Daily Current Affairs Quiz - 8 July 2019

Daily Current Affairs Quiz – 8 July 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 8 July 2019

1. Recently, which city of Rajasthan was declared as the UNESCO World Heritage Site?

(A) Jodhpur
(B) Kota
(C) Jaipur
(D) Udaipur
(E) Jaisalmer
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Popularly known as ‘Pink City’, Jaipur made an official entry in the list of the UNESCO World Heritage sites recently at the 43rd session of the Unesco World Heritage Committee.

2. What is the price fixed by the government for new sovereign gold bonds?

(A) Rs 3,543 per gram
(B) Rs 3,643 per gram
(C) Rs 3,743 per gram
(D) Rs 3,843 per gram
(E) Rs 3,443 per gram
 

Click Here to view Answer

Solution: E
Archery: The price fixed by the government of India for the new series of sovereign gold bonds (SGBs) which will be issued every month from June 2019 to September 2019 is Rs 3,443 per gram.For all the purchases made by digital payments, a discount of Rs 50 will be given, hence, for such investors, the price of the gold bond will be Rs 3,393 per gram.

3. The world’s first ever floating farm has been built in which country?

(A) Finland
(B) Netherlands
(C) Scotland
(D) Switzerland
(E) Iceland
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The world’s first ever floating farm has been built in Rotterdam in the Netherlands. The floating farm is being built with an aim to shorten the distance between the production and consumption of food.

4. The International Co-operative Day is held on____________

(A) First Friday of June
(B) First Sunday of July
(C) First Sunday of June
(D) First Saturday of July
(E) First Sunday of August
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The United Nations International Day of Cooperatives is celebrated annually on the first Saturday of July. This year it’s been celebrated on July 6, 2019. The aim of this celebration is to increase awareness of cooperatives. This year the theme of International Day of Cooperatives is Coops 4 decent work, which will let the policymakers, civil society organizations and the public know how cooperatives contribute to a decent working environment.

5. What is the name of the anti-infiltration grid launched by BSF along the Pakistan border?

(A) Suraksha
(B) Sudarshan
(C) Saurya
(D) Sagar
(E) Sadbhavna
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: To protect the ‘anti-infiltration grid’, the Border Security Force has launched a mega exercise called Sudarshan along the entire 1000 km length of the Pakistan border in Punjab and Jammu

6. How much amount will be provided to the farmers every year in the YSR Rythu Bharosa scheme?

(A) Rs 9,500
(B) Rs 7,500
(C) Rs 10,000
(D) Rs 12,500
(E) RS 11,100
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: In order to aid the tenant farmers, the Andhra Pradesh government has extended its ‘YSR Rythu Bharosa’ Scheme. It will offer Rs. 12,500 per annum per farmer along with free crop insurance and interest-free loans to farmers. The total of Rs 50,000 will be given to a farmer in four instalments of Rs 12,500 each.

7. When is the World Chocolate Day observed every year?

(A) July 6
(B) July 7
(C) July 5
(D) July 4
(E) July 8
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Started as early as 2009, the World Chocolate Day is a global event held annually on 7 July. It is dedicated to all things cocoa-based and the occasion prompts us to crave chocolate cake, cookies, fudge and just about anything else with chocolate in it.,

8. Which state has launched ‘Meri Fasal Mera Byora’ portal?

(A) Gujarat
(B) Haryana
(C) Rajasthan
(D) Madhya Pradesh
(E) Maharashtra
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: To receive land and crop-related benefits of state government schemes, the Haryana Government has launched a portal named ‘Meri Fasal Mera Byora’ for the farmers.They will also get a financial incentive of Rs 10 per acre when they register on the portal.

9. Which country has topped the HSBC Holding’s 2019 ranking of World’s Best Places to Live and Work for expatriates?

(A) Singapore
(B) Canada
(C) Switzerland
(D) Turkey
(E) Maharashtra
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Switzerland has surpassed Singapore to be placed as the world’s top-ranked destination for expatriates, according to the annual expat country ranking 2019 by HSBC Holdings. Switzerland was ranked 8th in 2018.

10. Which bank has acquired 9.47 percent shares in Eveready Industries by invoking pledged shares?

(A) Yes Bank
(B) HDFC Bank
(C) ICICI Bank
(D) Axis Bank
(E) SBI Bank
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Private sector finance organisation, Yes Bank has acquired 9.47 percent shares of Eveready Industries. This is because McLeod Russel defaulted on repayment of credit facilities extended by the bank. Eveready and McLeod are a part of the BM Khaitan group

11. _________ government has launched a 24*7 toll-free helpline 1076 for people to lodge complaints from anywhere in the state.

(A) Karnataka
(B) Uttar Pradesh
(C) Haryana
(D) Maharashtra
(E) Rajasthan
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Uttar Pradesh government has launched a 24*7 toll-free helpline 1076 for people to lodge complaints from anywhere in the state. This helpline will establish a direct medium between the people and the CM’s Office and will ensure time-bound action on the complaints.

12. Recently, ‘Operation Khumaar’ campaign is launched to make all panchayats in the area tobacco free. In which city is this campaign launched?

(A) Kargil
(B) Udhampur
(C) Kishtwar
(D) Rajouri
(E) Baramulla
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The district administration Rajouri is running a campaign called ‘Operation Khumaar’ to make all the 312 panchayats free from tobacco and tobacco-based products. Authorities have decided to impose fine and are also organising various counselling sessions for the locals.

13. Which business leader along with Azim Premji has been selected for 2019 Global Excellence Awards by USISPF?

(A) Ajay Banga
(B) Vikram Pandit
(C) Anshu Jain
(D) Rajat Gupta
(E) Ratan Tata
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The US-India Strategic Partnership Forum (USISPF) has named Mastercard CEO and President Ajay Banga and Wipro Chairman Azim Premji for its prestigious 2019 Global Excellence Awards.

14. Which state is the first to launch a ST-segment elevation myocardial infraction programme for heart patients?

(A) Himachal Pradesh
(B) Gujarat
(C) Rajasthan
(D) Goa
(E) Karnataka
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The STEMI ST-segment elevation myocardial infraction) programme is a state government health programme which was launched in Goa last year. In this, to save patients suffering a heart attack they will be thrombolysed before bringing to the hospital. Entire Goa would be covered by August 15.

15. Which two Identity cards are made interchangeable in order to ease the tax filing?

(A) PAN and Aadhaar
(B) Aadhaar and Voter ID
(C) Ration card and Aadhaar
(D) Voter ID and PAN card
(E) PAN and Ration card
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The taxpayers who don’t own a PAN card can now file Income Tax returns with their Aadhaar Card. The finance minister in the recent budget has allowed the interchangeability of PAN and Aadhaar card.

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ