Important General Awareness Questions for RRB NTPC & RRC Group D Exam - Day 2

Important General Awareness Questions for RRB NTPC & RRC Group D Exam – Day 2

Are you looking for General Awareness for RRB NTPC exam, or for RRB RRB Group D Rcam & upcoming SSC exams? If yes, you are in the right place. Mockbank has started a new series of important General Awareness Question which will be helpful for SSC CHSL, CGL, Stenographer, RRC Group D,& Railway NTPC Exams 2019-20.

In this SSC & Railways General Awareness Question Series, we will provide you with Daily General Awareness Question PDF. You can download the PDF of the current affair for Railway exams 2020 in English from the link given below.

Direct Link to Download Day 2 GA Question for Railway exam

1. Who invented Gunpowder in Europe?

Ans. Roger Bacon

2. In which year did Vivekananda participate in the Parliament of the World’s Religions?

Ans. 1893 AD

3. Who built the Moti Masjid in the Red Fort of Delhi?

Ans. Aurangzeb

4. Ibn Batuta visted India during the reign of

Ans. Mohammad Bin Tughlaq

5. The Ukai Dam is the largest reservoir in which state?

Ans. Gujarat

6. Korba Super Thermal Power Plant located in which state?

Ans. Chhattisgarh

7. Krishnarajasagar dam built across Kaveri River in which state?

Ans. Karnataka

8. The temperature at which a solid melts to become a liquid at the atmospheric pressure is called its ___________.

Ans. Melting point

9. The ____ is the largest blood vessel and artery in the human body.

Ans. Aorta

10. The 4th International Ayurveda congress held in which country?

Ans. Netherlands

11. ”KAZIND “is a Military exercise between which countries?

Ans. India and Kazakhstan

12. The 6th East Asian Economic Minister meeting held in which country?

Ans. Singapore

13. Which is the first country to test space elevator?

Ans. Japan

14. In which year did Amartya Kumar Sen receive the Nobel Prize in Economics?

Ans. 1998

15. The worldwide Great Depression took place in ______.

Ans. 1930

16. Cities with population from one to five million are called_____.

Ans. Metropolitan

17. ‘Kyoto Protocol’, an agreement signed by various countries, is associated with _____.

Ans. Clean Environment and Climate Change

18. ‘White Revolution’ is related to____.

Ans. Milk production

19. Who proposed the adage “Survival of the fittest”?

Ans. Darwin

20. What is the name given to Moon Mission in India?

Ans. Chandrayaan I

21. Lira was the currency of which country?

Ans. Italy

22. Who is the Supreme Commander-in-Chief of the armed forces?

Ans. President

23. “Global Competitiveness Report” is released by which organization?

Ans. World Economic Forum (WEF)

24. The wheel (circle) in Sarnath Pillar indicates ______.

Ans. Progress

25. The distance between the two latitudes is approximately ___________.

Ans. 111 km

26. Siachen is known as ______ water in India.

Ans. White

27. Leela Samson is associated to which classical dance style?

Ans. Bharatanatyam

28. The saffron-orange colour of Bhutan’s national flag symbolizes _______________.

Ans. The practice of religion

29. In a compound the elements are always present in definite proportions by ______.

Ans. Mass

30. The Chief Election Commissioner of India holds the office for ______.

Ans. 65 years of age or for six years, whichever early.

Direct Link to Update Current Affairs Questions on Daily Basis

Conclusion

That is all on Day 1 of 30 Important Questions asked in Railway RRB Group D Exams. We hope you liked the questions given above and found them as a useful addition to your  Exam preparation knowledge for Railway RRB NTPC Exam, RRB Group D Exams, RRB ALP Exams and SSC CGL Exam. Day 3 would be updated in next day and all the best.