Daily Current Affairs Quiz - 6 May 2019

Daily Current Affairs Quiz – 6 May 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 6 May 2019

1. Which Indian wrestler bagged a gold medal in the 2019 Ali Aliyev Wrestling Tournament?

(A) Bajrang Punia
(B) Vinesh Phogat
(C) Sushil Kumar
(D) Harpreet Singh
(E) Yogeshwar Dutt
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: World number one Bajrang Punia on May 2, 2019, won the gold medal after defeating Viktor Rassadin 13-8 in the finals of men’s 65kg freestyle in the 2019 Ali Aliyev Wrestling Tournament in Russia. This is his second title in two weeks. Earlier on April 23, Bajrang won gold in the same category, beating Kazakhstan’s Sayatbek Okassov 12-7 in the final of the Asian Wrestling Championships in Xi’an, China.

 

2. Which Indian Navy Ship will be decommissioned soon after having served for 36 years?

(A) INS Kalvari
(B) INS Vikram
(C) INS Ranjit
(D) INS Viraat
(E) INS Vikrant
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: After serving the Indian Navy for 36 years, the front-line missile destroyer INS Ranjit will be decommissioned on May 6 at the naval dockyard at Visakhapatnam in Andhra Pradesh. The ship was commissioned in the fleet of Indian Navy on September 15, 1983.

 

3. Who among the following was recently awarded with France’s Highest Civilian Honour?

(A) A S Kiran Kumar
(B) K Sivan
(C) Sudha Krishnan
(D) Ajay Narayan Jha
(E) Bill Gates
 

Click Here to view Answer

Solution: A
A S Kiran Kumar was on May 2, 2019, conferred with France’s highest civilian honour, Chevalier de l’Ordre national de la Légion d’Honneur, for his contribution to India-France space cooperation.

 

4. ISRO plans to launch which among the following satellites by the end of May 2019?

(A) RISAT 2
(B) RISAT 2BR1
(C) RISAT 4DX
(D) RISAT 3A
(E) RISAT 1
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: India is planning to launch its latest radar imaging satellite RISAT 2BR1 towards the end of May 2019 on one of the variants of the Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV) rocket. The satellite, RISAT 2BR1, is expected to be launched aboard one of the reusable PSLV rockets on May 22, as per officials of the Indian Space Research Organisation (ISRO).

 

5. Which department has signed a joint agreement with the Income Tax Department for decreasing black money generation?

(A) Revenue Department
(B) Financial Services Department
(C) Goods and Services Tax Network (GSTN)
(D) Expenditure Department
(E) Human Resource Department
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The income tax (I-T) department and Goods and Services Tax Network (GSTN) signed a joint agreement to enhance information exchange between the 2 firms and to arrest tax evaders and decrease generation of black money. The 2 agencies are yet to decide on the procedure of information exchange for “automatic”, “spontaneous” and “request based” data.The principal of I-T (systems) or director general of I-T (systems) will sign a Memorandum of Understanding (MoU) with GSTN for exchange of such information.

 

6. The Delhi High Court issued a notice to which airlines to ensure refunds or provide alternative travel mode for passengers?

(A) Jet Airways
(B) GoAir
(C) Indigo
(D) Vistara
(E) Emirates
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The Delhi High Court has issued a notice to Jet Airways on a plea seeking direction to the Civil Aviation Ministry and DGCA to ensure refunds or provide alternative travel mode for passengers who have booked tickets with the airlines.

 

7. Which country government banned Zakir Naik‘ Peace TV Channel recently?

(A) Pakistan
(B)China
(C)India
(D)Sri Lanka
(E) Afganistan
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: After India and Bangladesh banned the broadcast of Peace TV, cable operators in Sri Lanka have also reportedly blocked controversial Islamic preacher Zakir Naik’s Peace TV, following the deadly bomb blasts on Easter Sunday which killed at least 250 people. The controversial Islamic preacher Naik is being probed by Indian agencies since 2016 after the Centre banned his Islamic Research Foundation (IRF) organisation for five years. Naik, who is being investigated for suspected links with terror organisations, is currently living in Malaysia to avoid arrest in India.

 

8. Which bank recently linked its interest rates to RBI’s repo rate?

(A) BOB
(B) SBI
(C) IDBI
(D) PNB
(E) ICICI
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: India’s largest bank State Bank of India has moved to a new interest rate regime on large savings account deposits as well as short-term loans. In March, SBI had announced that it will link its interest rate on savings account with a balance above Rs. 1 lakh and short-term loans like overdraft and cash credit facility to Reserve Bank of India’s repo rate, effective 1 May 2019.

 

9. According to data by Directorate General Commercial Intelligence, Which country has become India’s top crude oil supplier?

(A) Iraq
(B) Iran
(C) Afghanistan
(D) Saudi Arabia
(E) UAE
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Iraq has become India’s top crude oil supplier for the second consecutive year, meeting more than one-fifth of the country’s oil needs in the 2018-19 fiscal year. According to data sourced from the Directorate General of Commercial Intelligence and Statistics, Iraq sold 46.61 million tonnes (mt) of crude oil to India during April 2018 and March 2019, 2% more than 45.74 mt it had supplied in 2017-18 fiscal.

 

10. Which general insurance company has tied up with web aggregator Wishfin Insurance for the speedy delivery of two-wheeler cover?

(A) Bharti AXA
(B) ICICI Lombard
(C) IDBI Federal
(D) NIACL
(E) Franklin Investments
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Bharti AXA General Insurance said it will sell policies through social media messaging platform WhatsApp and has tied up with web aggregator Wishfin Insurance for the speedy delivery of two-wheeler cover. Wishfin has launched ‘Buy Two-Wheeler Insurance on WhatsApp’ through web aggregator Wishfin Insurance, which is available on (Wishpolicy’s) site, provided by Bharti AXA General Insurance.

 

11. Which organisation is set to launch Indian Boxing League?

(A) Olympic Council of Asia
(B) Boxing Federation of India
(C) World Boxing Federation
(D) BCCI
(E) Super Boxing League
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Boxing Federation of India will be launching the Indian Boxing League (IBL) this year in the month of July or August. The BFI had floated a tender for the commercial and organising rights for the pro-style league in 2017. It will run for a period of three weeks and will tentatively start at the end of July.

 

12. Who was sworn as Japan’s new emperor and ascended to the Chrysanthemum Throne?

(A) Zaruito
(B)Burnavito
(C)Akihito
(D)Naruhito
(E) Jin Ping
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Japan’s new emperor, Naruhito, has formally ascended to the Chrysanthemum Throne, replacing his father, Akihito, who had abdicated recently. The sun came out for a morning ceremony at the Imperial Palace in Tokyo, as Naruhito became the 126th Emperor of Japan, the latest in an unbroken line that stretches back 14 centuries.

 

13. What is the theme of this year’s International Workers Day?

(A) Sustainable Pension for all: The Role of Social Partners
(B) Sustainable Workers
(C) Celebrating the International Labour Movement
(D) Workers Sacrifices
(E) Social Workers and their sacrifices.
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: International Workers’ Day, also known as Workers’ Day, Labour Day in some countries and often referred to as May Day is a celebration of labourers and the working classes that is promoted by the international labour movement which occurs every year on 1 May. The theme of International Labour Day this year is “Sustainable Pension for all: The Role of Social Partners”.

 

14. Which institute has launched a new initiative named Global Registry of Violent Deaths (GReVD)?

(A) International Institute for Strategic Studies(IISS)
(B) Stockholm International peace research institute (SIPRI)
(C) Center for Strategic and International Studies(CSIS)
(D) Peace Research Institute Oslo(PRIO)
(E) Peace Research Institute Frankfurt (PRIF)
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Stockholm International peace research institute (SIPRI) has launched a new initiative named Global Registry of Violent Deaths (GReVD) to establish the annual number of violent deaths worldwide. GReVD will count deaths caused by all forms of violence and display these in an open-source database and enable monitoring of progress on the world’s commitment to ‘significantly reduce all forms of violence and related death rates everywhere’ by 2030 as set out in the Sustainable Development Goals (SDGs)—Goal 16. GReVD will hold a single entry for every violent death, including perpetrator, time, location, victim and type of violence.

 

15. India’s largest telecom operator, Vodafone Idea Ltd has notified a 5-year multi-million-dollar with IBM in which of the following sectors?

(A) Implementing IOT(Internet of Things)
(B) IT outsourcing deal
(C) 5G Implementation
(D) Gaming
(E) Artificial Intelligence
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Vodafone Idea Ltd, India’s largest telecom operator notified a 5-year multi-million-dollar IT outsourcing deal with IBM (International Business Machines Corporation). The collaboration will contribute to Vodafone Idea’s merger synergy objectives by decreasing its IT-related costs. Moreover, IBM’s analytics, AI (Artificial Intelligence), IoT (Internet of Things) and security capabilities will boost Vodafone Idea’s progression.

 

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ