IBPS Agricultural Field Officer Scale I Quiz

Here are today’s 10 questions daily for IBPS Specialist officers exam. Have a look at the questions, Check their answers at the bottom and comment your queries below

Today’s IBPS Agricultural Field Officer Quiz.

1. Water rises through the xylem mainly due to

[A] Imbibition

[B] Osmosis

[C] Transpiration

[D] Capillarity

[E] Reverse osmosis


2. Chromosome shape is usually observed during

[A] Prophase

[B] Anaphase

[C] Telophase

[D] Metaphase

[E] None of these


3. Single super phosphate is

[A] Water soluble fertilizers

[B] Citrate soluble fertilizers

[C] Citrate insoluble fertilizers

[D] Insoluble fertilizers

[E] None of the above


4. Which of the following crops is tolerant of soil on water salinity?

[A] Date-palm

[B] Cabbage

[C] Orange

[D] Grapes

[E] Peas


5. The percentage of Nitrogen (N) in DAP is………

[A]  46

[B]  26

[C]  18

[D]  80

[E]  30


6. Crop rotation is defined as a

[A] System of growing different kinds of crop on the same land

[B] System of growing different crops in succession on the same land

[C] Method of growing different crops

[D] System of growing the same crop on different fields

[E] None of these


7. ‘Mauritius’, ‘Mozambique’ and ‘coromandel’ are the varieties of

[A] Chillies

[B] Mango

[C] Pineapple

[D] Groundnut

[E] None of these


8. When irrigation water is available for two irrigations only, the wheat crop should receive these at

[A] CRI and late tillering stages

[B] CRI and boot stages

[C] CRI and flowering stages

[D] CRI and milk stages

[E] None of these


9. Dehaulming in potato is done to obtain

[A] Higher yield

[B] Quality seed tuber

[C] Higher starch content

[D] Higher protein content

[E] None of these


10. Which one of the following system needs irrigation throughout the year?

[A] Diara land cropping system

[B] Inter-cropping system

[C] Mixed cropping system

[D] Multiple cropping systems

[E] None of these


  1. (C) 2. (B) 3. (A) 4. (A) 5. (C)
  2. (B) 7. (C) 8. (C) 9. (B) 10. (D)
Share these IBPS Agricultural Field Officer questions with everyone you know and improve their chances of getting selected. Checkout courses for IBPS Agricultural Field Officer Scale I
  • Nagesh Praveen

    If u can provide questions relating t banking sector (agriculture related),it vl b great

    • Vaibhav

      Nagesh Thanks for the feedback. We will do it soon.