First in India

First in India – List of First in India – Science & Technology, Sports & Other

This is a static General Knowledge (GK) topic. The reason behind calling it static is, the information given in the below article is never going to change. The names and their achievements will forever be etched in the history of India. The below article covers information on the list of achievements in the fields of science & technology, governance, defense, sports and architecture.

Candidates would find this topic very helpful in the IAS Exam.

The Below gives the list of important achievements in the field of Science & Technology

1. Who was the First Governor-General of Independent India?
Ans: Lord Lewis Mountbatten

2. Who was the First Indian Governor-General of Independent India ?
Ans: Chakravarti Rajgopalachari

3. Who was the First Indian Commander-in-Chief of Free India ?
Ans: General KodanderaMadappa Cariappa, 1949

4. Who was the First Field Marshall ?
Ans: General S. H. F. J. Manekshaw

5. Who was the First Speaker of loksabha ?
Ans: Shri G.V. Mavalankar (15 May 1952- 27 February 1956).

6. Who was the First President of India?
Ans: Dr. Rajendra Prasad

7. Who was the First Vice-President of India?
Ans: Dr. Sarvapalli Radhakrishnan

8. Who was the First Prime-Minister of India?
Ans: Pt. Jawahar Lal Nehru

9. Who was the First Home Minister of India?
Ans: Sardar Vallabh Bhai Patel

10. Who was the First Finance Minister of India ?
Ans: R. K. Shanmukham Chetty

11. Who was the First Auditor General of India ?
Ans: V. Narahari Rao

12. Who was the First Director of CBI?
Ans: DP Kohli

13. Who was the First National Security Adviser of India?
Ans: Brijesh Mishra

14. Who was the First Governor of RBI?
Ans: Sir Osborne Smith

15. Who was the First Non-Congress Prime-Minister ?
Ans: Morarji Desai from Janata Party in 1977-79.

16. Who was the First British Governor-General of Bengal?
Ans: Warren-Hastings

17. Who was the First Space traveler?
Ans: S. Leader-Rakesh Sharma

18. Who was the First C. S.?
Ans: Satendra Nath Tagore

19. Who was the First Woman IAS?
Ans: Anna Ranjan George, 1950

20. Who was the First Sportsperson to received Bharat Ratna?
Ans: Sachin Tendulkar

21. Who was the First Swimmer who crossed over the English channel by swimming ?
Ans: Mihir Sen

22. Who was the First Woman to swim across the English Channel ?Ans: AratiSaha, 1959

23. Who was the First Raman-Magsaysay awardee ?
Ans: Acharya Vinoba Bhave

24. Who was the First Nobel prize winner in India ?
Ans: Rabindra Nath Tagore

25. Who was the First Nobel Prize in Physics in India?
Ans: C. V. Raman in 1930

26. Who was the First President of National Congress ?
Ans: Wyomesh Chand Banerjee

27. Who was the First Chairman of Lok Sabha ?
Ans: G. B. Mavlankar

28. Who was the First Woman Chief Minister ?
Ans: Sucheta Kriplani

29. Who was the First Woman Speaker of Lok Sabha ?
Ans: Smt. Meira Kumar, 2009

30. Who was the First Chief Election Commissioner ?
Ans: Sukumar Sen

31. Who was the First Indian Chairman in International Court?
Ans: Justice Dr. Nagendra Singh

32. Who was the First Foreigner awardee of Bharat Ratna ?
Ans: Khan Abdul Gaffar Khan

33. Who was the First Leader of the Indian Antarctica Mission ?
Ans: Dr. Syed ZahuvQuasim

34. Who was the First Chief Justice of Supreme Court ?
Ans: Justice Hiralal J. Kaniya

35. Who was First Awarded with ‘Bharat Ratnas’ ?
Ans: Dr. Sarvapalli Radhakrishnan, ChakravartiRajgopalachari, Sir C. B. Raman

36. Who was the First Woman Awarded with ‘Bharat Ratna’ ?
Ans: Indira Gandhi

37. Who was the First Commandeur of the Order of Arts and Letters ?
Ans: Mrinal Sen

38. Who was the First Chevalier of the Order of Arts and Letter ?
Ans: Sivaji Ganeshan

39. Who was the FirstPosthumally Bharat RatnaAwardee ?
Ans: Lal Bahadur Shastri

40. Who was the First Person awarded Bhartiya-Gyan-PeethPurskar?
Ans: G. Shankar Kurup (Malayalam–1965)

41. Who was the First Woman awarded with Bhartiya-Gyan-PeethPurskar?
Ans: Ashapurna Devi, 1976

42. Who was the First Woman Sahitya Akademi Award Winner ?
Ans: Amrita Pritam, 1956

43. Who was the First Woman HonoursGraduate ?
Ans: Kamini Roy

44. Who was the First Woman Director General of Police?
Ans: Kanchan C Bhattacharya

45. Who was the First Successful Surgeon who transplanted heart ?
Ans: Dr. P. Venugopal

46. Who was the First Woman to received NobalPrize ?
Ans: Mother Teresa

47. Who was the First Woman Governor in India?
Ans: Sarojini Naidu

48. Who was the First Licensed Pilot in India?
Ans: J R D Tata

49. Who was the First Woman Air Pilot ?
Ans: Durba Banerjee

50. Who was the First Woman Teacher in India?
Ans: Savitribai Phule

51. Who was the First Successful heart transplanted person in India?
Ans: Devi Ram (1994)

52. Who was the First President of National Human Rights Commission?
Ans: Justice Rangnath Mishra

53. Who was the First Hindi Literature person-awarded Bhartiya Gyan PeethPurskar?
Ans: Sumitra Nandan Pant (1968)

54. Who was the First Indian who won the World Billiard award ?
Ans: Wilson Jans

55. Who was the First Indian who won the Grammy award ?
Ans: Pt. Ravi Shankar

56. Who was the First Person delivered the Lecture in Hindi in U.N.O. ?
Ans: Atal Bihari Bajpai (1977)

57. Who was the First Indian member in British House of Commons ?
Ans: Dada Bhai Naoroji (1892)

58. Who was the First First President of Indian Science Congress ?
Ans: Sir Asutosh Mukherjee

59. Who was the First Mountaineer who scaled Mount Everest 8 times?
Ans: Sherpa-Augarita

60. Who was the First Writer who was awarded ‘Vyas Samman’ ?
Ans: Ramvilas Sharma

61. Who was the First Indian Managing Director of World Bank ?
Ans: Gautam Kazi

62. Who was the First Player awarded ‘PadamBhusan’ ?
Ans: C. K. Naidu

63. Who was the First Actress to win Padma Shri Award ?
Ans: Nargis Dutt, 1958

64. Who was the First Indian players who played Davis Cup ?
Ans: M. Salim and S. M. Jacob (Singles), A. A. Faiyaz and L. S. Dare (Doubles) (1921)

65. Who was the First Tennis Grandslam title winner ?
Ans: Mahesh Bhupati

66. Who was the First Indian player who played the test cricket ?
Ans: K. S. Ranjeet Singh (from England)

67. Who was the First Scientist elected for Lok Sabha ?
Ans: Dr. MeghnadSaha

68. Who was the First Scientist awarded Ghanshyam Das Birla award?
Ans: Prof. Ashish Datta (1991)

69. Who was the First Literature who was awarded Murti Devi Purskar?
Ans: C. K. Nagraj Rao (1993)

70. Who was the First Person, who became High Commissioner in Great Britain ?
Ans: V. K. Krishna-Menon

71. Indian who was awarded the Lenin Peace Prize ?
Ans: Dr. SafuddinKichlu (1952)

72. First Indian who contested the election for British Parliament ?
Ans: Lal Mohan Ghose

73. Who was the First Woman Graduates?
Ans: KadambiniGanguly and ChandramukhiBasu, 1883

74. Who was the First Woman Chief Justice of High Court ?
Ans: Leila Seth, Himachal Pradesh, 1991

75. Who was the First An Indian, appointed the judge of High Court, during the British period ?
Ans: Ram Prasad Ram

76. Who was the First Indian member of Viceroy Executive Council ?
Ans: Sir. S. P. Sinha

77. Who was the FirstLeanin Peace Prize winner?
Ans: Saifuddin Kitchlew

78. Who was the First Chairman of Finance Commission ?
Ans: K. C. Niogi

79. Who was the First Woman Doctorate of Science ?
Ans: Asima Chatterjee (1944)

80. Who was the First Woman IPS ?
Ans: Kiran Bedi

81. Who was the First Woman Supreme Court judge ?
Ans: Kumari Fathima Beevi

82. Who was the First Indian member of American Congress ?
Ans: Deleep Singh

83. Who was the First Editor of Time Magazine
Ans: Bobby Ghosh

84. Who was the First Director of CBI becoming Governor ?
Ans: Ashwani Kumar

85. Who was the First Person to reach the North Pole ?
Ans: Squadron Leader Sanjay Thapar

86. Who was the First Person to reach the South Pole ?
Ans: Col Jatinder Kumar Bajaj

87. Who was the First Nishan-e-Pakistan ?
Ans: Morarji Desai, 1990

88. Who was the First Magsaysay Award winner?
Ans: Vinoba Bhave, 1958

89. Who was the First Miss World ?
Ans: Reita Faria in 1966

90. Who was the First Miss Asia Pacific ?
Ans: Zeenat Aman in 1970

91. Who was the First Miss Universe ?
Ans: Sushmita Sen in 1994

92. Who was the First Miss Earth ?
Ans: Nicole Faria in 2010

93. Who was the First Place to get electricity?
Ans: Darjeeling in 1897

94. Who was the First Sound film?
Ans: Alam Ara (1931) directed by Ardeshir Irani

95. Who was the FirstColourfilm ?
Ans: KisanKanya (1937), directed by Moti B. Gidvani

96. Who was the First Oscar winner ?
Ans: Bhanu Athaiya for Best Costume Design for Gandhi (film) in 1982.

97. Who was the First Dadasaheb Phalke Award ?
Ans: Devika Rani in 1969
98. Who was the First Chevalier of the Order of Arts and Letters ?
Ans: Sivaji Ganesan

99. Who was the First Test-tube baby ?
Ans: Durga Agarwal, born 1978

100. Who was the First Newspaper ?
Ans: Hickey’s Bengal Gazette started in 1760

101. Who was the first Lady Doctor ?
Ans: Anandibai Joshi

102. Which was the first Satellite of India?
Ans: Aryabhata, launched on 19 April 1975

103. Who was the First Man to climb Mt Everest ?
Ans: Tenzing Norgay

104. Who was the First Man to climb Mt Everest without oxygen?
Ans: PhuDorjee, 1984

105. Who was the First Woman to climb Mt everest?
Ans: Bachendri Pal

106. Who was the First District to achieve 100% literacy rate ?
Ans: Ernakulam district, Kerala, 1990

107. Who was the First Captain in Tests ?
Ans: C. K. Nayudu for the 1932 tour of England

108. Who was the First ODI captain?
Ans: AjitWadekar

109. Who was the First Bowler who made hat-trick in Test Cricket?
Ans: Harbhajan Singh

110. Who was the First Batsman who made 300 runs in test Cricket?
Ans: Virendra Sehwag

111. Who was the FirstFirst Marshal of Indian Air Force?
Ans: Arjan Singh

112. Who won the First Individual Medal in Olympic games?
Ans: KD Jadhav

113. Who won the first Grandmaster?
Ans: Viswanathan Anad

114. Who won the first Woman Grandmaster ?
Ans: Koneru Humpy

115. Who was the First Indian who individually won the Gold medal in Olympic games?
Ans: Abhinav Bindra

116. Who was the First Indian who won the Bronze medal in Boxing in Olympic games ?
Ans: Vijendra Kumar

117. Who was the First Fellow of Trinity College, Cambridge ?
Ans: Srinivasa Ramanujan

118. Who was the First Fellow of the Royal Society ?
Ans: ArdaseerCursetjee

119. Who was the First Woman External Affairs Minister ?
Ans: Sushma Swaraj

120. Who was the First First Gold Medallist on International Track ?
Ans: Hima Das

More Recruitments to Apply

Rajasthan Postal Circle Recruitment CLICK HERE TO APPLY
AP Postal Circle Admit Card CLICK HERE TO APPLY
Chhattisgarh Postal Circle Recruitment CLICK HERE TO APPLY
Uttarakhand PSC Recruitment CLICK HERE TO APPLY
Jalgaon Janata Sahkari Bank Recruitment CLICK HERE TO APPLY
OBC Bank Recruitment CLICK HERE TO APPLY