IBPS PO Mains Quiz Quantitative Aptitude.

In this article

**IBPS PO Mains Quiz Quantitative Aptitude 1**

The candidates who qualify the IBPS PO Prelims Exam 2016 will appear for the Mains examination. This year around 2.5-3 Lakh students will give the Mains examination. This means that the competition will be extremely high. It’s time to start evaluating your preparation.

We will be providing you with daily quizzes to help you practice well before the exam.

**IBPS PO MAINS QUIZ QUANTITATIVE APTITUDE 1**

**Topic for the Day : Percentage**

**Q1. Fresh fruits contain 75% while dry fruits contain 20% water. If the weight of dry fruits is 300 kg, what was its total weight when it was fresh?**

1.900kg

2.850kg

3.920kg

4.960kg

5.None of these

**Q2. In a college election 35% voted for Person A, whereas 42% voted for Person B. The remaining people were not vote to any person. If the difference between those who vote for Person B in the election and those who are uncertain was 570, how many people are participated in the college election?**

1.1500

2.2000

3.2100

4.1700

5.None of these

**Q3. In a class of 500 students ,65% are boys. 20% of the girls and 40% of the boys failed the exam.Find the of students in the school passed the exam?
**1.335

2.270

3.400

4.362

5.None of these

**Q4. The population of village increases at the rate of 6% per annum. There is an additional increase of 2% in the population due to rural development .Therefore the percentage increase in the population after 2 years will be
**1.15.46%

2.16.64%

3.14.46%

4.12.56%

5.None of these

**Q5.** **In an examination 70% candidates passed in prelims and 55% candidates passed in Mains. If 62% candidates passed in both these subjects, then what per cent of candidates failed in both the exams?**

1.37%

2.26%

3.43%

4.15%

5.None of these

**Answers & Explanations**

**Q1.** Answer – **4.**

**960kg**

**Explanation :**

Quantity of water in 300 kg dry fruits, = (20 /100) *300 = 60 kg

Quantity of fruit alone= 300-60 =240 kg

25 kg fruit piece in 100 kg fresh fruits

For 240 = (100 *240)/25 = 960 kg.

**Q2. **Answer** – 2.**

**3000**

** Explanation :
**Let the number of individuals involved in election be x.

Percentage of those who were not vote = 100-(35+42) = 23%

The difference between those who voted

42% of x – 23% of x = 570

19% of x = 570

x=570*100/19 = 3000

**Q3**. Answer – **1.**

**335**

**Explanation :**

Total students are 100% = 500

Boys = 65% of 500 = 325,

Girls = 35% =35*500/100 =175

Girls failed in the exam= 175*80/100 = 140

Boys failed in the exam =40/100x 325 = 195

Total = 140+195 = 335

**Q4. **Answer – **2.**

**16.64%**

**Explanation :**

Total increase = 6+2 = 8%

% increase = 8+8+(8*8/100) = 16+0.64 = 16.64%

**Q5.** Answer – **1.**

**37%**

**Explanation :**

Students passed in Prelims = 70%

Students passed in Mains = 55%

Students passed in both = 62%

No of students passed in at least one subject = (70+55)-62 = 63%.

students failed in both subjects = 100-63 = 37%.

**Tips for Quantitative Aptitude Section**

The Quantitative Aptitude Section can prove scoring for a candidate if there is a mastery over basic mathematics and time management. Topics from this section can be mastered with practice.

**Order of Attempt:**Do questions about which you are 100% sure first. Then move on to next questions. This will boost your confidence.**Time Management:**Time should be managed extremely well so that you don’t leave any questions unattended especially the ones that you could have attempted easily.**Shortcuts:**Use short cuts where ever possible.