Daily Current Affairs Quiz - 9 April 2019

Daily Current Affairs Quiz – 9 April 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 9 April 2019

1. Lakshmi Vilas Bank recently announced a merger with which financial firm?
(A) Bharat Financial Inclusion
(B) Indiabulls Housing Finance
(C) GRUH Finance
(D) Capital First
(E) HDFC Bank Limited

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The Board of private sector lender, Lakshmi Vilas Bank Ltd (LVB) on April 5, 2019, approved its merger with the mortgage financier, Indiabulls Housing Finance Ltd in an all-stock deal. As per the ‘Scheme of Amalgamation’ approved by the LVB board, for every 100 shares of Laxmi Vilas Bank held, shareholders will receive 14 shares of Indiabulls Housing Finance.

2. Who won the men’s singles event at the Malaysia Open?
(A) Chen Long
(B) Srikanth Kidambi
(C) Viktor Axelsen
(D) Lin Dan
(E) Ching Jen

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Chinese badminton Lin Dan clinched the Malaysia Open in Kuala Lumpur on April 7, 2019. After an electric performance, he beat countryman Chen Long 9-21, 21-7, 21-11. With the title victory, Lin Dan became the first unseeded player to win the tournament in 15 years. The last unseeded player to win the Malaysia Open was Lee Chong Wei in 2004 and that was the first of his 12 title wins at the tournament.

3. Kirstjen Nielsen worked as the Secretary in which department under the Trump Administration?
(A) Department of Homeland Security
(B) Department of Commerce
(C) Department of Defense
(D) Department of the Treasury
(E) Department of Horticulture

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Kirstjen Nielsen, the US homeland security secretary, on April 7, 2019, stepped down from her position, ending a tumultuous tenure in charge of the border security agency that had made her the target of the president’s criticism. She was confirmed on December 5, 2017, as the Secretary of Homeland Security.

4. The 75th anniversary of the Battle of Kanglatongbi was commemorated on April 7, 2019. Where is Kanglatongbi located?
(A) Manipur
(B) West Bengal
(C) Nagaland
(D) Tamil Nadu
(E) Gujarat

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The 75th anniversary of the Battle of Imphal (Kanglatongbi) was commemorated by Army Ordnance Corps at Kanglatongbi War Memorial near Imphal, Manipur. The Battle of Imphal is referred to as one of the bloodiest battles of World War-II. The battle was fought from March 8 to July 3, 1944, by the Indian Army against the Japanese aiming to capture the logistics base of the allied forces.

5. Which city is hosting the Army Commanders’ Conference 2019?
(A) Amritsar
(B) Srinagar
(C) New Delhi
(D) Gangtok
(E) Gurgaon

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The biannual Army Commanders’ Conference 2019 began on April 8, 2019, in New Delhi. The opening address was delivered by the Defence Minister, Nirmala Sitharaman. The conference will go on till April 14, 2019, and will be chaired by General Bipin Rawat, Chief of the Army Staff.

6. When is UN International Day of Sport for Development and peace observed?
(A) April 6
(B) April 7
(C) April 8
(D) April 5
(E) April 4

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: April 6 is the UN International Day of Sport for Development and peace, which recognizes the power of sport in promoting peace and erasing cultural barriers worldwide. The International Day of Sport for Development and Peace promotes healthy lifestyles and emphasizes the International Olympic Committee’s (IOC) focus on giving as many people as possible access to sport.

7. Silamboli Su Chellappan who passed away recently was related to which field?
(A) Politician
(B) Social Activist
(C) Poet
(D) Scholar and orator
(E) LGBT Activist

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: He began his career as a mathematics teacher and later obtained a doctorate in Tamil. He held posts such as director of Tamil Development and founder-director of World Tamil Research Centre. Well known Tamil Scholar and an orator Silamboli Su Chellappan (91) passed away due to age-related ailments at his residence at Thiruvanmiyur in Chennai.

8. Who is the author of the biography “Kundan; Saigal’s Life and Music”?
(A) RN Ravi
(B) Chetan Bhagat
(C) Kamlesh Patel
(D) Sharad dutt
(E) Gulzar

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The genius of K L Saigal, his timeless compositions and the golden era of Indian cinema have been brought alive in a book on the legendary singer. Kundan; Saigal’s Life and Music authored by documentary filmmaker and former DDG of Doordarshan Sharad Dutt, has been transcreated in English by Jyoti Sabharwal of Stellar Publishers.

9. Which country is hosting the World Economic Forum on the Middle East and North Africa 2019?
(A) Saudi Arabia
(B) Uganda
(C) Jordan
(D) Argentina
(E) Sweden

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The World Economic Forum (WEF) on the Middle East and North Africa (MENA) 2019 kicked off on Saturday in Jordan with over 1,000 participants from more than 50 countries. The 17th WEF meeting in the region called for united efforts to address the most pressing challenges of the area. At the opening ceremony, King Abdullah II of Jordan said it takes a broad partnership to create a platform for economic growth

10. ______ state government has renamed its railway station as Puratchi Thalaivar Dr MGR Central Railway station?
(A) Tamil Nadu
(B) Kerala
(C) Sikkim
(D) Karnataka
(E) Rajasthan

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The TamilNadu government has renamed the Chennai Central Railway Station as Puratchi Thalaivar Dr MGR Central Railway station. In a notification issued by the State government, Chief Secretary Girija Vaidyanathan said the name of the railway station would be changed with effect from April 5.

11. Kartik Chandra Rath who passed away recently was famous in which field?
(A) Sports
(B) Painting
(C) Academician
(D) Theatre
(E) Choreographer

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Eminent theatre organiser and playwright Kartik Chandra Rath passed away in Odisha on April 1, 2019. He is the recipient of Kendra Sangeet Natak Akademi award and Odisha Sangeet Natak Akademi award.

12. On which date is the National Maritime Day observed in India?
(A) 5 April
(B) 6 April
(C) 7 April
(D) 8 April
(E) 9 April

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: India on 5 April observes the National Maritime Day to inform people and spread awareness about intercontinental commerce and the economy worldwide. The theme of the National Maritime Day 2019 was “Indian Ocean-An Ocean of opportunity”.

13. _____ has been elected as the new President of the World Bank?
(A) David Malpass
(B) Karen P Hughes
(C) John R Bolton
(D) Nancy J Powell
(E) John Varghese

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Senior US Treasury official David Malpass was on April 6, 2019, unanimously chosen as the new President of the World Bank. During the 2016 US presidential election, Malpass had served as an economic advisor to Donald Trump. He was also recognised for his forecasts before the financial crisis of 2007–2008 and in the time period following the Great Recession.

14. The United States has halted military operations with immediate effect in ___?

(A) Algeria
(B) Egypt
(C) Libya
(D) Botswana
(E) Pakistan

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The United States on April 7, 2019, called for an immediate halt to military operations in Libya as the Libyan National Army headed by Khalifa Haftar advanced on the nation’s capital, Tripoli. Around 11 people were killed and 23 wounded in clashes in southern Tripoli on April 7. The UN had appealed for a two-hour truce so casualties and civilians could be evacuated, but the fighting continued.

15. Justice Pradeep Nandrajog has taken the oath as the new Chief Justice of ____?
(A) Madras HC
(B) Bombay HC
(C) Patna HC
(D) Calcutta HC
(E) Delhi HC

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Justice Pradeep Nandrajog on April 7, 2019, took oath as the new Chief Justice of the Bombay High Court. He was administered the oath by Maharashtra Governor C Vidyasagar Rao at the Raj Bhavan. Justice Nandrajog was serving as the Chief Justice of the Rajasthan High Court since March 2017, following his transfer from the Delhi High Court.

For more such quiz, please visit this link current affairs quiz