Daily Current Affairs Quiz - 7 June 2019

Daily Current Affairs Quiz – 7 June 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 7 June 2019

1. Name the first Indian state to launch the world’s first emissions trading system for particulate pollution.

(A) Maharashtra
(B) Gujarat
(C) Rajasthan
(D) Andhra Pradesh
(E) Karnataka
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Gujarat has launched the world’s first emissions trading system for particulate pollution. It has been launched on World Environment Day i.e June 05, 2019.

2. Which of these is the first Indian project to receive power generated from a waste-to-energy plant?

(A) Lucknow Metro
(B) Delhi Metro
(C) Jaipur Metro
(D) Chennai Metro
(E) Bengaluru Metro
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Delhi Metro became the first ever project in the country to receive power generated from a waste-to-energy plant. The Delhi Metro Rail Corporation (DMRC) receiving 2 MW power from a 12 MW capacity waste-to-energy plant set up in Ghazipur.

3. Which of these port has been declared as a wilful defaulter by the Bank of Baroda?

(A) Dighi Port
(B) Okha Port
(C) Krishnapatnam Port
(D) Chennai Port
(E) Kandla Port
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: State-owned lender Bank of Baroda (BoB) has declared Vijay Goverdhandas Kalantri, chairman and managing director of Dighi Port, as a “wilful defaulter” for not repaying his loans. The leading industrialist Vijay Goverdhandas Kalantri and his son Vishal Kalantri, director of Dighi Port, owe nearly Rs 3,334 crore to a consortium of 16 Indian banks, including BoB, and Bank of India is the lead lender.

4. What is the rate of global economic growth as predicted by the World Bank for the financial year 2019-20?

(A) 3.1%
(B) 2.8%
(C) 2.6%
(D) 2.2%
(E) 2.7%
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: World Bank has downgraded the global growth prospects by 0.3% to 2.6% for 2019-20 fiscal. For FY21 and FY 22, the growth is projected at 2.7% and 2.8% respectively.

5. ICAI has mandated UDIN number to be presented with the audit report. What does UDIN stand for?.

(A) Universal Draft Identity Number
(B) Unique Digital Identification Number
(C) Unified Document Identity Number
(D) Unique Document Identification Number
(E) Universal Digital Identity Number
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The Institute of Chartered Accountants of India (ICAI) has made it mandatory to mention the Unique Document Identification Number (UDIN) in audit reports starting July 01, 2019.UDIN is a unique number, which will be generated for every document certified/attested by Practising Chartered Accountants and registered with the UDIN portal. The portal is available at https://udin.icai.org/.

6. Which country has topped the Sustainable Development Goals Gender Index 2019?

(A) Denmark
(B) Germany
(C) Finland
(D) Norway
(E) Philippines
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Denmark has topped the index with 89.3 points, followed by Finland (88.8) and Sweden (88.0). Chad was the lowest ranking country, placed at 129th place with 33.4 points.

7. IRDAI has increased the third party (TP) motor insurance premium for small and medium private cars between 12-12.5 percent for 2019-20. The new premium rate will apply with effect from:

(A) 16 June 2019
(B) 30 June 2019
(C) 1 July 2019
(D) 15 July 2019
(E) 1 Dec 2019
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI) has increased the third party (TP) motor insurance premium for small and medium private cars in the range of 12-12.5 percent for 2019-20. The new rates will come into effect from June 16, 2019.

8. Which Indian footballer holds the record for the most capped international player?

(A) Jeje Lalpekhlua
(B) Bhaichung Bhutia
(C) Sunil Chhetri
(D) Udanta Singh
(E) Gurpreet Singh
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Indian professional football skipper and striker Sunil Chhetri has become India’s most capped international player with 108 matches. Talismanic captain Sunil Chhetri struck in his milestone match but India lost 1-3 to higher-ranked Curacao in their opening tie of the King’s Cup football tournament in Igor Stimac’s first game under charge.

9. The joint air exercise Garuda VI will take place between the Air Force of India and _________

(A) Vietnam
(B) France
(C) Malaysia
(D) Indonesia
(E) Myanmar
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The Air Forces of India and France will carry out a two-week-long mega air exercise “Garuda VI” beginning July 1, 2019, at an air base in France to further boost to military-to-military ties between the two countries.

10. Who will take over as the Executive Chairman of Wipro post-retirement of its founder Azim Premji in July 2019?

(A) Yash Premji
(B) Tariq Premji
(C) Rishad Premji
(D) Aryan Premji
(E)Yasmeen Premji
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Azim Premji, the founder of Wipro Limited, will retire as Executive Chairman upon the completion of his current term on July 30, 2019. The son of Azim Premji, Rishad Premji, presently the Chief Strategy Officer and Member of the Board, will take over as the Executive Chairman.

11. Who is appointed as the head of the Cabinet committee constituted on Employment and Skill Development?

(A) Prime Minister
(B) Minister of Skill Development
(C) Minister of Human Resource Development
(D) Minister of Finance
(E) Minister of Textiles
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Prime Minister Narendra Modi has set up two Cabinet committees on June 5, 2019, in a move to spur investment and create new employment opportunities. Both the two committees namely “Investment and Growth” and “Employment and Skill Development” will be headed by PM Modi.

12. Who has been appointed as the President of the 74th session of the United Nations General Assembly (UNGA)?

(A) Kairat Umarov
(B) Michel Tommo Monthe
(C) Omar Hilale
(D) Tijjani Muhammad-Bande
(E) None of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The Nigerian Ambassador to the United Nations, Tijjani Muhammad-Bande, has been elected as the president of the 74th session of the United Nations General Assembly (UNGA).

13. What is the rate of minimum Leverage Ratio(LR) set by RBI for Domestic Systemically Important Banks (DSIBs)?

(A) 4%
(B) 3%
(C) 3.5%
(D) 5%
(E) 4.5%
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The Reserve Bank of India (RBI) relaxed the leverage ratio (LR) for banks in a bid to help them expand their lending activities. The leverage ratio stands reduced to 4% for Domestic Systemically Important Banks (DSIBs) and 3.5% for other banks. The relaxation was announced in the accompanying statement on developmental and regulatory policies.

14. Which of these is described as the world’s fastest supersonic cruise missile?
(A) Babur
(B) Nirbhay
(C) BrahMos
(D) Shaurya
(E) Alexander
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The Defence Research and Development Organisation (DRDO) successfully test fired the anti-ship version of BrahMos missile from the Integrated Test Range (ITR) at Chandipur in Odisha on July 4, 2019. It is described as the world’s fastest supersonic cruise missile having a high rate of precision and strike range of around 290 km.

15. A treebank has recently been opened by a subsidiary of Tata Steel in which city?
(A) Rourkela
(B) Dhanbad
(C) Bokaro
(D) Jamshedpur
(E) Bokaro
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Jamshedpur Utility and Services Company (Jusco), a 100% subsidiary of Tata Steel has set up a Tree Bank in Jamshedpur on the occasion of World Environment Day on June 05, 2019.

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ