Daily Current Affairs Quiz - 7 August 2019

Daily Current Affairs Quiz – 7 August 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 7 August 2019

1. Which country has been labelled as “currency manipulator” by the US?

(A) Israel
(B) Australia
(C) India
(D) China
(E) Japan
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The US has accused China for using Yuan to gain unfair competitive advantage and has officially labeled it as “currency manipulator”. It is a situation when a country influences the exchange rate intentionally.

2. Who has acquired the google backed online platform ‘Fynd’?

(A) Tata Group
(B) Reliance Industries Limited
(C) Wipro
(D) ITC Limited
(E) IBM
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The seven year old Mumbai based startup ‘Fynd’ which connects bricks and mortar retailers with consumers and online stores has been acquired by Reliance Industries Ltd. for approximately 3 billion rupees.

3. Which state has launched the Mission Shakti sports initiative?

(A) Maharashtra
(B) Rajasthan
(C) Assam
(D) Andhra Pradesh
(E) Chattisgarh
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The state government of Maharashtra has launched Mission Shakti. This is an initiative to train athletes from Chandrapur and Gadchiroli districts for international events. Film actor Aamir Khan attended the event. He also felicitated tribal mountaineers who had recently scaled Mount Everest as part of ‘Mission Shaurya’.

4. India’s first 3-D Smart Traffic Signal named as ‘Intelights’ is launched in which city?

(A) Bhopal
(B) Amritsar
(C) Mohali
(D) Gurugram
(E) Chennai
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Designed by Chitkara University the country’s first smart 3 D traffic signal called Intelights has been launched in Mohali. This is first-of-its-kind pilot project to curb the rising problem of traffic congestion will regulate traffic signals with a smart bird’s eye view wireless sensor system.

5. Apple has associated with which company for its Apple credit card?

(A) Morgan Stanley
(B) Goldman Sachs
(C) JPMorgan Chase
(D) Credit Suisse
(E) None of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Apple has partnered with world finance titan Goldman Sachs to develop a credit card under its name. Apple card will be available for all the iphone users and all the details of the transaction will be available in the iphone wallet. The built in apple card support will be available in the latest iOS 12.4 update.

6. When is the Hiroshima Day observed?

(A) August 5
(B) August 4
(C) August 6
(D) August 3
(E) August 7
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: This year August 6th marks the 74th anniversary of Hiroshima bombing during World War II in 1945. On this day a uranium core atomic bomb named “Little Boy” was dropped by US above Hiroshima that had killed an estimated 140,000 people. The second atomic bomb was dropped on Nagasaki on August 9 after which Japan had surrendered.

7. Which government body has decided to become paperless from the next session ?

(A) Lok Sabha
(B) Rajya Sabha
(C) Election Commission of India
(D) Finance Ministry
(E) None of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: In a bid to improve the functioning and saving abundant money , the lok sabha speaker Om Birla has announced that the Lower House will go paperless from its next session. Many new initiatives will be taken in for doing so.

8. Which country has recently imposed a ban on Burqa or niqab in public places?

(A) Denmark
(B) Switzerland
(C) Netherland
(D) Belgium
(E) Saudi Arabia
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The Dutch law in the Netherland has banned Burqa or niqab in public places. Now muslim women will not be able to cover their face anywhere be it public transport, government buildings or health and education institutions. Although, they can wear it in public streets. A fine of 150 euros will be levied if anyone is found guilty.

9. The Reserve Bank of India has barred which organization from charging prepayment or foreclosure charges?

(A) Non-Banking Finance Company(NBFC)
(B) Commercial Banks
(C) Payment Banks
(D) Co-operative Banks
(E) Private Banks
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Now, non banking finance companies will not be charging any prepayment of foreclosure charges on the loan taken for any purpose except business, according to the Reserve Bank new directions.

10. Which Indian Cricketer has been conferred with Bharat Gaurav Award 2019 ?

(A) Sourav Ganguly
(B) Sachin Tendulkar
(C) Kapil Dev
(D) Sunil Gavaskar
(E) Mahendra Singh Dhoni
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: East bengal club honoured former Indian cricketer Kapil Dev with Bharat Gaurav Award 2019 on its 99th foundation day. He has played an exhibition match against Mohun Bagan in 1992. East bengal club is a professional football club in kolkata.

11. RBI has penalized which bank for delaying reporting of fraud in Kingfisher Airlines account?

(A) Corporation Bank
(B) State Bank of India
(C) Punjab National Bank
(D) Oriental Bank of Commerce
(E) Bank of Baroda
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: RBI has recently imposed a fine of Rs 50 lakhs on state owned Punjab National Bank for delaying in flagging the fraud in kingfisher’s account. Under various sections of the Banking Regulations Act,1949, the RBI has penalised nine other commercial banks for violations of norms.

12. What should be the age of person elected as the Board of Directors in Public Sector Banks under the ‘Fit and Proper’ criteria ?

(A) 35-68 years
(B) 35-70 years
(C) 30-60 years
(D) 35-67 years
(E) 33-65 years
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The RBI has decided to appoint board of directors of Public Sector Banks according to ‘fit and proper’ criteria only. As per the new directions, all the banks will have to constitute Nomination and Remuneration Committee with a minimum of three non-executive directors from the board of directors.The candidate for elected director must be a graduate with some professional experience in the area of Banking and aged between 35-67 years.

13. Which bank has launched the Instant Demat account opening facility for its customers?

(A) HDFC Bank
(B) Federal Bank
(C) State Bank of India
(D) ICICI Bank
(E) Yes Bank
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Federal Bank has started its Instant Demat account opening facility for its customers. These accounts can now open instantly without any heavy documentation. The Demat account can now be opened via FedNet which is the bank’s internet banking portal.

14. Pathamadai Silk Mat of which state has recently been granted a GI tag?

(A) Kerala
(B) Tamil Nadu
(C) Telangana
(D) Odisha
(E) Karnataka
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Pattu paai, a handmade silk mat of Tamil Nadu has got its Geographical Indication tag. Known as Pattamadai these mats are especially handweaved for weddings. It carries the names of both Bride and groom. Inclusion of electric power looms is helping the weavers to increase production along with income.

15. Cricket Association of Bengal presented Lifetime Achievement Award to which cricketer?

(A) Arun Lal
(B) Saurabh Ganguly
(C) Syed Kirmani
(D) Sunil Gavaskar
(E) Sachin Tendulkar
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The right hander former Indian cricketer Arun Lal has been conferred with the Lifetime Achievement award by the Cricket Association of Bengal. He was coaching Bengal cricket team and recently won a battle against jaw cancer.

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ