Daily Current Affairs Quiz - 8 April 2019

Daily Current Affairs Quiz – 8 April 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 8 April 2019

1. The Indian Army discovered the wreckage of a World War II aircraft from which Indian state?

(A)Arunachal Pradesh
(B) Sikkim
(C) Manipur
(D) Assam
(E) West Bengal

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The Indian Army has discovered the wreckage of a World War II vintage US Air Force aircraft in Arunachal Pradesh Roing district. The Indian Army had sent a 12- member special patrol to locate the debris, which was covered by thick undergrowth and buried under five feet of snow. The debris was located in a remote location, 30 km from Roing.

2. Who has taken charge as MD of LIC India?

(A)Shubhra Singh
(B)Ravneet Gill
(C)Mahesh Jain
(D)Vipin Anand
(E) None of the above

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Vipin Anand has taken charge as MD of LIC India. to this, he was in charge of LIC’s Western Zone, headquartered at Mumbai. During his service of more than 35 years with the organisation, Anand has handled several assignments in various capacities and departments, including information technology, marketing, personnel and international operations across different locations in India.

3. Recently, RBI has set amount for the Ways and Means Advances(WMA) for the first half of the financial year 2019-20. How much is that amount?

(A)Rs 30000 cr
(B)Rs 45000 cr
(C)Rs 75000 cr
(D)Rs 50000 cr
(E) Rs 55000 cr

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: RBI in consultation with the government of India has set the limits for Ways and Means Advances(WMA) for the first half of the financial year 2019-20 at Rs 75000 crore. The Reserve Bank retains the flexibility to revise the limit at any time, in consultation with the Government of India, taking into consideration the prevailing circumstances.

4 Which city organized the Nepal India Franchise Investment Summit?

(A)Patan
(B)Kathmandu
(C)New Delhi
(D)Mumbai
(E) Birgunj

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Nepal is set to organize the Nepal India Franchise Investment Summit starting from May 15. The two days Franchise Investment Summit will be held in the capital of the Himalayan nation in association with the Embassy of India and the Federation of Nepalese Chambers of Commerce and Industry.

5. Which city has created history and elected Lori LightFoot as first African American woman as its mayor for the first time?

(A)Kiev
(B)New York
(C)London
(D)Chicago
(E) New Jersey

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Chicago became the largest American city ever to elect a black woman as its mayor as voters chose Lori Lightfoot, a former prosecutor, to replace Rahm Emanuel. When she takes office in May, Ms Lightfoot also will be the city’s first openly gay mayor.

6. Which company has launched fact-checking feature to combat fake news and rumours?

(A)WeChat
(B)WhatsApp
(C)Facebook
(D)Twitter
(E) Snapchat

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Whatsapp launched India focused fact-checking feature to combat fake news and rumours starting with the run-up to the Lok Sabha elections. The messaging platform said that its Indian users, numbering more than 200 million, can now report uncertain information or rumours they have received to a WhatsApp number (+91-9643-000-888) and check its authenticity.

7. Recently, the Bureau of Indian Standards has signed Memorandum of Understanding with which institute to collaborate in the field of standardization and conformity assessment?

(A)IIT Delhi
(B)IIT Bombay
(C)IIT Kharagpur
(D)IIT Roorkee
(E) IIT Madras

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Bureau of Indian Standards has signed Memorandum of Understanding with IIT Delhi to collaborate in the field of standardization and conformity assessment.This partnership is aimed at making the process of standardization more effective.

8. Who will be the brand ambassador of Jammu and Kashmir election department general polls?

(A)Farah Khatima
(B)Sana Dua
(C)Simranjeet Kaur
(D)Rashmi Khan
(E) Smriti Irani

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Femina Miss India 2017 runner up Sana Dua will be the brand ambassador of Jammu and Kashmir election department general polls. Dua, the first runner up of the beauty pageant, has voluntarily offered her services for educating, creating awareness and motivating the electorate of J-K for exercising their franchise to ensure greater participation in the forthcoming Lok Sabha elections.

9. By which year, NASA has planned to put humans on Mars?

(A)2035
(B)2033
(C)2024
(D)2030
(E) 2020

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: After plans to land American astronauts on the Moon by 2024, four years ahead of its previous schedule, NASA now proposes to put humans on Mars by 2033. In this year’s budget request, Nasa planned to devote more than half of its $21 billion budget to build the key components of the Exploration campaign that will send astronauts to the Moon and beyond.

10. The Finance ministry is believed to have met the revised fiscal deficit target of______percent in the last fiscal 2018-19.

(A) 3.5%
(B)3.3%
(C)3.4%
(D)3.1%
(E) 3.2%

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The Finance ministry is believed to have met the revised fiscal deficit target of 3.4 percent in the last fiscal 2018-19 by cutting expenditure, withdrawals from small savings accounts to meet the food subsidy and higher GST collections.

11. Who became the first Indian male squash player to enter the top 10 PSA world ranking?

(A))Kush Kumar
(B)Aditya Jagtap
(C)Saurav Ghosal
(D)Abdul bari
(E) Abhay Singh

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Saurav Ghosal became the first Indian male squash player to enter the top 10 PSA world rankings. Indian women squash players Joshna Chinappa and Dipika Pallikal had earlier reached top-10 in the world rankings.

12. Which sports organization recently joined hands with Interpol to fight corruption in sports?

(A)WWE
(B)BFI
(C)ICC
(D)FIFA
(E) BCCI

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The International Cricket Council said it has sought “closer working relations” with the Interpol, an organisation which facilitates worldwide police cooperation, to widen the scope of its fight against corruption in the sport.

13. Who was appointed as Google India industry head?

(A)Ravneet Gill
(B)Mayoori Kango
(C)Amitabh Chaudhary
(D)Indra Nooyi
(E) Sundar Pichai

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The 90s actress Mayoori Kango, who many might remember as the “Ghar Se Nikalte Hi, Kuch Door Chalte Hi” girl is now industry head in Google India. Before joining Google India, Mayoori has worked as a Managing Director in Performics which is part of Publicis Groupe.

14. Which actor was recently awarded with the honorary doctorate in Philanthropy by the University of Law, London?

(A)Ranveer Singh
(B)Shahrukh Khan
(C)Amitabh Bachchan
(D)Nawazuddin Siddiqui
(E) Ranveer Singh

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: After the honorary doctorates from The University of Bedfordshire and The University of Edinburgh, superstar Shahrukh Khan has received an honorary doctorate in Philanthropy by the University of Law, London. The actor received the merit during a graduation ceremony for more than 350 students in London.

15. Who won gold medal award for “Digital Marketing Excellence in Financial Service”– for its Fixed Deposit digital campaign at DIGIXX 2019 Awards by Adgully?

(A)Amazon Pay
(B)ICICI Bank
(C)Bajaj Finserv
(D)American Express
(E)Paytm

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Bajaj Finance, the lending arm of Bajaj Finserv, India’s fastest growing and most diversified Non-Banking Financial institution bagged the gold award for “Digital Marketing Excellence in Financial Service”– for its Fixed Deposit digital campaign at DIGIXX 2019 Awards by Adgully.

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ