IBPS RRB Treasury Manager (Scale II) Questions & Answers

As part of our specialist series, we bring you 10 questions daily for IBPS RRB Specialist officers exam. Have a look at the questions, Check their solutions at the bottom and comment your queries below

IBPS  RRB Specialist : Treasury Manager   (Scale II)

1.Maintaining a foreign currency account is helpful to
(A) Avoid transaction cost.
(B) Avoid exchange risk.
(C) Avoid both transaction cost and exchange risk.
(D) Avoid exchange risk and domestic currency depreciation
Answer: C
2.India’s foreign exchange rate system is?

(A) Free float
(B) Managed float
(C) Fixed .
(D) Fixed target of band
Answer: B
3. Hedging transaction is indicated by

(A) Transactions in odd amounts
(B) Presentation of documentary support.
(C) Frequency of such transactions.
(D) All of above
Answer: D
4.An irrevocable LC which authorises the advising bank to extend preshipment/packing credit upto a certain amount to the beneficiary to enable him to meet preshipment expenses is known as a / an

(A)  Irrevocable LC   
(B)  Transferable LC   
(C)  Revolving LC   
(D)  Red Clause LC  
Answer: D
5. Which of the following pairs are not correctly matched?

(A) Business entity – Accounting standard
(B) Stock valuation – Consistency
(C) Capital – Drawings
(D) Going concern – Assumption
Answer:  B
6. Objective of Financial Management is to

(A)  earn the maximum profit
(B)  earn the reasonable profit
(C)  to maximum use of available resources
(D)  earn the maximum profit out of the available resources
Answer: D
7.What is not the acceptable method of calculation of depreciation?

(A) On fixed assets weight average cost method.
(B) Written down value method
(C) Straight-line method.
(D) all of these
Answer: A
8. If a trial balance does not tally in spite of thorough scrutiny and the difference is substantial then which one of the following courses would the accountant adopt?

(A) Defer preparation of financial statements
(B) Open suspense account
(C) Write off the difference to profit and loss account
(D) Ignore the difference and prepare financial statements
Answer: B
9. The acronym SWIFT stands for

(A) Safety Width In Financial Transactions.
(B) Society for Worldwide International Financial Telecommunication.
(C) Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication.
(D) Swift Worldwide Information for Financial Transaction
Answer C
10.Indirect rate in foreign exchange means
(A) current liabilities
(B) unsecured loans
(C) reserves and surplus
(D) all of these
Answer: A
Share these Treasury manager with everyone you know and improve their chances of getting selected for IBPS RRB Specialist Treasury Manager (Scale II) exam. Checkout Mock Tests for IBPS RRB Specialist Marketing Manager Scale II exam