IBPS RRB Specialist I T Officer (Scale II) Questions & Answers

0
214
We will bring you 10 questions daily for IBPS RRB Specialist officers exam. Have a look at the questions, Check their solutions at the bottom and comment your queries below

Today’s RRB Specialist : I.T. Officer (Scale II)

1.Study the following information to answer the given question :
In a certain code, ‘ze lo ka gi’ is a code for ‘must save some money’, fe ka so ni’ is a code for ‘he made good money’, ‘ni lo da so’ is a code for ‘he must be good’ and ‘we so ze da’ is a code for ‘be good save grace’. 
Which of the following is the code of ‘must’ ?
(A) so
(B) da
(C) lo
(D) ni
Answer: C
2. Study the following information to answer the given question :
In a certain code, ‘ze lo ka gi’ is a code for ‘must save some money’, fe ka so ni’ is a code for ‘he made good money’, ‘ni lo da so’ is a code for ‘he must be good’ and ‘we so ze da’ is a code for ‘be good save grace’.
What does the code ‘ze’ stand for ?
(A) some
(B) must
(C) save
(D) grace
Answer: Save
3.Statements:
All roses are marigolds.
All marigolds are sunflowers.
Some sunflowers are jasmine.
Conclusions:
I. All roses are sunflowers.
II. Some jasmines are roses.

(A) if only conclusion I follows.
(B) if only conclusion II follows.
(C) if either conclusion I or II follows
(D) if neither conclusion I nor II follows.
(E) if both conclusions I and II follow.
Answer: A
4.Statements:
Some papers are files.
All files are books.
Some books are printers.
Conclusions:
I. Some files are printers.
II. Some books are papers.

(A) if only conclusion I follows.
(B) if only conclusion II follows.
(C) if either conclusion I or II follows
(D) if neither conclusion I nor II follows.
(E) if both conclusions I and II follow.
Answer: B
5.Statements:
Some leaves are branches.
Some branches are trees.
Some trees are flowers.
Conclusions:
I. Some leaves are trees.
II. Some branches are flowers.
(A) if only conclusion I follows.
(B) if only conclusion II follows.
(C) if either conclusion I or II follows
(D) if neither conclusion I nor II follows.
(E) if both conclusions I and II follow.
Answer: D
6.
Directions. Study the following information carefully and answer the questions given below.
B, M, T, R, K, H, and D, travelling in a train compartment with III-tier sleeper berth. Each of them has a different profession of Engineer, Doctor, Architect, Pharmacist, Lawyer, Journalist and Pathologist. They occupied two lower berths, three middle berths and two upper berths. B, the Engineer is not on the upper berth. The Architect is the only other person who occupied the same type of berth as that of B. M and H are not on the middle berth and their professions are Pathologist and Lawyer respectively. T is a Pharmacist. D is neither a Journalist nor an Architect. K occupied same type of berth as that of the Doctor.
What is D’s profession?
(1) Doctor
(2) Engineer
(3) Lawyer
(4) Pharmacist
Answer: Doctor
7.Which of the following group occupied middle berth?

(1) DKR
(2) DHT
(3) HKT
(4) DKT
Answer:  DKT
8. Which of the following combination of person-berth-profession is correct?
(1) R-Lower-Journalist
(2) R-Lower- Architect
(3) D-Upper-Doctor
(4) K-Upper-Lawyer
9.Directions. Study the following information carefully to answer these questions.
Seven candidates-Harish, Samir, Nilesh, Shailaja, Nikita, Laxman and Sujata are to be interviewed for selection as Trainee Officers by different panels I to VII for different companies A,B,C,D,E,F,and G not necessarily in the same order.
Nilesh is interviewed by panel IV for Company A. Samir is interviewed by panel III for company C or D. Harish is interviewed for company B, but not by panel I or II. Nikita is interviewed by panel VI for company E Panel VII conducts the interview for company F. Shailaja is interviewed by panel I but not for company G. Panel II does not interview Laxman.
Shailaja has interviewed for which company?(1) C
(2) F
(3) G
(4) B
(5) D or C
Answer: D or C
10.Panel II conducts interview for which company?
(1) C
(2) F
(3) G
(4) B
Answer: G
Share these IT officer questions with everyone you know and improve their chances of getting selected for IBPS RRB Specialist I T Officer(Scale II) exam. Checkout Mock Tests for IBPS RRB I T OFFICER Scale II exam.