Daily Current Affairs Quiz - 4 June 2019

Daily Current Affairs Quiz – 4 June 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 4 June 2019

1. Which high court recently upheld the constitutional validity of death penalty for repeat rape offenders?

(A) Bombay High Court
(B) Madras High Court
(C) Kerala High Court
(D) Rajasthan High Court
(E) Karnataka High Court
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Bombay High Court upheld the Constitutional validity of the death penalty for repeat rape offenders. Under an amendment to section 376 (e) of the Indian Penal Code, repeat offenders in rape cases faced life imprisonment or a death penalty.

2. In one of the major upsets in ICC world cup 2019, Bangladesh defeated which cricket team in Match 5?

(A) New Zealand
(B) Sri Lanka
(C) Australia
(D) South Africa
(E) India
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Bangladesh on June 2, 2019, shockingly beat South Africa by 21 runs at the Oval in London in Match 5 of ICC World Cup 2019. Chasing a target of 331 runs, South Africa could score only 309 for 8 in the stipulated 50 overs.

3. Pinaki Misra has been appointed as the Parliamentary party leader of which party?

(A)BJP
(B) LJP
(C) BJD
(D) Shiv Sena
(E) KJP
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Four-time MP Pinaki Misra has been appointed as the BJD’s Parliamentary Party Leader. The regional party-led by Naveen Patnaik had won 12 seats in the Lok Sabha Elections 2019.

4. Harish Kumar was popular as a folk dancer of which state?

(A) Madhya Pradesh
(B) Haryana
(C) Rajasthan
(D) Odisha
(E) Uttar Pradesh
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Renowned folk dancer of Rajasthan Harish Kumar who was famous for performing dressed up as a woman died in a road accident. 3 other people were also killed in the road accident. He was popularly known as “Queen Harish”.

5. As per a new study, MRI could be used to detect which chronic disease?

(A) Cancer
(B) Heart Disease
(C) Diabetes
(D) Thyroid
(E) Depression
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: According to a new study, Magnetic Resonance Imaging (MRI) can be used to measure how the heart uses oxygen for both healthy patients and those with heart disease.

6. Which state’s Chief Minister has announced the proposal of a free ride scheme for women in public transport?

(A) Uttar Pradesh
(B) Delhi
(C) Maharashtra
(D) Karnataka
(E) Kolkata
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Delhi CM Arvind Kejriwal has announced free ride scheme for women in the capital to travel free of cost in DTC buses, cluster buses and Delhi Metro to ensure a safe travel experience.

7. Which state celebrated its Formation Day on June 2?

(A) Telangana
(B) West Bengal
(C) Bihar
(D) Sikkim
(E) Andhra Pradesh
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Telangana celebrated the fifth anniversary of its Formation Day on June 2, 2019. State Chief Minister Chandrasekhar Rao hoisted the tricolour at Public Gardens in Hyderabad.

8. Which airlines resumed its flights to Pakistan after over 10 years of suspension?

(A) Emirates
(B) Lion Air
(C) Etihad
(D) British Airways
(E) Air India
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: British Airways resumed its flights to Pakistan after over decade long suspension of its operations following a bomb blast in the Marriott hotel of capital Islamabad in 2008, killing over 50 people.

9. Odisha CM Naveen Patnaik recently resigned from which constituency?

(A) Hinjili
(B) Jashipur
(C) Bijepur
(D) Titilagarh
(E) Puri
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Odisha Chief Minister Naveen Patnaik resigned from Bijepur assembly constituency. Patnaik contested the 2019 assembly elections from Hinjili and Bijepur constituencies and won from both the seats. His resignation was accepted by Assembly Speaker Surya Narayan Patra.

10. The Modi 2.0 Government created which new Ministry while allocating portfolios to new Council of Ministers on May 31?

(A) Ministry of Nari Shakti
(B) Ministry of Jal Shakti
(C) Ministry of Space exploration
(D) Ministry of Earth Sciences‎
(E) Ministry of Ayush
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Prime Minister Narendra Modi’s government launched the “Ministry of Jal Shakti” to provide safe drinking water to people and appointed Gajendra Singh Shekhawat as the Minister of Jal Shakti. The Ministry has been created by merging Ministry of Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation and Ministry of Drinking Water and Sanitation.

11. Who has been appointed as the National Security Adviser (NSA)?
(A) Shivshankar Menon
(B) Omar Abdullah
(C) Ajit Doval
(D) M. K. Narayanan
(E) Rajinder Khanna
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The Cabinet committee has re-appointed Ajit Doval as the National Security Adviser (NSA) for a second consecutive term with effect from May 31, 2019, for a period of five years. Besides, he has also been elevated to the rank of Union Cabinet Minister.

12. India shares the top rank in Ernst & Young (EY) Global FinTech Adoption Index 2019 with which country?

(A) United States
(B) China
(C) Japan
(D) Russia
(E) Canada
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The Fintech adoption rate was highest in India and China at 87% for both the countries followed by Russia and South Africa on second at 82% each.

13. The Rythu Bandhu scheme is launched by which state?

(A) Andhra Pradesh
(B) Kerala
(C) Telangana
(D) Tamil Nadu
(E) Karnataka
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The state government of Telangana has announced to increase the assistance under its flagship Rythu Bandhu scheme. The enhanced scheme will now provide Rs 5000 per acre per farmer per season.

14. Which team has won the 2019 UEFA Champions League Trophy?
(A) Tottenham Hotspur
(B) Liverpool
(C) Real Madrid
(D) Manchester City
(E) None of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Liverpool outclassed Tottenham Hotspur 2-0 to win the 2019 UEFA Champions League title for the sixth time. Earlier they achieved the victory in 1977, 1978, 1981, 1984, and 2005.

15. Rakesh Kumar Patra represents India in which sport?
(A) Swimming
(B) Gymnastics
(C) Shooting
(D) Chess
(E) Relay race
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Indian gymnast Rakesh Kumar Patra finished seventh in the finals of the Parallel Bars at the FIG World Cup that was held in Koper, Slovenia.

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ