Anna Yojana’ ?
(a) Scheme is for Below Poverty Line families.
(b) People are provided cooked meals under the scheme.
(c) All beneficiaries of National Rural Employment Guarantee Act are covered in this scheme.
(A) Only (a)
(B) Only (b)
(C) Only (c)
(D) All (a), (b) & (c)
(E) None of these
Ans : (E)
37. Jelena Jankovic of Serbia won which of the following titles of tennis after defeating Svetlana Kuznetsova ?
(A) China Open
(B) Japan Open
(C) New Zealand Open
(D) Australian Open
(E) None of these
Ans : (A)
38. Who amongst the following is the Minister of Home Affairs in Union Cabinet of India at present ?
(A) Shivraj Patil
(B) Lalu Prasad Yadav
(C) P. Chidambaram
(D) Sharad Pawar
(E) None of these
Ans : (C)
39. Banks are required to pay how much percentage of their net bank credit to Priority Sector is
advance ?
(A) 5%
(B) 7%
(C) 10%
(D) 15%
(E) None of these
Ans : (C)
40. Dronacharya Award is given for excellence in ……….
(A) Literacy Work
(B) Social Service
(C) Coaching in Sports
(D) Journalism
(E) None of these
Ans : (C)

 

SBI Clerk Previous Year Exam Paper Explainations

1- B. Third, Seventh, Eighth and Tenth letters of the word COMPATIBILITY will be M,I,B&L. Word “LIMB” can be formed.

2-B. All other words are part of  a Tree.

3-D. Meaningful three letter English words which can be formed with the letters “AER” are “ARE,EAR & ERA”.

4-E. In a certain code FINE is written HGPC (that is +2,-2,+2,-2).In similar manner “SLIT will be written as UJKR”.

5-D. Since ‘Potato’ is called ‘Banana’, and grows undergrounds. So BANANA will be answer.

6-D. Ascending order of digit 86435192 is 12345689.(2nd from right=8,4th from left=4.Diff=4)

7-C. After applying given conditions on word “ADJECTIVE”, newly formed word is “BCIFBSJUF” in which vowels are 2.

8-D. LATE –8&4$ and HIRE –7*3$,  Then HAIL will be written as 7&*8

9-E. In word ENGLISH(E to G,E to I,G to I, and in backward direction L to N).

10-A. Code for “high” is “na”.

CODE Words
 ‘na pa ka so birds fly very high’
‘ri so la pa birds are very beautiful’
‘ti me ka bo’ ‘the parrots could fly’

11-C. if either conclusion I or conclusion II is true.

11

12-A.  I. All birds are cows(True)  II. All rats are fishes(False)

12

13-B. I. Some pillows are rods. (False)  II. Some rods are curtains. (True).

12

14-D. I. Some doors are walls.(False)  II. No roof is a window.(False).

14

15-E. I. Some sockets are plugs. (True) II. Some plugs are switches.(True)

15

Passage for (16-20) : 489 – 541 – 654 – 953 – 783

16-C.  The first and the last digits are interchanged then newly formed set is 984-145-456-359-387. Second highest is 456 which is formed by 654.

17-B. In each number, all the three digits are arranged in ascending order, Then new set is 489-145-456-359-378.Lowest 145 is formed by 541.

18-A. After adding one to each of the numbers new set is-490-542-655-954-784.(1st digit of lowest no. 490 is 4 and 2nd digit of highest no.954 is 5).Diff =5-4=1

19-B.  If five is subtracted from each of the numbers, new set is-484-536-649-948-778. Difference between the second digit of second highest number and the second digit of the highest number =7-4=3

20-D. If in each number the first and the second digits are interchanged, new set is 849-451-564-593-873. The third highest number is 593 which is formed by 953.

21-C. P is son of Q which is daughter of S, that means p is grandson Of S.

22-A. P is daughter of S and S is father of T. That means P is sister of T.

23-B. P is daughter of Q and q is wife of T, That means T is father of P.

25-D. P is wife of Q and Q is Father of T, but gender of T is unknown.

Solution of (31-35)

A X Finance Male
B Z Marketing Male
C Y Engineer Male
D X H.R. Lady
E Y Doctor Male
F Y Marketing Male
6 Z Finance Lady
H Z H.R. Male
31). (A) 32. (E) 33. (1)) 34. (B) 35. (C)
  1. (C) In each subsequent figure. starting from the 2nd design, three designs reverse on their respective positions .i.e. from figure (I) to (2). 2nd, 3rd and 4th designs reverse, from figure (2) to (3), 3rd, 4th and 1st designs reverse and so on. Hence. (C) will be the next figure in the series.
  2. (E) In each subsequent figure. starting from the 3rd design from the upper-end. alternatively two designs and three designs change their size I.e.. small designs become big and big designs become small. These designs also include last changed, design of the previous figure. Hence, in the series (El will be the answer figure.
  3. (D) In each subsequent figure. starting from the lower line, the semi-circles shift from the right-end to the left-end, on the middle line. from the left-end So the left-end, and on the upper line again from the right-end to the left- end, simultaneously their number increases by one, two and zero and they reverse on their places. Hence, (D) will be the next figure in the series.
  4. (A) In each subsequent figure. the designs shift and N’ Is replaced by a new design in
    the following manner—
    39
  5. (D) In each subsequent figure, the designs on the periphery of regular hexagon, shift in the following manner-Design ‘C’. in earth alternate step shafts one side and two sides of the hexagon, one time inside and one time outside the hexagon in clockwise direction. Design * shifts three sides inside the hexagon and then remains unchanged in the clockwise direction. Design “=”  shifts one side and two sides outside the hexagon in clockwise direction. Hence. (D) will be the next figure in the series.

Quantitative Aptitude Answer Explanation-

  1. (D) ?=196×948/158 => 185808 158
    = 1176
  2.  (C) ?= (786×64) /48=1048
  3.  (B) ? = 3.5+11.25*4.5-32.5 =21.625
  4. (A) ? = (2640/48) x (2240/35) =>55*64 = 3520

7.(D) Series is square of consecutive prime no. as 1,3,5,7 so next will (11)^2=121

8.(C) Series is increasing in form of +20.So, ans will be 63.

9.(E) Series is in form of -11*1,-11*2 and so on.So,ans will be -11*5=583

10.(A) Series is in form of -22,-32,-42,-52,-62.So ans will be 31.

11.(B)Series is in the form of divide by 2 then +1.So ans will be 8.

12.(C)Ratio of Ducks and Frogs in Pond,= 37 : 39.
Average of Ducks and Frogs in Pond,= 152.
So, total number of Ducks and Frogs in the Pond,= 2* 152 = 304.
Therefore,Number of Frogs, = (304 *39)/76 = 156.

13.(E)as per given increase %, we can write that the ratio will be,
{4+(4*25%)} : {5+(5*30%)} : {6+(6*50%)}
i.e. {4+1} : {5+ 3/2} : {6+3}
i.e. 5 : (13/2) : 9 i.e. (5*2) : (13) : (9*2) = 10 : 13 : 18

14.(B)The sum of the five numbers = 5 × 213 =1065

The sum of the first two numbers = 2 × 233.5 = 467

The sum of  the last two numbers = 542

Then the sum of the four numbers = 467 + 542 =1009

So, the third number will be = 1065 – 1009 = 56

15.(A)Amount Spent in Insurance (15% of X) = (15/100) x 42500 = Rs. 6,375.
Amount Spent in Shopping (55% of X) = (55/100) x 42500 = Rs. 23,375.
Amount Saved (30% of X) = (30/100) x 42500 = Rs. 12,750.
Monthly Salary = Rs. (6375 + 23375 + 12750) = Rs. 42,500.

16.(D)Arise can be arranged in 5*4*3*2*1=120 ways

17.(E)C.I= 9650(1+6/100)^3-9650 = 9650(1.191016-1)
=> 9650 * 0.191016 = Rs. 1843 ( approximate )

18. (C) 120 at Rs. 3360.Price of 240 lit should be 6720.

S.p=6120

Discount=600/240=2.5

19(A). Let obtained no. after division is x.

Given that, x*32=2368=>x=74

now 74*a2=3636=>a2=49=>a=7

20(B).Let 2 digit no.is 10x+y or 10y+x.

Given that x+y=14 and x-y=2 after solving this two equations x=8 & y=6 or vice versa.

Product of digits=48

21(D).6 hours times 60 kms/hr is 360 kms. At 50 kms/hr, it would take 360/50 hours, or 7.2 hours.

 

Click here to Enroll for SBI Clerk Online Preparation