Important General Awareness Questions for RRB NTPC & RRC Group D Exam - Day 8

Important General Awareness Questions for RRB NTPC & RRC Group D Exam – Day 8

Are you looking for General Awareness for RRB NTPC exam, or for RRB RRB Group D Rcam & upcoming SSC exams? If yes, you are in the right place. Mockbank has started a new series of important General Awareness Question which will be helpful for SSC CHSL, CGL, Stenographer, RRC Group D,& Railway NTPC Exams 2019-20.

In this SSC & Railways General Awareness Question Series, we will provide you with Daily General Awareness Question PDF. You can download the PDF of the current affair for Railway exams 2020 in English from the link given below.

Direct Link to Download Day 7 GA Question for Railway exam

Important General Awareness Questions for RRB NTPC & RRC Group D Exam – Day 8

Northern part of the Western coast is known as
Ans. Konkan coast

2. The highest peak of the Western Ghats of India is
Ans. Anamudi hills

3. The Eastern coastal plain is also called
Ans. Coromandel coastal Plain

4. Majuli, the largest river island in the world, lies in the state of
Ans. Assam

5. Zojila pass connects –
Ans. Leh and Srinagar

6. In which state is the Maikal range situated?
Ans. Chhattisgarh

7. What is the average density of the earth?
Ans. 5.513 g/cm3

8. Which element is present in the largest amount in terms of percent by mass in the earth’s crust ?
Ans. Oxygen

9. The most abundant metal in the earth’s crust is:
Ans. Aluminium

10. The place which has the longest day and the shortest night on 22nd December, is—
Ans. Melbourne

11. The largest Lagoon lake of India is
Ans. Chilka Lake

12. Where is Khyber Pass situated?
Ans. Pakistan
13. Which strait separates Australia and Tasmania?

Ans. Bab-el-Mandeb

14. The longest river of Peninsular India is:
Ans. Godavari

15. Delhi gets winter rainfall due to
Ans. Western disturbance

16. Where is the Bandipur National Park?
Ans. Karnataka

17. The layer where the decrease in temperature with increasing altitude is totally absent is
Ans. Stratosphere

18. Khangchendzonga National Park is in –
Ans. Sikkim

19. Pagladia Dam Project is located in which state?
Ans. Assam

20. What are Equinox days?
Ans. In Equinox Days ‘Day and Night are equal’.

21. World’s longest land border is between which two countries?
Ans. Canada and USA

22. Why does Western Ghats and Eastern Ghats both receive sufficient rainfall but Deccan Plateau receives scanty rainfall?
Ans. Because it is located parallel to wind direction

23. The piligrims of Kailash Mansarovar have to pass through which pass to enter into Tibet from Uttarakhand?
Ans. Lipu likh

24. Which process is responsible for producing the sand dunes in western Rajasthan?
Ans. Wind deposition

25. Source of energy in ecosystem is
Ans. Sun

26. The solar radiation coming to Earth is called
Ans. Insolation

27. Which is the longest national highway in India?
Ans. NH44

28. A wide inlet of the sea usually concave in shape, is termed as a:
Ans. Bay

29. In higher areas the composition of laterite soil is of _____ nature.
Ans. Acidic

30. Petrology is the study of –
Ans. Rock

Direct Link to Update Current Affairs Questions on Daily Basis

Conclusion

That is all on Day 1 of 30 Important Questions asked in Railway RRB Group D Exams. We hope you liked the questions given above and found them as a useful addition to your  Exam preparation knowledge for Railway RRB NTPC Exam, RRB Group D Exams, RRB ALP Exams and SSC CGL Exam. Day 9 would be updated in next day and all the best.