Important General Awareness Questions for RRB NTPC & RRC Group D Exam - Day 20

Important General Awareness Questions for RRB NTPC & RRC Group D Exam – Day 20

Are you looking for General Awareness for RRB NTPC exam, or for RRB RRB Group D Rcam & upcoming SSC exams? If yes, you are in the right place. Mockbank has started a new series of important General Awareness Question which will be helpful for SSC CHSL, CGL, Stenographer, RRC Group D,& Railway NTPC Exams 2019-20.

In this SSC & Railways General Awareness Question Series, we will provide you with Daily General Awareness Question PDF. You can download the PDF of the current affair for Railway exams 2020 in English from the link given below.

Direct Link to Download Day 20 GA Question for Railway exam

1. Which Amendment Act is referred to as mini constitution?
Ans. 42nd Constitutional Amendment Act, 1976

2. Arihant is a
Ans. Nuclear-powered ballistic missile submarine

3. Denatured alcohol
Ans. is unfit for drinking as it contains poisonous substances

4. The city of Prayag was named Allahabad – the city of Allah by:
Ans. Akbar

5. Chromosomes are made up of
Ans. DNA and Protein

6. While the computer executes a program, the program is held in
Ans. RAM

7. Which of the following places of Sikh religious heritage is not in India?
Ans. Nankana Sahib

8. The total population divided by available arable land area is referred to as
Ans. Population density

9. In human body, vitamin A is stored in the
Ans. Liver

10. Ondometer is used for
Ans. Measuring instrument for frequency of electromagnetic waves

11. Which acid is used in rubber, textile, leather and electroplating industries
Ans. Methanoic acid

12. The book, “A China Passage” was written by
Ans. John Kenneth Galbraith

13. Which city will host the 2022 Common Wealth Games?
Ans. Durban, South Africa

14. Natural radioactivity was discovered by
Ans. Henry Bacquerel

15. Mahatma Gandhi left South Africa to return to India in
Ans. 1915

16. The Battle of Plassey was fought in
Ans. 1757

17. The Indian space programme began in
Ans. 1962

18. The language of discourses of Gautama Buddha was practised in
Ans. Pali

19. The World Braille Day (WBD) is observed on which date?
Ans. 4th January

20. Who led the Indian delegation at the 6th RCEP Inter-sessional Ministerial Meeting (IMM)?
Ans. C.R. Chaudhary

21. India’s first agri and food business on line learning platform has launched in which city?
Ans. Warangal

22. _____ is the official mascot of 2018 Men’s Hockey World Cup.
Ans. Olly

23. Which country to host four nation summit on Syria crisis?
Ans. Turkey

24. Which Article of the Indian Constitution guarantees rights to arrested persons?
Ans. Article 22

25. Cryogenic is a science deals with
Ans. Low Temperature

26. When total utility becomes maximum, then marginal utility will be:
Ans. Zero

27. Methyl Alcohol or Methanol is also known as _____ because it can also be produced by the wood distillation.
Ans. wood spirit

28. Study of crop production is:
Ans. Agronomy

29. Tattvabodhini Sabha was founded by _____ In 1839.
Ans. Dabendranath Tagore

30. After the revolt of 1857, British pursued the policy of_____.
Ans. Divide and Rule

Direct Link to Update Current Affairs Questions on Daily Basis

Conclusion

That is all on Day 1 of 30 Important Questions asked in Railway RRB Group D Exams. We hope you liked the questions given above and found them as a useful addition to your  Exam preparation knowledge for Railway RRB NTPC Exam, RRB Group D Exams, RRB ALP Exams and SSC CGL Exam. Day 21 would be updated in next day and all the best.