Daily Current Affairs Quiz - 9 May 2019

Daily Current Affairs Quiz – 9 May 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 9 May 2019

1. Which country has terminated its Black List of Indian-origin people?

(A) India
(B) Australia
(C) New Zealand
(D) China
(E) USA
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The Home Ministry has decided to discard its ‘Black List’ of Indian-origin people. The list mostly comprised the names of people belonging to the Sikh Community, who have taken asylum abroad under the plea of alleged persecution in India.

2. Recently Vice President M Venkaiah Naidu released a postage stamp to commemorate the 750th birth anniversary of which person?

(A) Sri Ravi Jai Shankar
(B) Sri Vedanta Desikan
(C) Sri Vaishnava
(D) Sri Ram charan
(E) Sri Sri Ravi Shankar
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The Vice President, M. Venkaiah Naidu released a postage stamp to commemorate the 750th birth anniversary of Sri Vedanta Desikan in New Delhi. He said that our textbooks must throw light on the lives of great saints and spiritual icons such as Sri Vedanta Desikan so that our children internalize and practice the lofty ideals of humanism, peace and compassion propagated by them.

3. Name the mission, under which Khadi and Village Industries Commission(KVIC) distributed 1 lakh bee-boxes that produced 246 metric tonnes of honey so far.

(A) Honey Mission
(B) Sweet Mission
(C) Bee Mission
(D) Honey Bee Mission
(E) Sweet Honey Mission
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: For the first time in India, under the ‘Honey Mission’ initiative, (KVIC) Khadi and Village Industries Commission (in less than 2 years) distributed more than 1 lakh bee-boxes among farmers and jobless youths across India.KVIC has helped in creating more than 10,000 new jobs and 25,000 additional man-days through the manufacturing of bee boxes and honey extractors. Bee-keeping would also open many job avenues for aspiring young entrepreneurs.

4. Which nation has appealed to the international community to lift travel warnings?

(A) New Zealand
(B) Sri Lanka
(C) Australia
(D) China
(E) UAE
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Sri Lankan President Maithripala Sirisena has appealed to the international community to lift travel warnings issued after the Easter Sunday attacks. India, United States, China, UK and Australia are among the countries which issued travel warnings after Easter attacks.

5. The 14th edition of the annual Sino Indian border trade opened up in which state?

(A) Nagaland
(B) Assam
(C) Sikkim
(D) Mizoram
(E) Uttarakhand
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The 14th edition of the annual Sino-Indian border trade opened at Nathu La in Sikkim. A function was held to mark the occasion. The Principal Secretary of Commerce and Industries Department, Dr Thomas Chandy, along with officers of various central agencies were present on the occasion.

6. The life and works of which Politician is set to be filmed jointly by India and Bangladesh?

(A) Obaidul Quader
(B) Sheikh Mujibur Rahman
(C) Kazi Nazrul Islam
(D) Hussain Muhammad Ershad
(E) Najma Heptulla
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: India and Bangladesh in a meeting agreed to jointly produce the film based on the life and works of Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman and documentary of Bangladesh Liberation War 1971. The delegation from Bangladesh side led by Dr. Gowher Rizvi, Adviser to Prime Minister of Bangladesh met Amit Khare, Secretary of Information and Broadcasting Ministry. The co-production of the film was earlier announced by the PM of both India and Bangladesh.

7. Which nation has pulled from some key commitments under the 2015 nuclear deal?

(A) Oman
(B) UAE
(C) Iran
(D) Qatar
(E) Turkey
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Iran on May 8, 2019, announced its withdrawal from some commitments under the 2015 international nuclear deal. The nation stated that it will resume higher enrichment of uranium in 60 days unless a new agreement can be reached.

8. Which organisation has signed MoU with Automotive Research Association of India in various projects related to e mobility?

(A) BEL
(B) BHEL
(C) ISRO
(D) NTPC
(E) DRDO
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Bharat Heavy Electricals and Automotive Research Association of India (ARAI), an autonomous body affiliated to the Ministry of Heavy Industries and Public Enterprises have signed an MoU for cooperation on various projects related to e-mobility.

9. Which country’s parliament has approved a constitutional reform to remove the post of prime minister recently?

(A) Algeria
(B) Ivory Coast
(C) Nigeria
(D) Senegal
(E) Guinea-Bissau
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: In the very first initiative of President Macky Sall’s 2nd term in office, Senegalese parliament has approved a constitutional reform to remove the post of prime minister. The motion was passed with 124 MPs (member of parliament) voting in favour of the motion, while 7 MPs voting against the motion.The parliament also supported the legislative alterations, whose prime objective was to prevent the president from dissolving the National Assembly. In doing so, it could no longer raise a motion of no confidence against the government. The Opposition parties have rejected the constitutional alterations.

10. Which Indian has been re-elected to International Narcotics Control Board?

(A) Amartya Sen
(B) Jagdish Bhagwati
(C) Gita Gopinath
(D) Jagjit Pavadia
(E) Nirmala Sitharaman
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: India’s Jagjit Pavadia was on May 7, 2019, re-elected for another term to the International Narcotics Control Board (INCB). The 60-year-old won the election of the narcotics control board with the highest number of votes at 44. The announcement of her victory was made by India’s Permanent Representative to the UN Ambassador Syed Akbaruddin after the election results were announced.

11. Recently Xavi Hernandez announced his retirement .He was related to which sports?

(A) Cricket
(B) Football
(C) Badminton
(D) Basketball
(E) Tennis
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Barcelona midfielder Xavi Hernandez has announced that the 2018/19 season will be his final one as a professional footballer. Xavi, who currently plays for Al-Sadd in Qatar, holds the all-time appearances record at FC Barcelona with 767 and scored 85 goals from 1998 to 2015.

12. What is the reason behind the fall in Direct tax collections of Rs 82,000 crore in 2018-19?

(A) Technological Development
(B) Social and Political Factors
(C) Shortage in low corporate tax collections
(D) Demonetisation
(E) None of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Direct tax collections fell short by Rs. 82,000 crores at 11.18 crore in FY 2019 (financial year), and one of the major reasons for this shortage is low corporate tax collections. The collections from some regions were much lesser than the last year. Rs.12 lakh crore was the target set by the government. But the sum total of the tax collection numbers indicates that it got 13.4% more than the previous fiscal year but fell short of the updated target of 18%.

13. Name the Blockchain based service launched by the tech giant, Microsoft.

(A) Azure Blockchain Service
(B) Abra Blockchain Service
(C) Ardor Blockchain Service
(D) Bitswift Blockchain Service
(E) FitBit Blockchain Service
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Microsoft has released its own fully managed Azure Blockchain Service. This will help in simplifying the formation, management and governance of the businesses so that they can pay attention to workflow logic and application development. Businesses can develop their applications on this new cloud-based platform. “Quorum”, an enterprise-focused version of open-sourced platform Ethereum, will be the first ledger available in Azure Blockchain Service.

14. Which asteroid, is set to be hit by the National Aeronautics and Space Administration (NASA) with its spacecraft ‘Double Asteroid Redirection Test (DART)’?

(A) Apollo
(B) Toutatis
(C) Icarus
(D) Didymos B
(E) 2 Pallas
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The National Aeronautics and Space Administration (NASA) will hit an asteroid named Didymoon or Didymos B with a spacecraft called Double Asteroid Redirection Test (DART) in 2022. This will be the first mission which demonstrates a planetary defence technique. The asteroid is 150 m tall which orbiting a larger body called Didymos A. This will help in understanding the state of the asteroid system.

15. India recently was re-elected as Observer to which international forum?

(A) Arctic Council
(B) World Bank
(C) United Nations Mission in South Sudan
(D) United Nations Commission on the Status of Women
(E) CRY Foundation
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: India was re-elected as an Observer to the Arctic Council. India first got the Observer status to the Council in the year 2013 during the Kiruna Ministerial meeting held in Sweden.

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ