Daily Current Affairs Quiz - 4 April 2019

Daily Current Affairs Quiz – 4 April 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 4 April 2019

1). Which country has approved the sale of 24 MH 60 Romeo Seahawk helicopters to India?
A. Russia
B. UK
C. USA
D. France

 

 

Click Here to view Answer

 

2). Which country has announced a new process of visa facilitation for expat families?
A. Saudi Arabia
B. Qatar
C. Oman
D. UAE

 

 

Click Here to view Answer

3). India and US have set up the first ever secure communication link between the naval headquarters. Where is it situated?
A. New Delhi
B. Chennai
C. Mumbai
D. Kolkata

 

 

 

Click Here to view Answer

Solution: A
India and US have set up the first ever secure communication link between the naval headquarters in New Delhi and the US Central as well as Pacific Naval Commands under the landmark Indo US COMCASA pact reached last year.

 

4). India inks MoU with National Bank for Agriculture and Rural Development Consultancy Services (NABCONS) for setting up the India –Africa Institute of Agriculture and Rural development in which country?
A. Maldives
B. Malawi
C. Uganda
D. Sri Lanka

 

 

Click Here to view Answer

Solution: B
India has signed a memorandum of understanding with the National Bank for Agriculture and Rural Development Consultancy Services(NABCONS) for setting up the India –Africa Institute of Agriculture and Rural development in Malawi, a landlocked country in southeastern Africa.

 
5). Which company has partnered with ICC to restart World Cup lucky draw contest?
A. Dabur
B. PepsiCo
C. Coca Cola
D. Britannia

 

 

Click Here to view Answer

Solution: D
Britannia Industries Ltd partnered the ICC to bring back their World Cup lucky draw contest whereby the winners can watch the showpiece cricket event live. The contest, which debuted in 1999, will have the mega prize going to 100 consumers who will each win an all-expenses paid trip to watch a cricket World Cup match live in England and Wales.

 

6). The United Nations has appointed Nicholas Koumjian as the investigation head for which country?
A. North Korea
B. Myanmar
C. Syria
D. Yemen

 

 

Click Here to view Answer

Solution: B
The UN Secretary-General Antonio Guterres has appointed Nicholas Koumjian of the US as head of the Independent Investigative Mechanism for Myanmar. Koumjian will be the first head of the Myanmar mechanism, which was established by the Human Rights Council on September 27, 2018.

 

7). India has gained access to supplies of Lithium Carbonate from which nation?
A. Croatia
B. Chile
C. Algeria
D. UAE

 

 

Click Here to view Answer

Solution: B
With big plans to converting all its vehicles to an electric platform by 2030, India is reaching out to the `Lithium Triangle’ in South America- Argentina, Bolivia and Chile seeking the rare metal Lithium to realise its goal. Lithium is needed making batteries not only for the vehicles but is also required for laptops, and mobile phones.

 

 
8). The third edition of ‘AUSINDEX-19’, bilateral maritime exercise between the Indian Navy and Royal Australian Navy, began in which city?
A. Visakhapatnam
B. Paradip
C. Freemantle
D. Brisbane

 

 

Click Here to view Answer

Solution: A

The third edition of ‘AUSINDEX-19’ (Australia India Exercise), bilateral maritime exercise between Indian Navy and Royal Australian Navy, began on April 2, 2019, with the arrival of Royal Australian Navy’s fleet at Visakhapatnam.

 

9). ISRO open its first visitors’ gallery to watch rocket launches. Where is it situated ?
A. Kerala
B. Uttar Pradesh
C. Odisha
D. Andhra Pradesh

 

 

Click Here to view Answer

Solution: D
In a first, The ISRO opened a visitors gallery with 5,000 capacity at Andhra Pradesh Sriharikota Island. The gallery has a clear line of sight to two launch pads and large screens to explain launcher and satellite features.

 

 
10). According to which report, India and China have collectively accounted for more than 50% of global five million deaths due to air pollution?
A. Air Pollution and World-2019
B. State of Global Air-2019
C. Statistics of Air-2018-19
D. Human life and air pollution-2019

 

 

Click Here to view Answer

Solution: BTwo US-based institutes Health Effects Institute (HEI) and Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) recently released a detailed report on the quality of the global air with a title, “State of Global Air 2019”. The report says that India and China have collectively accounted for more than fifty per cent of global 5 million deaths due to air pollution.

 

 
11). Which publishing house will launch these 2 books #Modi Again and Saffron Swords-Centuries of Indic Resistance to Invaders”?
A. Raveen Prakahsan
B. Naveen Prakashan
C. Garuda Prakashan
D. Eastern India Company

 

 

Click Here to view Answer

Solution: C
One of India’s homegrown startup publishing houses Garuda Prakashan is all set to launch its next 2 books #Modi Again and Saffron Swords-Centuries of Indic Resistance to Invaders” after the success of its recently launched books – ‘Urban Naxals’ by Vivek Agnihotri and ‘Thank you India’ by Maria Wirth.

 

 
12). Talenmark is building India’s biggest cultural monument in___.
A. Telangana
B. Odisha
C. Uttar Pradesh
D. Kerala

 

 

Click Here to view Answer

Solution: D
India’s future forward real estate company, Talenmark announced that their ambitious and iconic structure deemed to be “The Biggest Cultural Center of India” is under construction in Calicut, Kerala.

 

13). What is the name of a 260-feet long suspension bridge recently made by Indian Army in record 40 days at Leh?

A. Rural Bridge
B. Maitri Bridge
C. Suvidha Bridge
D. Sampark Bridge

 

 

Click Here to view Answer

Solution: B
The Indian Army has successfully built ‘Matiri Bridge’ over the Indus River in the Leh-Ladakh region in record 40 days. Suspension Bridge constructed over Indus River by Combat Engineers ‘Fire & Fury Corps’. In a major boost to connectivity in remote areas in Ladakh, the Indian Army has built a 260-feet long bridge.

 

14). Interaction on Trade and Economic Cooperation with Oceania Countries was held in _________ city.
A. Sydney
B. Suva
C. Wellington
D. New Delhi

 

 

Click Here to view Answer

Solution: C

Interaction on trade and economic cooperation with ambassadors and high commissioners of European and Oceania countries took place in New Delhi recently. European and Oceania countries are major trading partners and major sources of investments for India and there is a huge untapped potential that can be achieved. India has made efforts in the recent past to take economic ties to the next level and have some sort of broad-based comprehensive trade agreement.

 

15). Who was awarded the John Dirks Canada Gairdner Global health award?
A. Mahendra Kumar
B. Vikas Kumar
C. Amar Sen
D. Vikram Patel

 

 

Click Here to view Answer

Solution: D

The Gairdner Foundation announced the 2019 Canada Gairdner Award laureates, recognising Goa and Boston-based Vikram Patel for his research career raising the global profile of mental health problems. Prof Patel has been awarded 2019, John Dirks, Canada Gairdner Global Health Award for his world-leading research in global mental health, generating knowledge on the burden and determinants of mental health problems in low-and-middle-income countries and pioneering approaches for the prevention and treatment of mental health in low-resource settings.

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ