Daily Current Affairs Quiz - 5 April 2019

Daily Current Affairs Quiz – 5 April 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 5 April 2019

1. Where was the 4th Meeting of India-Ukraine Working Group on Trade and Economic Cooperation (IU-WGTEC) held ?

(A) New Delhi, India
(B) Kiev, Ukraine
(C) Mumbai, India
(D) Lviv, Ukraine
(E) None of these

 

 

 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: On 2nd April, 2019, India and Ukraine have discussed bilateral trade featuring the importance of exports and imports between the 2 countries in New Delhi. The deliberation was part of the 4th Meeting of India-Ukraine Working Group on Trade and Economic Cooperation (IU-WGTEC) held in New Delhi.

 

 

 

 

2. Indian Army constructed longest suspension bridge named ‘Maitri’ over which river?

(A)Brahmaputra River
(B) Yamuna River
(C) Indus River
(D) Godavari River
(E) Chambal River

 

 

 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The Indian Army has achieved a record-breaking feat by constructing ‘Maitri’, the 260-feet longest suspension bridge over the Indus river in the Leh-Ladakh region in just 40 days.The combat engineers belonging to ‘Sahas aur Yogyata’ regiment of ‘Fire and Fury Corps’ of the Indian Army undertook the construction of ‘Maitri’. The bridge will provide connectivity to the remote areas of Ladakh and help residents of the largest villages in Ladakh, namely, Choglamsar, Stok and Chuchot.

 

 

 

 

3. What amount of line of Credit was granted by India to Bolivia for enhancing financial development projects recently?

(A) US $50 million
(B) US $150 million
(C) US $200 million
(D) US $100 million
(E) US $85 million

 

 

 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: India has offered US $100 million Line of Credit to Bolivia after Ram Nath Kovind held productive talks with his Bolivian counterpart Evo Morales regarding a number of bilateral issues such as economy, space and IT. Both the leaders have also committed to strengthen political and economic engagement.

 

 

 

 

4 What is the third highest cause of death in India according to the U.S based Health Effects Institute(HEI)’s State of Global Air 2019 report ?
(A)Water Pollution
(B) Poverty
(C) Food Crisis
(D) Air pollution
(E) Noise pollution

 

 

 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: On 3rd April 2019, as per the State of Global Air 2019 report, over 1.2 million people died in India due to air pollution in 2017.Nearly 5 million deaths from stroke, diabetes, heart attack, lung cancer, and chronic lung disease in 2017 happened due to the overall long-term exposure to outdoor and indoor air pollution.Out of these 5 million deaths, 3 million deaths are directly attributed to PM2.5, half of which is from India and China together.

 

 

 

 

5. Which company’s wealth payment vertical received SEBI approval for Stock Broking recently?

(A) Paytm
(B) Amazon
(C) WorldPay
(D) WePay
(E) Jio

 

 

 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: On 2nd April 2019, One97 Communications-owned Paytm Money, the wealth management arm of Paytm, has got approval from the Securities and Exchange Board of India (SEBI) to start offering a stock broking service such as the ability to trade in equities and cash segments, derivatives, and exchange-traded funds (ETFs) among other exchange-traded products.

 

 

 

 

6. Which bank has received a capital of Rs. 205 crore by the government in lieu of preferential allotment of shares ?

(A) State Bank of India
(B) Bank of Maharashtra
(C) Indian Bank
(D) Canara Bank
(E) Bank of Baroda

 

 

 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: On 30th March 2019, Government infused a capital of Rs. 205 crore into the state owned Bank of Maharashtra in lieu of preferential allotment of shares. After the Capital infusion, the shareholding of government in Bank of Maharashtra has increased to 87.74 % from 87.01%.In this regard, the bank has issued and allotted its 15,47,16,981 equity shares at an issue price of Rs 13.25 per share to the govt.

 

 

 

 

7. Who was felicitated with the ‘Special Achievement Award’ by the Asian Tour at Gurugram, Haryana recently?

(A)Damodaran
(B) Pradeep Dinodia
(C) Pawan Munjal
(D) Pritam Singh
(E) Mithlesh Kumar

 

 

 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Dr. Pawan Munjal has been honoured by the Asian Tour with a “Special Achievement Award” for his contributions to Asian Golf, at the concluding ceremony of Hero Indian Open Golf tournament, held at Gurugram, Haryana. Dr. Pawan Munjal is a fine golfer himself. He has been supporting the Hero Indian Open for 14 years, along with the Hero Women’s Indian Open, the Hero Challenge series on the European Tour and the Hero World Challenge on the PGA Tour and also hosts multiple golf tournaments in India, including the marquee Hero Indian Open for both men and women.

 

 

 

 

8. Air Marshal D Choudhury has been appointed as Senior Air Staff Officer of which air command?

(A)Eastern Air Command
(B) Central Air Command
(C) South-Western Air Command
(D) Western Air Command
(E) East -West Air Command

 

 

 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Air Marshal D Choudhury AVSM VM VSM has been appointed as Senior Air Staff Officer, Western Air Command. He was commissioned on 22nd December 1983. He has experience as a Commanding officer in 15 Sqn, Tactics and Air Combat Development Establishment (TACDE) and two frontline bases as the AOC.

 

 

9. Who was the author of the book “Gandhi: The Writer”?

(A) Bhabani Bhattacharya
(B) Salman Rushdie
(C) Arundhati Roy
(D) Chetan Bhagat
(E) Shobha de

 

 

 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Gandhi s growth as one of the most influential personalities of modern times is matched in no measure by his growth as a prolific writer of considerable influence.It takes us on a fascinating journey into the inner workings of Gandhi as a writer.

 

 

 

 

10. “Prevention of Blindness Week” is observed in ________________.

(A) March
(B)January
(C) October
(D) April
(E) November

 

 

 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The Government of India organizes “Prevention of Blindness Week” annually from 1st to 7th April to raise awareness regarding the precautions to be taken to prevent blindness. The target of the day is on detection, cure and treatment of eye diseases.In this regard, campaign has been organized all over the country to provide knowledge about the risk factors that lead to the eye injuries which can cause visual impairment.

 

 

 

 

11. Which country has honoured PM Narendra Modi with its highest decoration Zayed Medal?
(A) United Arab Emirates
(B) South Korea
(C) Saudi Arabia
(D) Maldives
(E) USA

 

 

 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The United Arab Emirates (UAE) on April 4, 2019 honoured PM Narendra Modi with Zayed Medal in recognition of his “pivotal role” in strengthening ties between the two nations. The Zayed Medal is the highest decoration of the UAE awarded to kings, presidents and heads of states.

 

 

 

 

12. When is the International Day of Mine Awareness and Assistance in Mine Action is observed every year?

(A) 3rd April
(B) 4th April
(C) 5th April
(D) 6th April
(E) 7th April

 

 

 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: International Day of Mine Awareness and Assistance in Mine Action is observed across the world on 4 April to foster the establishment and development of national mine-action capacities in countries where mines and explosive remnants of war constitute a serious threat to the safety, health and lives of the civilian population.

 

 

 

 

13. Reliance Jio has acquired a chatbot start-up company for the amount of Rs. 230 cr recently. What is the name of that company?

(A)TikTok
(B) Haptik
(C) Zolik
(D) Up Band
(E) Snapchat

 

 

 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: India’s telecom company Reliance Jio has acquired chatbot making startup Haptik recently. In the Rs 700-crore deal, Rs 230 crore will go for business transfer and Rs 470 crore will go towards expansion.

 

 

 

 

14. Which city will host the NuGen Mobility Summit 2019?

(A) New Delhi
(B) Mumbai
(C) Pune
(D) Gurugram
(E) Bengaluru

 

 

 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The NuGen Mobility Summit 2019 will be held during November 27 – 29, 2019 at Manesar, Gurugram. The Summit will be organised by the International Centre for Automotive Technology (ICAT).

 

 

 

 

15. The Reserve Bank of India fixed the Repo Rate at _____ percent in its First Bi-monthly Monetary Policy Statement 2019-20.

(A) 5.75%
(B) 6.00%
(C) 6.25%
(D) 6.50%
(E) 7.30%

 

 

 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The Reserve Bank of India (RBI) on April 4, 2019 released its First Bi-monthly Monetary Policy Statement 2019-20. After assessing the current and evolving macroeconomic situation in the economy, the six member- Monetary Policy Committee (MPC) decided to reduce the policy Repo Rate under the liquidity adjustment facility (LAF) by 25 basis points to 6 percent from 6.25 percent with immediate effect.

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ