Daily Current Affairs Quiz - 6 August 2019

Daily Current Affairs Quiz – 6 August 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 6 August 2019

1. Which company has developed the QRSAM surface-to-air missile along with DRDO?

(A) Bharat Dynamics Limited
(B) Hindustan Aeronautics Limited
(C) Bharat Electronics Limited
(D) Bharat Heavy Electricals Limited
(E)None of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Defence Research Development Organisation has successfully test-fired Quick Reaction Surface to Air Missile against live aerial targets from Chandipur Integrated Test Range.
QRSAM are equipped with indigenously developed technology to help the Indian Navy in Inertial Navigation System, Data Link and RF seeker. Developed by DRDO and Bharat Electronics Ltd, this 25 Km strike range missile is an all weather all terrain equipment which can be rotated 360 degrees while on the way to its target.

2. The 10th Mekong Ganga Cooperation (MGC) Ministerial Meeting was held in which country?

(A) Malaysia
(B) Vietnam
(C) Indonesia
(D) Thailand
(E) China
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The Mekong Ganga Cooperation and East India Summit ministerial meeting was held in Thailand recently. It was attended by the External Affairs Minister S Jaishankar. MGC is a joint initiative between India and five ASEAN countries constituted to cooperate in tourism, Culture, transport, education and communications.

3. Who is the new Managing Director and Chief Executive Officer of LIC Housing Finance ?

(A) Siddhartha Mohanty
(B) Shaji Varghese
(C) Vinay Shah
(D) Kapish Jain
(E) Sunita Sharma
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The former COO of the company, Siddhartha Mohanty has been appointed as the Managing Director and Chief Executive Officer of LIC Housing Finance.

4. Which city has constructed India’s first ever underwater transport tunnel?

(A) Delhi
(B) Kolkata
(C) Bengaluru
(D) Mumbai
(E) Chennai
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Kolkata is soon going to get on the world map as the city’s underwater Metro is ready. This is India’s first ever transport tunnel to pass through Hooghly river underwater costing Rs 8,572 crore. This will connect Howrah and Sealdah railway stations known as busiest stations in the world.

5. What is the total cost approved by the government for the Kosi-Mechi river interlinking project in Bihar?

(A) Rs 2500 crore
(B) Rs 4900 crore
(C) Rs 5200 crore
(D) Rs 3600 crore
(E) Rs 4500 crore
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The central government has approved the project of interlinking Kosi and Mechi rivers in Bihar. Amounting to Rs 4,900 crore this will be the second major river interlinking project in the country. The earlier one was the Ken-Betwa project in Madhya Pradesh. 76.20 km canals will be constructed on eastern bank of Kosi for irrigation purpose and will be termed as a “green project”. This will neither displace people nor require acquisition of forest land.

6. After the scrapping of Article 370, the Jammu and Kashmir state is bifurcated into how many UTs?

(A) 3
(B) 1
(C) 2
(D) 4
(E) 5
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The country has witnessed a historic event . The Home Minister had revoked Article 370 in Jammu & Kashmir. J&K is now bifurcated into two Union Territories, Jammu & Kashmir and Ladakh. The former is with and the latter is without a legislature.

7. Who is the interim CEO of HSBC Bank?

(A) Bill Winters
(B) Richard Fairbank
(C) Jose Antonio Alvarez
(D) Noel Quinn
(E) Tom Paul
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: UK based HSBC Bank has announced Noel Quinn who currently is the head of Global Commercial Banking unit, to take up the role of interim CEO till further notice.

8. Which city will host the 2019 Regional Conference on Good Governance?

(A) Ahmedabad
(B) Jaipur
(C) Indore
(D) New Delhi
(E) Bangalore
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The regional conference on good governance will be organised by the Department of Administrative Reforms & Public Grievances in Jaipur on 14th-15th November 2019. This conference will bring together the national and state level organisations to share experiences and extend ideas.

9. Which is the world’s first fully digital trade finance bank?

(A) Unity Trade Bank
(B) British Commonwealth Trade Bank
(C) Anglo-Gulf Trade Bank
(D) Dubai Trade Bank
(E) Abu Dhabi Commercial Bank
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The Microsoft and Publicis Sapient have recently announced their partnership to make Anglo-Gulf Trade Bank as the world’s first end-to-end digital trade finance bank. Publicis sapient will be the digital partner and will utilize Microsoft’s cloud based security and solutions.

10. Which Indian wrestler has won gold in Poland Open 2019?

(A) Kavita Devi
(B) Vinesh Phogat
(C) Sakshi Malik
(D) Babita Kumari
(E) Babita Phogat
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Country’s star woman wrestler, Vinesh Phogat has bagged gold in Poland Open wrestling tournament in Warsaw. This is her third consecutive victory in the 53 kg category. She is the only Indian who has won gold in commonwealth and asian games.

11. In which state the Archaeological Survey of India has found ‘Bharati Huda’, a rural settlement thrived 3600 years ago?

(A) Odisha
(B) Madhya Pradesh
(C) Karnataka
(D) Kerala
(E) Maharashtra
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The Archaeological Survey of India has found ancient artefacts and grains in Odisha recently . It shows that a rural settlement was exuberated at Bharati Huda in Jalalpur village in Cuttack district about 3600 years ago. It was found after the radiocarbon dating process of charcoal samples found at the site.

12. Under the Human Genome Mapping Project how many people will be scanned?

(A) 12,000
(B) 16,000
(C) 20,000
(D) 22,000
(E) 25,000
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The government is working towards launching its first Human Genome Mapping Project which involves scanning of 20,000 Indian genomes over the period of next five years. This is to develop diagnostic tests and effective therapies for treating deadly diseases such as tumors and cancer.

13. UGC have informed all universities in India to subscribe to which Swedish anti-plagiarism software?

(A) Dravin
(B) Urkund
(C) Inkis
(D) Pitras
(E) CopyLeaks
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The University Grants Commission has given directions to all public and private universities to subscribe to Swedish anti-plagiarism software ‘Urkund’ from September 1, 2019. In the coming years this software will be available for free to all the 900 universities along with the researchers, teachers and students.

14. Which former Maldives president was taken to detention centre after being returned to the country?

(A) Ahmed Adeeb
(B) Mohammad Morsi
(C) Waheed Hassan
(D) Abdulla Yameen
(E) None of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Recently the former vice president of Malaysia, Ahmed Adeeb was arrested and taken to Dhoonidhoo detention centre.He fled to India to get away from questioning over the alleged peculation of country’s funds.

15. Which leader has received National Order of Merit by African government ?

(A) Ram Nath Kovind
(B) Donald Trump
(C) Vladimir Putin
(D) Xi Jinping
(E) Shinzō Abe
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Indian President Ram Nath Kovind was bestowed with the highest award of the Republic of Guinea aka the National Order of Merit by the President of Guinea. The African government honoured him for his exceptional contribution to the advancement of overall relations and development of mutual cooperation between India and Guinea. During this visit 3 MoUs between India and Africa in the Field of Traditional System of Medicine, e Vidya bharati e Arogya Bharati Network Project and Renewal Energy were signed along with the new line of credit of US$ 170 million.

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ