Daily Current Affairs Quiz - 5 July 2019

Daily Current Affairs Quiz – 5 July 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 5 July 2019

1. Who has been appointed as the new Director of the Institute of Banking Personnel Selection (IBPS)?

(A) B Harideesh Kumar
(B) Anand Madhukar
(C) Rajkiran Rai G
(D) Malvik Sinha
(E) Sandeep Jain
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Former Executive Director of Canara Bank, B Harideesh Kumar has been appointed as the Director of the Institute of Banking Personnel Selection (IBPS) for a period of three years.

2. Where is the first specialized ‘Aadhaar Seva Kendra’(ASK) opened by UIDAI?

(A) Hyderabad & Bangalore
(B) New Delhi & Vijayawada
(C) Gurugram & New Delhi
(D) Pune & Mumbai
(E) New Delhi & Jaipur
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The Unique Identification Authority of India (UIDAI) has opened its first ‘Aadhaar Seva Kendra’ in Delhi and Vijayawada to ease the citizens who want to apply for a new Aadhaar card or update existing ones. These centres have the capacity to handle up to 1,000 Aadhaar-related requests daily.

3. Who won the women’s 200 m gold at Poznan Athletics Grand Prix 2019?

(A) Dutee Chand
(B) Swapna Barman
(C) Hima Das
(D) Rani Rampal
(E) V K Vismaya
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Ace Indian sprinter and national record holder Hima Das has bagged the women’s 200m gold at the Poznan Athletics Grand Prix 2019 in Poland. She clocked 23.65s and registered the win.

4. In which city India’s first Design Development Center ‘Fashionova’ has been launched?

(A) Lucknow
(B) Mumbai
(C) Chennai
(D) Surat
(E) Jaipur
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Fashionova, the Country’s first-ever Design Development Center has been started in Surat, Gujarat. The aim of developing this centre is to develop fashion design sector.

5. IMF has approved a loan to Pakistan for economic support. What is the loan amount?

(A) USD 5 billion
(B) USD 6 billion
(C) USD 4 billion
(D) USD 2 billion
(E) USD 3 billion
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: To aid cash-strapped Pakistan, the International Monetary Fund (IMF) board has approved USD 6 billion loan for over a period of three years. The amount of USD 1 billion will be disbursed immediately and the remaining amount will be released subject to four quarterly reviews and four semi-annual reviews.

6. Which state has topped the Agricultural Marketing and Farmer Friendly Reforms Index (AMFFRI)?

(A) Maharashtra
(B) Gujarat
(C) Madhya Pradesh
(D) Rajasthan
(E) Arunachal Pradesh
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Maharashtra has topped in Agricultural Marketing and Farmer Friendly Reforms Index economic Survey scoring 81.7 out of 100. The other states namely Gujarat Rajasthan, Madhya Pradesh and Haryana are among the top 5 states in the index.

7. Which city will host the International Sunflower Seed and Oil Conference (ISSOC)?

(A) Surat
(B) Hyderabad
(C) New Delhi
(D) Mumbai
(E) Chattisgarh
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Hosted by the Solvent Extractors’ Association of India (SEA) this 3rd edition of the International Sunflower Seed and Oil Conference (ISSOC) will be held in Mumbai.

8. As per the Henley Passport Index 2019, which two nations have the most powerful passport?

(A) Japan and Singapore
(B) Finland and Germany
(C) Denmark and South Korea
(D) Japan and Finland
(E) India and Germany
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Henley and Partners’ annual passport index shows the most powerful passports in the world based on the number of countries a holder can go to without a visa or visa-on-arrival and permit. As per the recent report, India stands at 86th position whereas Japan and Singapore hold the first position collectively as they allow visa-free or visa-on-arrival travel to 189 places.

9. Which state has the longest Electrified Railway Tunnel?

(A) Kerala
(B) Karnataka
(C) Andhra Pradesh
(D) Telangana
(E) Maharashtra
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Built at the cost of 460 crores, the South Central Railway (SCR) has commissioned the longest electrified tunnel of 6.6 km between Cherlopalli and Rapuru stations in the state of Andhra Pradesh.

10. Which nation will provide 2,500 metric tons of rice to Bangladesh for the Rohingya refugees?

(A) India
(B) France
(C) Japan
(D) China
(E) USA
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Following the bilateral talks between the two, China has decided to provide 2,500 metric tons of rice to Bangladesh for Rohingyas who are displaced from Myanmar.

11. Which nation proposes to limit the return of extremists for 2 years?

(A) New Zealand
(B) United Kingdom
(C) Australia
(D) Germany
(E) Japan
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: A new law has been proposed by the Australian government to prevent extremist citizens from returning home for up to two years. This is to control the repatriation of Islamic State group supporters from West Asia.

12. Which assembly has passed a Bill proposing a hike in the retirement age of Vice-chancellors of states- own Universities?

(A) West Bengal
(B) Madhya Pradesh
(C) Himachal Pradesh
(D) Punjab
(E) New Delhi
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The extension of service of the vice-chancellors from 65 years to 70 years has been approved by the West Bengal assembly. There are a total of 30 universities owned by the state.

13. Ursula von der Leyen has been nominated as a leader of the EU Commission. He is the Defence Minister of which country?

(A) France
(B) Italy
(C) Germany
(D) Portugal
(E) Russia
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: For the first time ever, the EU commission has nominated the current defence minister of Germany, Ursula von der Leyen as its leader. She will replace Jean-Claude Juncker.

14. Which city police will issue red cards to men found harassing women in public?

(A) Delhi
(B) Mumbai
(C) Pune
(D) Noida
(E) Bengaluru
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: To strengthen its ‘anti-Romeo squads’, Noida Police has decided to issue red cards to men who harass women verbally or nonverbally in public. The personal details will be recorded for future reference. If the person is found repeating then strict action will be taken.

15. Recently, Buddhist relic was found in which state?

(A) Uttar Pradesh
(B) Madhya Pradesh
(C) Andhra Pradesh
(D) Tamil Nadu
(E) Arunachal Pradesh
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: While doing some agricultural operations in Andhra Pradesh’s Prakashan village, a group of indologists unearthed a third century A.D Buddhist relic. It is a limestone pillar carved with half lotus medallions at the centre and the top on all the four sides which will soon be shifted to the nearby museum.

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ