Daily Current Affairs Quiz - 4 July 2019

Daily Current Affairs Quiz – 4 July 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 4 July 2019

1. When is the World Sports Journalist day celebrated?

(A) July 2
(B) July 3
(C) July 1
(D) July 4
(E) June 30
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The World Sports Journalists Day is observed on July 2 across the globe. This day is a celebration of the services of sports journalists for the promotion of sports. This day also marks the establishment of the International Sports Press Association in the year 1924 during the Paris Olympics.

2. Which state has launched the ‘Jan Choupal’ programme to discuss public issues?

(A) Rajasthan
(B) Andhra Pradesh
(C) Bihar
(D) Chhattisgarh
(E) Uttarakhand
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The Chief Minister of Chhattisgarh, Bhupesh Baghel has started a programme to hear and address various issues faced by the general public.This ‘Jan Choupal’ programme will take place every weak in Raipur district.

3. When is the global UFO Day held?

(A) July 1
(B) July 2
(C) July 3
(D) July 4
(E) July 5
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The goal of the UFO day is held on July 2. The aim behind celebrating this day is to raise awareness about the existence of UFOs and to encourage governments to declassify their files on UFO sightings.

4. Ambati Rayudu has recently announced retirement from all forms of cricket. He hails from which country?

(A) India
(B) Pakistan
(C) Sri Lanka
(D) Australia
(E) New Zealand
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Being snubbed by the Indian team management decision, middle-order batsman
Ambati Rayudu announced his retirement from all forms and levels of cricket.He played for Chennai Super Kings in the Indian Premier League

5. Name the initiative launched by Jio in partnership with Facebook to provide digital literacy to the first time internet users.
(A) Jio jee bhar ke
(B) Techno Time
(C) Digital Udaan
(D) Digital World
(E) None of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Digital Udaan is the initiative launched by Jio in partnership with Facebook to provide digital literacy to the first time internet users. The programme will concentrate on giving digital literacy to the first time internet users as they will be getting into the internet ecosystem and apps for the very first time.

6. Which organization is taking extensive trials of Tri-NETRA technology to develop modern technology?

(A) Air India
(B) Indian Railways
(C) Council of Scientific and Industrial Research
(D) Central Pollution Control Board
(E) Geological Survey of India
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: To incorporate modern technology and avoid train accidents, Indian Railways has initiated a process to launch the Terrain Imaging for Diesel Drivers- Infrared Enhanced Optical and Radar Assisted (Tri-NETRA) system. The device is being tested for fog through ultrasonic waves which will detect any sort of obstruction on tracks.

7. Who will take over as the next President of the European Central Bank in October 2019?

(A) Mario Draghi
(B) Mauricio Macri
(C) Christine Lagarde
(D) Jim Yong Kim
(E) None of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Christine Lagarde, the Managing Director and Chairwoman of the International Monetary Fund has been nominated as the president of the European Central Bank. She will replace Mario Draghi.

8. International Plastic Bag Free Day is observed on _______ .

(A) July 3
(B) July 2
(C) July 1
(D) July 4
(E) July 5
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: On the lines of making world a plastic free planet,the International Plastic Bag Free Day is observed every year on July 3 across the globe. Spreading awareness to use alternatives of the plastic bag and environment conservation are the main motto behind celebrating this day.

9. Which bank has launched Cen-MARG, the Centralised MSME & Retail Group to provide credit facilities to MSME?

(A) Punjab & Sind Bank
(B) Corporation Bank
(C) Bank of India
(D) Syndicate Bank
(E) Indian Overseas Bank
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The head office of Punjab & Sind Bank, delhi, has set up a Centralised MSME & Retail Group for credit facilities where all MSME and retail credit approvals will be performed.

10. Which state government has approved the amendment in the Factory Act of 1948 which allows women to work in the night shift?

(A) Madhya Pradesh
(B) Goa
(C) West Bengal
(D) Tamil Nadu
(E) Chennai
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Taking this important step towards women empowerment, the Goa government has amended the Factory Act of 1948.Administered by the Ministry of Labor and Employment, Directorate of Factory Counseling Services and Labor Institute, this amendment will allow women to work in night shifts.

11. The Union Cabinet has recently approved the proposal of leasing out three airport through Public Private Partnership. Which are these three Airports?

(A) Ahmedabad, Lucknow and Kolkata
(B) Ahmedabad, Mumbai and Bangalore
(C) Ahmedabad, Lucknow and Mangaluru
(D) Kolkata,Mangaluru and Mumbai
(E) Mumbai,Hyderabad and Kolkata
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: To ease out the operations,management and development of Ahmedabad, Lucknow and Mangaluru airports, the Airports Authority of India (AAI) has decided to lease out these three airports through Public Private Partnership (PPP) for a lease period of 50 years.

12. The Balochistan Liberation Army has been declared as a global terrorist organization by which nation ?

(A) United States
(B) United Kingdom
(C) India
(D) Russia
(E) China
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The United States has added Balochistan Liberation Army (BLA) to its Specially Designated Global Terrorist (SDGT) list. This armed separatist group targets security forces and civilians in ethnic Baloch areas of Pakistan.

13. Which state has declared Yeoman as the state’s butterfly ?

(A) Kerala
(B) Tamil Nadu
(C) Maharashtra
(D) Odisha
(E) Karnataka
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Tamil Nadu state has declared ‘ Yeoman’ as state’s butterfly which is also known as ‘Tamil Maravan’.

14. Which organization has launched the Scheme called Trans-disciplinary Research for India’s Developing Economy to boost research culture in institutions?

(A) Sikkim Manipal University
(B) University Grants Commission
(C) Central Board of Secondary Education
(D) The Indira Gandhi National Open University
(E) Indian Certificate of Secondary Education
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: University Grants Commission (UGC) launched the STRIDE scheme to develop the research culture and innovation in all the colleges and universities across the country.

15. Bombay High Court has recently endorsed _____ community reservation.

(A) Kunbi
(B) Maratha
(C) Vanjari
(D) Dhangar
(E) All the above
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The Bombay high court recently upheld the judgement of Maharashtra government’s decision to declare Marathas as a socially and educationally backward community and grant them reservations.However the court has directed that the reservation quota should be reduced from 16% to 12-13%

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ