Daily Current Affairs Quiz - 7 May 2019

Daily Current Affairs Quiz – 7 May 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 7 May 2019

1. Who among the following recently invested in Ola Electric Mobility (OEM), the electric vehicle business of cab aggregator Ola?

(A) Mukesh Ambani
(B) Aditya Birla
(C) Ratan Tata
(D) Anil Ambani
(E) Anand Piramal
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Ratan Tata, the Chairman Emeritus of Tata Sons, invested in Ola Electric Mobility (OEM), the electric vehicle business of cab aggregator Ola. However, the details of the investment were not disclosed. Tata is also an early investor in ANI Technologies, Ola’s parent company. He had invested in ANI Technologies in July 2015.

2. Which city police department has launched an all women police patrol unit “Rani Abbakka Force”?

(A) Vijayapura
(B) Bengaluru
(C) Mangalore
(D) Hubli
(E) Belgaum
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Mangalore City Police has launched an all-women police patrol unit in the city. Flagging off the ‘Rani Abbakka Force’ in Mangalore, Sandeep Patil, Commissioner of Police, said the Karnataka police is giving utmost importance to the protection of women and children.

3. Which bank has launched the 5$ billion Action Plan for Healthy Oceans and Sustainable Blue Economies for the Asia and Pacific region recently?

(A) Bank for International Settlements
(B) World Bank
(C) Asian Infrastructure Investment Bank(AIIB)
(D) Asian Development Bank (ADB)
(E) AU Bank
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Asian Development Bank (ADB) launched 5$ billion Action Plan for Healthy Oceans and Sustainable Blue Economies for the Asia and Pacific region. This will support ADB’s developing member countries’ efforts for achieving the Sustainable Development Goals (SDGs), inclusive of the SDG 14: Life Below Water. Among the 10 rivers that transports 88% to 95% of plastics into the sea globally, 8 are in Asia and Pacific region.

4. The Indian Navy recently launched the fourth Scorpene class Submarine of Project 75. Name the submarine.

(A) INS Kalvari
(B) INS Vela
(C) INS Khanderi
(D) INS Vagir
(E) INS Sahyadri
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The Indian Navy on May 6, 2019 launched the fourth Scorpene class Submarine of Project 75 ‘INS Vela’ at the Kanhoji Angre Wet Basin of Mazagon Dock Limited at Mumbai, Maharashtra.

5. Which telecom service provider has become the first operator to start optical fibre based high speed broadband service in Pulwama with launch of Bharat Fibre?

(A) Airtel
(B) Jio
(C) Idea
(D) BSNL
(E) MTNL
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: State-owned telecom firm BSNL has become the first operator to start optical fibre-based high-speed broadband service in Pulwama with the launch of ‘Bharat Fibre’. This is the first such FTTH (fibre-to-the-home) service deployment in the (Kashmir) Valley under this unique revenue share model.

6. Which department has relaxed income tax rules in order to facilitate fundraising by start-ups which is a part of the ‘Startup India Vision 2024‘?

(A) Department for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT)
(B) Department of Commerce
(C) Department of Heavy Industry
(D) Department of Export Promotion Council
(E) Department of Fisheries
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The Department for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT) has brought relaxation in the income tax rules related to residential properties’ sale and carry-forward of losses, in order to facilitate fundraising by start-ups.The relaxation laws are part of the ‘Startup India Vision 2024‘ that’s been prepared by the DPIIT. The DPIIT has proposed to reduce shareholding requirements of founders from 50% to 20% and compulsory tenure from 5 years to 3 years. iv. Start-up promoters need to hold 100% shares for carrying forward of losses.

7. The fifth phase of Lok Sabha Elections 2019 saw polling in how many constituencies?

(A) 51
(B) 75
(C) 99
(D) 105
(E) 257
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The voting for fifth phase of Lok Sabha Elections 2019 was held on May 6, 2019 in 51 constituencies spread over seven states. The polling was held for 14 seats in Uttar Pradesh, 12 in Rajasthan, 7 each in Madhya Pradesh and West Bengal, 5 in Bihar and 4 in Jharkhand. In Jammu and Kashmir, polling was held in Pulwama and Shopian districts of Anantnag and Ladakh constituencies.

8. According to a recent report,which company displaced Apple Inc to claim no 2 spot in smartphones maker in first quarter?

(A) Oppo
(B) Huawei
(C) Samsung
(D) Asus
(E) Xiaomi
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Huawei Technologies Co. overtook Apple Inc. to claim the No. 2 spot in smartphones in the first quarter, moving a step closer to its avowed ambition of displacing Samsung at the top of the market. The networking giant, shrugging off a barrage of accusations that it aids Chinese espionage (which it’s repeatedly denied), grew shipments 50 percent from a year earlier, research firm IDC estimates.

9. The United States has decided to deploy a carrier strike group and a bomber task force in the Middle East as a warning message to which nation?

(A) Turkey
(B) Syria
(C) Iran
(D) Yemen
(E)Oman
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: TThe United States is deploying the USS Abraham Lincoln Carrier Strike Group and a bomber task force to the Middle East in response to a “number of troubling and escalatory indications and warnings” from Iran, US national security adviser John Bolton announced on May 5, 2019.

10. Name the cardiac surgeon and humanitarian, who was honoured with the 27th PC Chandra Puraskaar recently?

(A) Dr Naresh Trehan
(B) Dr Devi Prasad Shetty
(C) Dr Ramakanta Panda
(D) Dr Amit Mittal
(E) Dr Dhiren Shah
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: India’s most reputed cardiac surgeon and humanitarian, Dr. Devi Prasad Shetty was awarded 27th P.C. Chandra Puraskaar, the annual national award from the P.C. Chandra Group at Biswa Bangla Convention Centre. General Secretary of Ramakrishna Mission, Belur Math, Swami Sivanandaji Maharaj graced the occasion as the Chief Guest and gave away the award. He is also known as ‘The Man with Divine Hands’.In 2003, he has won Padma Shri and Padma Bhushan for medicine in 2013.

11. Who was appointed as the new head coach of the Indian Men’s Volleyball team?

(A) Roque Dias
(B) Neelam Kapur
(C) Dragan Mihailovic
(D) Francis Marwein
(E) None of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Serbia’s Dragan Mihailovic has been appointed as the new head coach of the Indian Men’s Volleyball team by the Volleyball Federation of India (VFI). While Przemyslaw Gaszynski and Vladimir Radosevic have been named as the team’s physio trainer and physiotherapist respectively.Mihailovic succeeds Bir Singh.All the new appointees have been designated for five months and will work with the team for the Asian Championships scheduled to be held in Iran in September 2019.

12. Stevo Pendarovski has won the runoff Presidential elections conducted in which of the following nations?

(A) Catalonia
(B) North Macedonia
(C) Northern Ireland
(D) Albania
(E) Russia
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Stevo Pendarovski, supported by the ruling Social Democrats (SDSM), has won the North Macedonian presidency in a run-off vote, conducted on May 5, 2019. The 56-year-old garnered 51.66 percent of the vote, beating nationalist VMRO’s Gordana Siljanovska-Davkova who got 44.73 percent. The remaining 3.61 percent of the votes were void.

13. Which space agency is planning to send a probe to study the sun in 2020?

(A) ISRO
(B) NASA
(C) CNSA
(D) Roscosmos
(E) DRDO
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The Indian Space Research Organization is planning to send a probe to study the sun early in 2020. The satellite would be in a halo orbit around the L1 (Lagrangian point 1) of the Sun-Earth system so that it has the advantage of continuously viewing the Sun without any occultation or eclipses. The L1 is 1.5 million kms from the Earth.

14. Name the fashion e-commerce platform, which has roped Virat Kohli and Anushka Sharma as its first official brand ambassadors.

(A) Jabong
(B) Ajio
(C) Koovs
(D) Myntra
(E) Snapdeal
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Myntra has appointed Virat Kohli and Anushka Sharma as its first ever official brand ambassadors. Myntra has launched an integrated campaign called ‘Go Myntra-la-la’ to promote the brand. According to the 2018 Duff & Phelps celebrity brand valuation report, ‘Virushka’ are the biggest ‘power couple’ in terms of brand promotions after Deepika Padukone and Ranveer Singh.

15. Which country has launched its first private rocket named ‘Momo-3’ into space recently?

(A) Japan
(B) China
(C) Russia
(D) US
(E) India
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: A Japanese aerospace startup Interstellar Technology Inc. has successfully launched a first privately developed rocket ‘Momo-3’ into space. The unmanned rocket launched from its test site in Taiki on the northern Japanese island of Hokkaido and it reached about 110 km in altitude before falling into the Pacific Ocean after 10 minutes of flight time. The rocket is 10 meters in length, 50 centimeters in diameter and weighs about 1 ton.

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ