Daily Current Affairs Quiz - 9 July 2019

Daily Current Affairs Quiz – 9 July 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 9 July 2019

1. Which player won against India’s Parupalli Kashyap in men’s singles finals of Canada Open Super 100 tournament?

(A) Kodai Naraoka
(B) Li Shi Feng
(C) Di Zijian
(D) Alonso Medel
(E) None of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: China’s 19-year-old Li Shi Feng wins the men’s singles title clash of the Canada Open Super 100 tournament against Parupalli Kashyap. He has been practising the game since the very early age of 6 years.

2. Who has won the FIFA Women’s World Cup 2019?

(A) Netherlands
(B) United States
(C) France
(D) Germany
(E) Argentina
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: United States women’s soccer team successfully claimed the 2019 FIFA Women’s World Cup, beating the Netherlands in France. They claimed the highest margin of victory in one soccer match.

3. According to a recent study, Global warming will melt the ice sheet of Greenland by which year?

(A) 2090
(B) 3000
(C) 2999
(D) 2550
(E) 2020
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: According to the Journal of Science Advances, the effects of global warming may melt the ice sheet of Greenland resulting in an increased global sea level by the year 3000. The island could lose 4.5 per cent of its ice, contributing up to 13 inches of sea-level rise by the end of the century.

4. Which country has won the Copa America football tournament this year?

(A) Spain
(B) Poland
(C) Peru
(D) Brazil
(E) Argentina
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Claiming their Copa America title for the ninth time, Brazil defeated Peru in the final game. Argentina took third place. This championship was organized by South America’s football ruling body CONMEBOL.

5. Which Indian company has been included in the World Economic Forum’s Global Lighthouse Network?

(A) Tata Steel
(B) Tata Power
(C) Jindal Stainless Limited
(D) VISA Steel
(E) Mittal Steel Company
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Indian steel giant, Tata Steel Kalinganagar (TSK) has been included in the list of the World Economic Forum’s (WEF) Global Lighthouse Network. This is the first and the only Indian manufacturing plant to be in the group.

6. Who has been appointed as the Country Manager for India by LinkedIn?

(A) Sudhir Das
(B) Ashutosh Gupta
(C) Vikas Sirohi
(D) Ravi Parmar
(E) Mahesh Narayan
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Linkedin has appointed Ashutosh Gupta as the new Country Manager for India. He will relocate from Singapore to take over the position in September.

7. Who is the author of the blog ‘A Daughter, A Tree and A Teacher’?

(A) Shashi Tharoor
(B) Narendra Modi
(C) Gajendra Singh Shekhawat
(D) Arun Jaitley
(E) Rahul Gandhi
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Discussing the age-old process to conserve water, Prime Minister Narendra Modi has written and shared a blog on his Twitter account. Talking about the water conservation, he has titled it as ‘A Daughter, A Tree and A Teacher’.

8. ______________rulers were closely associated with Yuehzhi nomadic people?

(A) Shaka
(B) Kushana
(C) Pahalava
(D) Mughals
(E) None of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The word Yuehzhi is a synonym to nomadic people originally living in northwest China. They moved to Central Asia in circa second century BC. The Kushana were a branch of these people, who reached the subcontinent in circa first century BCE.

9. Bicycle sharing scheme will be introduced by which Union Territory?

(A) Puducherry
(B) Chandigarh
(C) Andaman and Nicobar Islands
(D) Daman and Diu
(E) Goa
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: A small island near the east coast of India has come up with an innovative eco-friendly idea of bicycle-sharing in the city. This scheme is conceived under the Puducherry smart city development plan where cycling docking stations will be made. Registered users can hop from one boulevard area to another and will be able to drop the cycle at any docking station.

10. Which cricketer has announced his retirement from ODIs after World Cup 2019?

(A) Shakib Al Hasan
(B) Shoaib Malik
(C) Sarfaraz Ahmed
(D) Chris Gayle
(E) Mahendra Singh Dhoni
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Pakistan all-rounder Shoaib Malik announced his retirement from ODI cricket after his team was knocked out of the World Cup 2019 tournament. They lost the match against Bangladesh on July 5.

11. Which country has banned wearing niqab in government offices?

(A) France
(B) Tunisia
(C) Iraq
(D) Saudi Arabia
(E) UAE
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: After the recent terror attacks, Tunisia government has banned face-covering veils (niqab) in state-run buildings for security reasons. Earlier Sri Lanka, Cameroon and Algeria had banned wearing the niqab in public places.

12. Which Indigenous Aircraft Carrier (IAC) will be delivered to the Indian Navy in 2021 for advanced trials?

(A) Rafael
(B) Vikrant
(C) Tejas
(D) MG-21
(E) Dhruv
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Built by Cochin Shipyard Limited, India’s first Indigenous Aircraft Carrier (IAC) Vikrant, will be delivered to the Indian Navy in 2021 for trials. Currently, IAC Vikrant is in an advanced stage of construction.

13. Who is the first Indian batsman to score 5 centuries in a World Cup tournament?

(A) Virat Kohli
(B) KL Rahul
(C) Rohit Sharma
(D) MS Dhoni
(E) Ravindra Jadeja
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Rohit Sharma has become the first and only batsman to score 5 centuries in a single World Cup edition. He has also equalled Sachin Tendulkar’s record of scoring six centuries across Cricket World Cup tournaments. He overtook Sri Lanka’s Kumar Sangakkara and Australia’s Ricky Ponting.

14. The range of which missile has been upgraded from 290 kilometres to 500 kilometres?

(A) Prithvi-2
(B) Agni-II
(C) Naag
(D) BrahMos
(E) Dhanush
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: BrahMos missile has been upgraded with an enhanced range of up to 500 km. It cruises at almost three times the speed of sound and is the heaviest weapon to be deployed on the Su-30 fighters.

15. India is building villages for war-affected people and estate workers in which country?

(A) Libya
(B) Sri Lanka
(C) China
(D) Japan
(E) Myanmar
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: As part of a housing project meant for war-affected people and estate workers, a model village has been built with Indian assistance in Sri Lanka.India will build 100 model villages consisting of a total of 2,400 houses all across Sri Lanka with Indian grant of Rs 1,200 million. The fully constructed houses will be handed over to the beneficiaries.

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ