Daily Current Affairs Quiz - 5 August 2019

Daily Current Affairs Quiz – 5 August 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 5 August 2019

1. Who will head the task force on employment created by Economic Advisory Council to the Prime Minister ?

(A) Bibek Debroy
(B) Rajiv Kumar
(C) Amitabh Kant
(D) V. K. Saraswat
(E) Rathin Roy
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: A task force on employment has been set up by the Economic Advisory Council to the Prime Minister to suggest the growth of slowdown thereby creating Jobs. The task force is headed Bibek Debroy.

2. Which Indian bank in China gets connected with China’s National Advanced Payment System ?

(A) Bank of India
(B) State Bank of India
(C) HDFC Bank
(D) ICICI Bank
(E) Yes Bank
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Shanghai branch of the State Bank of India becomes the first Indian Bank to be connected with China’s National Advanced Payment System. This system provides real time settlement of all the payment services in China and Hongkong

3. Who will head the reconstituted Group of Ministers on Mob lynchings?

(A) Nitin Gadkari
(B) S. Jaishankar
(C) Ravi Shankar Prasad
(D) Amit Shah
(E) Arun Jaitley
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Government had reconstituted a Group of Ministers to tackle mob lynching in 2018. This GoM will now be headed by Amit Shah replacing Rajiv Gauba. The cases of mob lynching is on high currently and requires firm and immediate actions.

4. Which state has launched ‘Save Green, Stay Clean’ campaign to preserve the greenery?

(A) West Bengal
(B) Jharkhand
(C) Rajasthan
(D) Maharashtra
(E) Karnataka
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The state government of West Bengal has launched a statewide environmental awareness campaign to preserve the greenery called ‘Save Green, Stay Clean’.The government will provide 1lakh saplings in this drive.

5. What is India’s ranking in the Water Stress Index 2019 ?

(A) 50th
(B) 46th
(C) 32nd
(D) 68th
(E) 110th
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: London-based risk analytics firm Verisk Maplecroft has stated that India is 46th high risk country in the world on the Water Stress Index 2019. The cities facing the extreme risk of water crisis are Delhi, Chennai, Bengaluru, Hyderabad, Nashik, Jaipur, Ahmedabad and Indore.

6. Who has been appointed as the new Chairman of Wipro?

(A) Rohaan Premji
(B) Tariq Premji
(C) Rishad Premji
(D) Hasham Premji
(E) Abidali Z Neemuchwala
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Harvard business school alumni Rishad Premji has been recently appointed as the new executive chairman of Wipro Ltd. Azim Premji will now be the non-executive director.

7. When is the World Breastfeeding Week observed globally?

(A) August 1-7
(B) July 25-31
(C) August 10-17
(D) July 30-August 5
(E) August 7-13
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: With the aim of improving the health of babies, every year World Breastfeeding Week is celebrated across the world from August 1 to 7.This year the theme is – Empower Parents, Enable Breastfeeding. As per WHO, 60% babies are deprived of being breastfed which is a very important source of energy and nutrients in children aged between 6–23 months.It reduces the risk of breast and ovarian cancer along with type 2 diabetes and heart disease in the mother and prevents early-stage diarrhoea and acute respiratory infections in infants.

8. In which city the Space Situational Awareness Control Centre is being set up by ISRO ?

(A) Kochi
(B) Hyderabad
(C) Bengaluru
(D) Balasore
(E) Sriharikota
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The Indian Space Research Organisation has decided to come up with the Space Situational Awareness Control Centre in Bengaluru to protect its space assets.This control centre would protect its assets from non engaging satellites, pieces of objects, asteroids and unfavourable space weather conditions. It will collect the tracking data to analyse and generate useful information. As there is a rise of manmade debris in space, it increases the collision threat hence Space Situational Awareness & Management is required.

9. Under the recent Liquidity Infusion Facility (LIFt) Scheme, what is the max limit for each Housing Finance Companies ?

(A) Rs 100 crore
(B) Rs 500 crore
(C) Rs 200 crore
(D) Rs 400 crore
(E) Rs 900 crore
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: In a bid to improve the liquidity in the housing finance sector, the National Housing Bank has decided to infuse an additional Rs 10,000 crore. This will aid the companies to provide affordable home loans.However Rs 500 crore is the maximum amount for each HFC.

10. Which Indian state will get world’s first ultra-fast hyperloop transportation system?

(A) Maharashtra
(B) Gujarat
(C) Telangana
(D) Tamil Nadu
(E) Andhra Pradesh
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The state government has approved the Virgin Hyperloop track between Mumbai and Pune. Maharashtra will create first hyperloop transportation system in the world projecting it to be global supplier. Virgin Hyperloop and DP world have collaborated together for the project.Hyperloop is a low pressure tunnel with a specially designed pod around it which travel not on wheels but air.Expected to take time span of seven years, the Virgin will begin its work by this year end. The project will be financed by DP world with the initial investment of 500 million dollars.

11. Researchers have developed Hydro Thermal Carbonization for wet Municipal Solid Waste management. Which institute do they belong to?

(A) IIT Delhi
(B) IIT Madras
(C) IIT Kanpur
(D) IIT Kharagpur
(E) IIT Bombay
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: A new technology to generate energy from solid waste with high moisture content has been developed by a research team at IIT Kharagpur. Named as Hydro Thermal Carbonization, it can convert solid waste to biofuel and soil absorbents. In this industrial reactor once the organic waste is entered then all the outputs generated are usable entirely.

12. Who has partnered with Indian army for 10 electric cars in New Delhi to combat air pollution?

(A) State Express Transport Corporation
(B) United Electrical Industries Limited
(C) Energy Efficiency Services Ltd
(D) Heavy Engineering Corporation Ltd
(E) None of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The Indian Army has launched e-cars for its officials in partnership with Energy Efficiency Services Ltd. This initiative is in line with government policies on environmental protection. This pilot project will have 10 e-cars to ensure minimal emissions with maximum efficiency.

13. Where will the Bureau of Indian Standards set up testing centre for Pashmina?

(A) Leh
(B) Udhampur
(C) Srinagar
(D) Pahalgam
(E) Gulmarg
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: In partnership with the lab of Ladakh Autonomous Hill Development Council, the Bureau of Indian Standards will be setting up a Pashmina testing centre in Leh. This decision was made in the recent motorbike expedition ‘Drive for Pashmina’ held to spread awareness and promote the fabric. The BIS would set up the lab in two months time and will appoint scientists to check the quality. Local people will also be hired and trained to work in Ladakh, parts of himachal pradesh and kashmir as these regions produce world class pashmina.

14. Who has recently been selected for the Ramon Magsaysay Award 2019?

(A) Rajdeep Sardesai
(B) Arnab Goswami
(C) Sudhir Chaudhary
(D) Ravish Kumar
(E) Barkha Dutt
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: NDTV India’s senior executive editor, Ravish Kumar has been bestowed with the Ramon Magsaysay Award for this year. This is Asia’s highest honour which was established in 1957 and is also referred to as Indian version of the Nobel Prize.Kumar.

15. What the India’s rank in the Global GDP ranking in 2018?

(A) 7
(B) 6
(C) 5
(D) 4
(E) 3
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: A data compiled by the World Bank shows that India has slipped down to the 7th place in the global GDP rankings of 2018. The country’s recorded GDP is $2.73 trillion last year. The has set a target of becoming $5 trillion economy by 2024.

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ