Daily Current Affairs Quiz - 6 June 2019

Daily Current Affairs Quiz – 6 June 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 6 June 2019

1. When is the World Environment Day observed globally?

(A) June 3
(B) June 4
(C) June 5
(D) June 1
(E) June 2
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The World Environment Day (WED) is celebrated on June 5 every year to raise awareness and encourage action for the protection of our environment. The World Environment Day provides an opportunity to broaden the “basis for an enlightened opinion and responsible conduct by individuals, enterprises and communities in preserving and enhancing the environment,” according to the United Nations.

2. What is the projected growth rate of Indian economy as per the World Bank for the financial year 2019-20?

(A) 7.5%
(B) 7.2%
(C) 7.8%
(D) 7.3%
(E) 7.9%
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The World Bank has retained its forecast of India’s growth rate at 7.5 percent for the financial year 2019-20 in its 2019 ‘Global Economic Prospects: Heightened Tensions, Subdued Growth’ report on June 4, 2019. It also expects the growth rate to stay at this pace for the next two fiscals, meaning 2020-21 and 2021-22.

3. Name the company which has acquired the London-based start-up Fabula AI?

(A) Google
(B) Facebook
(C) Microsoft
(D) Twitter
(E) Linkedin
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Twitter has acquired London-based start-up Fabula AI with an aim to detect network manipulation in time. Fabula AI has a world-class team of Machine Learning (ML) researchers who employ graph deep learning to detect network manipulation.

4. The government of Jharkhand has inaugurated the Haj House in which of these cities recently?______________

(A) Jamshedpur
(B) Dhanbad
(C) Ranchi
(D) Bokaro
(E) Barauni
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Jharkhand Chief Minister Raghubar Das inaugurated a “Haj House” in Ranchi on June 4 2019, calling it as ‘festive gift ahead of Id-ul-Fitr’.

5. ICAI has mandated to mention UDIN number in audit reports with effect from which date?

(A) 1st November 2019
(B) 1st December 2019
(C) 1st July 2019
(D) 1st September 2019
(E) 1st August 2019
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The Institute of Chartered Accountants of India (ICAI) has made it mandatory to mention the Unique Document Identification Number (UDIN) in audit reports starting July 01, 2019.

6. Who has been elected as the new President of FIFA?

(A) Sepp Blatter
(B) Michel Platini
(C) Pierluigi Collina
(D) Gianni Infantino
(E) Issa Hayatou
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Gianni Infantino has been re-elected as president of world football governing body FIFA on June 5, 2019, for a second term. The FIFA Council chose to back his re-election by acclamation, with Infantino now hoping to build on the work he started in February 2016, when he was voted in to succeed the disgraced Sepp Blatter at the head of the organisation.

7. What is the rank of India in the Sustainable Development Goals Global Gender Equality Index 2019?

(A) 95
(B) 74
(C) 68
(D) 81
(E) 59
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: India has ranked 95 out of 129 countries in a new Sustainable Development Goals Gender Index 2019, that measures global gender equality. India scored 56.2 points on a scale of 100.

8. The Global Entrepreneurship Summit 2019 will be held in which city?

(A) Prague
(B) Brussels
(C) The Hague
(D) Copenhagen
(E) Massachusetts
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The ninth edition of the Global Entrepreneurship Summit was held in The Hague, the Netherlands from June 3-5, 2019. For the first time, the event was held in the European Union.

9. Which of these institutions has approved USD 287 million loan for Tamil Nadu Health System Reform Programme?

(A) Asian Development Bank
(B) World Bank
(C) New Development Bank
(D) Asian Infrastructure Investment Bank
(E) Abu Dhabi Commercial Bank
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The Government of India, Government of Tamil Nadu (GoTN) and the World Bank have signed a $287 million loan agreement for the Tamil Nadu Health System Reform Programme.

10. The Indian Army’s Kharga Corps conducted the training exercise “Kharga Prahar” recently. This corp is based in which city?

(A) Leh
(B) Bhopal
(C) Ambala
(D) Jodhpur
(E) Barmer
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The Indian Army in Punjab, Kharga Corps, carried out a major training exercise named “Kharga Prahar” from May 27 to June 4, 2019, in the plains of Punjab. Ambala based II Corps, also known as Kharga Corps, is part of Western Command of Indian Army.

11. Who among these has been selected for the prestigious Global Leadership Awards 2019?
(A) Indra Nooyi
(B) Mukesh Ambani
(C) Larry Page
(D) Sundar Pichai
(E) Ratan Tata
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Indian-American Sundar Pichai, CEO at Google and NASDAQ president Adena Friedman have been chosen for the prestigious Global Leadership Awards 2019, given by Washington-based US-India Business Council (USIBC).

12. What is the rank of the Reserve Bank of India in terms of Gold Reserves Holding by the global central banks?

(A) 10th
(B) 9th
(C) 8th
(D) 7th
(E) 6th
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The Reserve Bank of India has moved to rank 10th in terms of gold reserves with the central banks. Reserve Bank has 612.6 tonnes of Gold as per Data released by World Gold Council in June 2019. In the ranking of March 2019, RBI was on the 11th spot. Now RBI holds 6.1% of the total gold reserves.

13. The 2nd Global Disability Summit 2019 will take place in which city?

(A) New Delhi
(B) Buenos Aires
(C) London
(D) Beijing
(E) Mumbai
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The 2nd edition of the Global Disability Summit will be held at Buenos Aires, Argentina from 6-8 June 2019. The Indian delegation will be headed by Union Minister for Social Justice and Empowerment Shri Thaawarchand Gehlot.

14. Name the winner of the 2018 J C Daniel Award.
(A) Aranmula Ponnamma
(B) Jose Prakash
(C) T. E. Vasudevan
(D) Sheela
(E) None of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Veteran actress Sheela was today chosen for the prestigious J C Daniel Award, the Kerala government’s highest honour for outstanding contribution to Malayalam cinema.

15. The Life Insurance Corporation of India has recently extended the maternity leave for its female employees to ___________ months during the entire period of the employee’s service.

(A) 15 months
(B) 12 months
(C) 18 months
(D) 21 months
(E) 24 months
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Life Insurance Corporation of India (LIC) has increased the maternity leave for its female employees from 12 months to 15 months. The norms cover Class-I officers, Development Officers and Class III/IV employees and have come into effect from May 31, 2019.
As of March 31, 2018, out of LIC’s total employee strength of nearly 1.12 lakh, 24,000 were women.

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ