Daily Current Affairs Quiz - 8 August 2019

Daily Current Affairs Quiz – 8 August 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 8 August 2019

1. RBI has reduced the repo rate by how many basis points recently?

(A) 10 bps
(B) 25 bps
(C) 35 bps
(D) 50 bps
(E) 40 bps
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: In its third bimonthly monetary policy statement the RBI has reduced the Repo Rate by 35 bps i.e. 5.40 percent from 5.75 percent. The current Reverse Repo Rate is at 5.15 percent.

2. Sushma Swaraj who passed away recently was the first female Chief Minister of which state?

(A) Delhi
(B) Gujarat
(C) Uttar Pradesh
(D) Haryana
(E) Rajasthan
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: In its third bimonthly monetary policy statement the RBI has reduced the Repo Rate by 35 bps i.e. 5.40 percent from 5.75 percent. The current Reverse Repo Rate is at 5.15 percent.

3. Which state has launched the Resource Assistance for Colleges with Excellence model?

(A) Karnataka
(B) Madhya Pradesh
(C) Rajasthan
(D) Maharashtra
(E) Chattisgarh
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: To facilitate the shortage of faculties and infrastructure, the government of Rajasthan has launched of a new higher education model named Resource Assistance for Colleges with Excellence. This model will distribute the faculties and movable assets among all the district level government colleges. To avail this facility, the needy colleges will have to submit their requirements to the nodal college in the district. The teachers will be deputed and infrastructure such as projectors, digital libraries, equipment and technicians will also be provided according to the need.

4. When is the National Handloom Day observed in the country?

(A) August 4
(B) August 5
(C) August 6
(D) August 7
(E) August 8
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: National handloom day was observed on 7th August in various NIFT campuses and weaver’s service centres across India. This year marks the 5th anniversary of this day which focuses on its contribution in the social and economic development of the country.

5. Which city is hosting the International Army Scout Masters Competition?

(A) Jaisalmer
(B) Ahmedabad
(C) New Delhi
(D) Amritsar
(E) Noida
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Jaisalmer is hosting the fifth edition of the “International Army Scout Masters Competition”. This event will end on August 16, 2019. Many countries, including Russia and China are participating in this annual International Army Games organised by Russian military.

6. Which country has launched three advanced precision-guided missiles,Yasin, Balaban and Ghaem?

(A) Saudi Arabia
(B) United Arab Emirates
(C) Russia
(D) Iran
(E) Pakistan
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Developed jointly by the government of Iran and Iran Electronics Industries, three advanced precision guided,air to air missiles, “Yasin”, “Balaban” and a new series of “Ghaem” were unveiled recently.

7. Who is the new Chairman and Managing Director of Power Grid corporation of India?

(A) Ghanshyam Prasad
(B) Ravi. P. Singh
(C) Kandikuppa Sreekant
(D) Rajeev Kumar Chauhan
(E) Sandeep Kumar
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The Power Grid Corporation of India has appointed Kandikuppa Sreekant as the new chairman and managing director. His deputation is for four years, that is till December 2023.

8. Post the revision of Supreme Court (Number of Judges) Amendment Bill 2019, what is the revised number of judges ?

(A) 31
(B) 32
(C) 33
(D) 34
(E) 35
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: In the recent amendment passed by the Lok Sabha regarding the Supreme Court Number of Judges, there is an increase in number from current 30 to 33 judges. This is excluding the Chief Justice of India . Hence totalling it to 34.

9. “Identity Check Express” to help customers in uninterrupted secured transactions has been launched by which company ?

(A) Paypal
(B) Visa Inc
(C) American Express
(D) Mastercard
(E) Bobcard
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Mastercard has launched “Identity Check Express” which is a next generation, mobile first authentication solution to help the customers to carry uninterrupted secured transactions while shopping online.

10. Who has been appointed as the new director of exploration in Oil and Natural Gas Corporation ?

(A) Shashi Shanker
(B) Ajay Kumar Dwivedi
(C) Subhash Kumar
(D) Rajesh Kumar Srivastava
(E) Atish Dabholkar
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Rajesh Kumar Srivastava has been appointed as Director of exploration by the Indian multinational Oil and Natural Gas Corporation. He succeeds A K Dwivedi who retired recently. Srivastava had joined the company in 1984 as a geologist.

11. Which player has become the second fastest batsman to score 25 test centuries ?

(A) Aaron Finch
(B) Glenn Maxwell
(C) David Warner
(D) Steve Smith
(E) Marcus Stoinis
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery:Steve Smith, the former Australian captain has become the second fastest batsman to score 25 test centuries. He surpassed Virat Kohli during the second innings of the first Ashes test match against England.

12. Which state assembly has recently passed anti-mob lynching bill ?

(A) Haryana
(B) Rajasthan
(C) Madhya Pradesh
(D) Chhattisgarh
(E) Maharashtra
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Rajasthan Assembly has recently passed bills to curb honor killing and mob lynching incidents.In mob lynching bill, a group of two or more indisviduals will be considered mob. Punishment of life imprisonment and a fine of upto ₹5 lakh will be applied to convicts. Any sort of attack in the name of caste, religion, gender, language which leads to grievous hurt or death is considered a crime.

13. What amount has been contributed by India to the UN Palestine refugee agency recently?

(A) USD 1 million
(B) USD 3 million
(C) USD 5 million
(D) USD 10 million
(E) USD 12 million
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: India has recently increased its contribution to the United Nations Relief and Works Agency. As against USD 1.25 million, the contribution will now be USD 5 million. This aid is to extend fiscal support to the organization for providing health, food, shelter and other social services across jordan, lebanon, syria and gaza strip.

14. Who has been felicitated with ‘Excellence in Cinema’ award in Australia?

(A) Amir Khan
(B) Amitabh Bachchan
(C) Shah Rukh Khan
(D) Salman Khan
(E) Hrithik Roshan
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The state government of Victoria, Australia has honoured Shah Rukh Khan with ‘Excellence in Cinema’ award during the Indian Film Festival. This is a tribute to the actor’s contribution to cinema.

15. Who is the highest paid women player as per Forbes magazine’s recent list ?

(A) Serena Williams
(B) Venus Williams
(C) Naomi Osaka
(D) Maria Sharapova
(E) Martina Hingis
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: This is the fourth year of US tennis superstar Serena Williams topping the Forbes magazine’s list of the highest paid women in sports.The 23 times winner of grand slam singles made a $29.2 million.

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ