Daily Current Affairs Quiz - 9 August 2019

Daily Current Affairs Quiz – 9 August 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 9 August 2019

1. India recently observed ______ anniversary of the Quit India Movement ?

(A) 70
(B) 75
(C) 77
(D) 79
(E) 80
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: India recently observed the 77th anniversary of Quit India movement which is also called as August Kranti Diwas .On this day in 1942, the father of the nation, Mahatma Gandhi gave Quit India speech calling upon Indians to “do or die” to push the British away. Ideal Time:

2. The US has approved the sale of 12 multi-mission Seahawk helicopters to which country?

(A) India
(B) Pakistan
(C) Israel
(D) South Korea
(E) China
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The state department of pentagon, United States has approved the sale of 12 Seahawk helicopters to South Korea. The deal is said to be worth 800 million USD. These multi mission helicopters can be placed on any surface.

3. Which bank has associated with the Confederation of All India Traders to launch “Digi Vyapari-Safal Vyapari” scheme?

(A) HDFC Bank
(B) ICICI Bank
(C) Axis Bank
(D) Yes Bank
(E) State Bank of India
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: With an aim to accept the digital payments on a fast track, an initiative has been launched by the Confederation of All India Traders named “Digi Vyapari-Safal Vyapari”, which will link all the payment with e commerce portals. They have partnered with Mastercard, HDFC Bank, Mastercard, Global linkers and Common Service Centres of Ministry of Electronics and Information Technology.

4. Who is the head of National Council for Transgender persons ?

(A) Minister of Home Affairs
(B) Minister of Law and Justice
(C) Minister of Health and Family Welfare
(D) Minister for Social Justice
(E) Minister of External Affairs
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Loksabha has recently passed the Transgender Persons (Protection of Rights) Bill, 2019 that prohibits any discrimination agianst them. This bill was moved by Union Minister for Social Justice. They have also constituted National Council for Transgender person aka NCT which will address greivances and provide employment and skills development.

5. After the recent amendment of Airports Economic Regulatory Authority of India, what is the revised number of annual passenger traffic?

(A) 30 lakh
(B) 35 lakh
(C) 40 lakh
(D) 45 lakh
(E) 25 lakh
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The President of India has given his consent to Airports Economic Regulatory Authority of India (Amendment) Bill 2019. As per this bill the threshold of annual passenger traffic has been increased to 35 lakhs for all major airports.

6. Which government department will be conducting India’s first national Time Release Study ?

(A) Investment and Public Asset Management of the Ministry of Finance
(B) Financial Services of the Ministry of Finance
(C) Revenue of the Ministry of Finance
(D) Economic Affairs of the Ministry of Finance
(E) None of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: India’s first national Time Release Study is being conducted by the Department of Revenue and Ministry of Finance.This will be an annual exercise, to improve global trade. This tool is advocated by the World Customs Organization to measure the efficiency and effectiveness of international trade flows.By this study, the country will be able to maintain the upward path easing the cross border trading and businesses.

7. Which city is hosting the 3rd edition of “ScooNews Global Educators Fest ” ?

(A) Udaipur
(B) Amritsar
(C) Chandigarh
(D) Varanasi
(E) Gurugram
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Udaipur popularly famous for lakes is set to host the 3rd edition of India’s largest education brainstorming event called “ScooNews Global Educators Fest (SGEF)”. This year the theme for the event is Education for Sustainability: Moving on from conformity to creativity.Around 500 educators are expected to attend the event.

8. Which bill is not excepted under the Bharat Bill Payment system ?

(A) Telecom
(B) Electricity
(C) Gas
(D) Prepaid recharges
(E) Dth
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: In the recent updation in the Bharat Bill Payment System, the RBI has given permission to all the categories of billers except prepaid recharges. This system allows the billers to utilize it for recurring payments.

9. Who among the following has been conferred the Bharat Ratna honour?

(A) Manmohan Singh
(B) Pranab Mukherjee
(C) Arun Jaitely
(D) Meira Kumar
(E) Om Birla
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: India’s highest civilian honour, Bharat Ratna has been conferred to former President Pranab Mukherjee along with singer Bhupen Hazarika and Bharatiya Jana Sangh leader Nanaji Deshmukh. This has been given after a gap of four years.

10. Which state has topped the report on Breastfeeding, Infant & Young Child Feeding Practices in India ?

(A) Kerala
(B) Haryana
(C) Manipur
(D) Sikkim
(E) Karnataka
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: As per the recent report by the health ministry, the northeastern state Manipur has topped the Breastfeeding Infant and Young Child Feeding Practices ranking in India. Rajasthan, UP and Bihar states ranked the last. The factors namely, early initiation of breastfeeding, Exclusive breastfeeding for 6 months and complementary feeding of infants from 6 to 8 months are considered.

11. What is the name of the recently developed world’s thinnest gold ?

(A) Micro seaweed
(B) Nano seaweed
(C) Small seaweed
(D) Atom seaweed
(E) Mini seaweed
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The Scientists from the United Kingdom have created a new form of Gold which is said to be smaller than a human fingernail. This has become the world’s thinnest unsupported gold having a size of two atoms. Scientists have named it as “nano seaweed” aka golden algae.

12. The 10th Asian Age Group Swimming Championships 2019 will be held in which city ?

(A) Mumbai
(B) Guwahati
(C) Pune
(D) Bangalore
(E) Kochi

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Scheduled from September 24, 2019, to October 2, this nine days extravagant event will happen in Bangalore. Around 1200 swimming enthusiasts from 40 countries will compete for top honours. This is the 10th year of Asian Age Group Championships by Asia Swimming Federation.

13. Which country has been suspended by World Archery ?

(A) India
(B) China
(C) Pakistan
(D) Bangladesh
(E) UAE
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The world archery has suspended the Archery Association of India. The indian participants can participate in 2019 World Archery Youth Championships scheduled to happen in Madrid, Spain between 19-25 August for the last time.

14. Saudi Arabia has sacked the doctors belonging to which country ?

(A) Pakistan
(B) India
(C) Bangladesh
(D) Malaysia
(E) Philippines
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The government of Saudi Arabia has decided to cancel the work permit of all the doctors from Pakistan, impacting hundreds of highly qualified doctors. The Health Ministry of Saudi Arabia stated the Pakistan’s MS/MD programme lacks structured training procedure. The other Middle East countries such as Qatar, the United Arab Emirates (UAE) and Bahrain is following the suit.

15. Which among the following company has been banned by the United States?

(A) Oppo
(B) Xiaomi
(C) Vivo
(D) Huawei
(E) Samsung
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Following the trade war between the United States and China, the former has decided to formally ban Chinese technology giant Huawei and other Chinese firms from all types of government contracts.

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ