Daily GK Current Affairs Quiz – April 18

0
135
Daily GK Current Affairs Quiz

Daily GK Current Affairs Quiz for helping you crack the general awareness section of competitive exams.

Daily GK Current Affairs Quiz – April 18th, 2017

  • Do you know who the new sponsor of Indian Cricket Team?
  • What is the theme of International Women’s Day-2017?
  • Better still, which space agency launched ‘Sentinel-2B’?
  • Which cricketer has been awarded with “Polly Umrigar” at BCCI awards -2017?

 

Regardless of whether you’ve been preparing for an entrance examination, it helps to stay updated about what’s happening in and around the world.

1. Who has won the 2017 Men’s singles Singapore Open Badminton tournament?
A. N S Reddy
B. Anthony Sinisuka Ginting
C. Sai Praneeth Bhamidipati
D. Kidambi Srikanth
Ans: C
Sai Praneeth made a come from behind victory to win his maiden Super Series title defeating compatriot Kidambi Srikanth in the final of the Singapore Open Super Series on Sunday.Praneeth prevailed 17-21, 21-17, 21-12 in a 54-minute contest.

2. The first-ever Nepal-China joint military exercise ‘Sagarmatha Friendship-2017 has started in which of the following cities?
A. Guangzhou
B. Beijing
C. Butwal
D. Kathmandu
Ans. D
The first-ever Nepal-China joint military exercise ‘Sagarmatha Friendship-2017’ has started at Kathmandu, Nepal from April 17, 2017 with a special focus on counter- terrorism and disaster management. The purpose of 10-day-long military exercise is to exchange experience, skills and professional knowledge between the armies of Nepal and China. It is to be known that Sagarmatha is the Nepali name of Mt Everest that is bordering between Nepal and China

3. Who has won the 2017 Time Magazine’s Most Influential Person Reader’s poll?
A. Leni Robredo
B. Rodrigo Duterte
C. Narendra Modi
D. Justin Trudeau
Ans. B
Philippine President Rodrigo Duterte has won the 2017 Time magazine’s readers’ poll of the 100 most influential people in the world. Duterte got 5% of the total “yes” votes in the poll, which closed on April 16, 2017. The official TIME 100 list, which is selected by TIME’s editors, will be announced on April 20, 2017

4. Emma Morano, the world’s oldest person has passed away. She hailed from which country?
A. Norway
B. Jamaica
C. Italy
D. France
Ans. C
Emma Martina Luigia Morano (117), the world’s oldest woman, has recently passed away at Verbania in Italy on April 15, 2017. She was born on 29th November 1899 in the Piedmont region of Italy and was officially the last person born in the 1800s still living. She was the Guinness World Record holder for the oldest living person and oldest living woman. Upon Morano’s death, Violet Brown from Jamaica became the world’s oldest known person in the world.

5. Robert W. Taylor, the renowned computer pioneer passed away. He hailed from which country?
A. France
B. Japan
C. Australia
D. United States
Ans. D
Robert William Taylor (85), the internet and computer pioneer, has recently passed away in California, United States. He was instrumental in creating the internet and the modern personal computer. Taylor’s was also responsible for developing ethernet local networking and a word processing program that became Microsoft Word.

6. The Union Government has launched RUSA portal to act as a one-stop for States’ Higher Education Plans. What does ‘RUSA’ stands for?
A. Rashtriya Uchchatar Shiksha Abhiyan
B. Rashtriya Uttam Shiksha Abhiyan
C. Rashtriya Unmukht Shiksha Abhiyan
D. Rashtriya Unnatsheel Shiksha Abhiyan
Ans. A
The Union Minister of Human Resource and Development (HRD) Prakash Javadekar has launched the portal and mobile app “Rashtriya Uchchatar Shiksha Abhiyan (RUSA)” in New Delhi on April 17, 2017. The portal will act as a one-stop one-stop destination for higher education plans, decisions and information on resources of states. Apart from this, the Fund and Reform Tracker has also launched for RUSA. The mobile application will ensure that all projects under RUSA are tracked 24×7. RUSA is the Centrally Sponsored Scheme (CSS) launched in 2013 to provide strategic central funding to State Higher Education Departments and Institutions and achieve the broad objectives of access, equity and excellence.

7. Gayatri Pullela is associated with which sports?
A. Badminton
B. Tennis
C. Hockey
D. Football
Ans. A
Gayatri Pullela has bagged both the singles and doubles crown at the Pembangunan Jaya Raya Junior Grand Prix in Jakarta, Indonesia. She won girls U-15 singles title by defeating her compatriot Samiya Farooqui by 21-11, 18-21, 21-16. Later, Pullela and Samiya won their U-15 doubles title by defeating Indonesian pair of Kelly Larissa and Shelandry Vyola in the final by 21-17, 21-15. Both Gayatri and Samiya train together at the Pullela Gopichand Academy in Hyderabad. Gayatri Pullela is the daughter of National Badminton coach Pullela Gopichand.

8. Which state government has recently launched ‘unemployment allowance scheme’?
A. Andhra Pradesh
B. Madhya Pradesh
C. Himachal Pradesh
D. Uttar Pradesh
Ans. C
The Chief minister of Himachal Pradesh, Virbhadra Singh has recently launched an ‘unemployment allowance scheme’ at the state level function at Chamba on the occasion of the 70th foundation day of Himachal Pradesh. As per the scheme, the state government will provide an unemployment allowance of Rs 1,000 per month to youth having intermediate or above qualification where as the unemployed youth with disability would be given Rs 1,500 per month. Apart from this, the state government has also decided to regularize contract employees after three years in service, instead of the present period of 5 years.

9. Which state has become the first Indian state to launch a special awareness drive to ensure that transgenders in the state register as voters?
A. Kerala
B. Maharashtra
C. Karnataka
D. Odisha
Ans. B
Maharashtra became the first Indian state to launch a special awareness drive to ensure that transgenders in the state register as voters. The state branch of the Election Commission of India (ECI) has launched the drive on April 15, celebrated as Third Gender Day (TGD). According to ECI officials, Maharashtra has over 10 lakh transgenders and only about 1,700 are registered voters. It must be noted that the ‘third gender’ status for hijras or transgenders was created by the Supreme Court in its landmark judgment on 15th April 2014.

10. What is the theme of the 2017 World Hemophilia Day (WHD)?
A. Count Me In
B. Together We Care
C. Improve Your Life!
D. Hear their voices
Ans. D
The World Hemophilia Day (WHD) is observed every year on April 17 to improve and sustain care for people with inherited bleeding disorders around the world. The 2017 World Hemophilia Day theme is “Hear Their Voices” to unite the community and show support for the millions of people affected by bleeding disorders. Hemophilia is an inherited bleeding disorder in which a person lacks or has low levels of certain proteins called “clotting factors” and as a result, the blood doesn’t clot properly. Clotting factor is a protein in blood that controls bleeding. If you have hemophilia, you may bleed for a longer time after an injury than you would if your blood clotted normally. Hemophilia is quite rare. About 1 in 10,000 people are born with it.

11. Which sculptor is famous for “Bronze Age” (1877), “Burgesses of Calais” (1889), “The Kiss” (1898), and is best known in England for “Le Penseur”?
A. Henry Moore
B. Barbara Hepworth
C. Auguste Rodin
D. Greer Twiss
Ans. C
Sculpturally, Rodin possessed a unique ability to model a complex, turbulent, deeply pocketed surface in clay. Many of his most notable sculptures were roundly criticized during his lifetime. They clashed with predominant figurative sculpture traditions, in which works were decorative, formulaic, or highly thematic. Rodin’s most original work departed from traditional themes of mythology and allegory, modeled the human body with realism, and celebrated individual character and physicality. Rodin was sensitive to the controversy surrounding his work, but refused to change his style. Successive works brought increasing favor from the government and the artistic community.

12. When a gas is turned into a liquid, the process is called
A. Condensation
B. Evaporation
C. Deposition
D. Sublimation
Ans. A
Condensation is the change of the physical state of matter from gas phase into liquid phase, and is the reverse of evaporation. The word most often refers to the water cycle.[1] It can also be defined as the change in the state of water vapour to liquid water when in contact with a liquid or solid surface or cloud condensation nuclei within the atmosphere. When the transition happens from the gaseous phase into the solid phase directly, the change is called deposition

13. Which one of the following types of waves are used in a night vision apparatus?
A. Radio waves
B. Microwaves
C. Infra-red waves
D. None of the above
Ans. C
A night vision device (NVD), also known as a night optical/observation device (NOD), is an optoelectronic device that allows images to be produced in levels of light approaching total darkness. The image may be a conversion to visible light of both visible light and near-infrared, while by convention detection of thermal infrared is denoted thermal imaging. The image produced is typically monochrome, e.g. shades of green.

14. What was the time period of Indus Civilization / Harappan Civilization ?

A. 2400 BC – 1700 BC
B. 2400 BC – 1750 BC
C. 2500 BC – 1700 BC
D. 2500 BC – 1750 BC
Ans.D
The Indus Valley Civilisation (IVC) was a Bronze Age civilisation (3300–1300 BCE; mature period 2600–1600 BCE) mainly in the northwestern regions of South Asia, extending from what today is northeast Afghanistan to Pakistan and northwest India.[2] Along with ancient Egypt and Mesopotamia it was one of three early civilizationsof the Old World, and of the three, the most widespread

15. The Parliament of India cannot be regarded as a sovereign body because
A. It can legislate only on subjects entrusted to the Centre by the Constitution
B. It has to operate within the limits prescribed by the Constitution
C. The Supreme Court can declare laws passed by parliament as unconstitutional if they contravene the provisions of the Constitution
D. All of the above
Ans. D
The Parliament of India is the supreme legislative body of the Republic of India. The Parliament is composed of the President of India and the houses. It is bicameral with two houses: the Rajya Sabha (Council of States) and the Lok Sabha (House of the People). The President in his role as head of legislature has full powers to summon and prorogue either house of Parliament or to dissolve Lok Sabha. The president can exercise these powers only upon the advice of the Prime Minister and his Union Council of Ministers.

16. Development expenditure of the Central government does not include
A. defence expenditure
B. expenditure on economic services
C. expenditure on social and community services
D. grant to states
Ans. A
The military budget of the India is the portion of the overall budget of Union budget of India that is allocated for the funding of the Indian Armed Forces.[1] This military budget finances employee salaries and training costs, the maintenance of equipment and facilities, support of new or ongoing operations, and development and procurement of new weapons, equipment, and vehicles.

17. The use of microorganism metabolism to remove pollutants such as oil spills in the water bodies is known as :
A. Biomagnification
B. Bioremediation
C. Biomethanation
D. Bioreduction
Ans.B
Bioremediation is the use of microbes to clean up contaminated soil and groundwater. Microbes are very small organisms, such as bacteria, that live naturally in the environment. Bioremediation stimulates the growth of certain microbes that use contaminants as a source of food and energy.

18. The largest number of Tiger Reserves are located in :
A. Karnata
B. Andhra Pradesh
C. Madhya Pradesh
D. West Bengal
Ans. C
There are 50[1] tiger reserves in India[2] which are governed by Project Tiger which is administered by the National Tiger Conservation Authority (NTCA). India is home to 70 percent of tigers in the world. In 2006, there were 1,411 tigers which increased to 1,706 in 2011 and 2,226 in 2014.[3] According to latest statement by Environment Minister, the count had gone up to 2500 in 2016.

19. Approximately how many Galaxies are there ?
A. 10 Billion Galaxies
B. 100 Billion Galaxies
C. 1000 Billion Galaxies
D. 10000 Billion Galaxies

Ans. B A galaxy is a gravitationally bound system of stars, stellar remnants, interstellar gas, dust, and dark matter. The word galaxy is derived from the Greek galaxias , literally “milky”, a reference to the Milky Way. Galaxies range in size from dwarfs with just a few billion (109) stars to giants with one hundred trillion (1014) stars,[3] each orbiting its galaxy’s center of mass. Galaxies are categorized according to their visual morphology as elliptical.

20. Fostering means

A. Nurturing
B. Safeguaring
C. Neglecting
D. Ignoring

Ans. A Fostering is to encourage the development of (something, especially something desirable).

CLICK HERE TO VIEW ALL THE ONGOING EXAM UPDATES FOR THIS MONTH

 

The current quiz has been compiled by Sagrika Mehta.