Daily Current Affairs Quiz - 31 May 2019

Daily Current Affairs Quiz – 31 May 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 31 May 2019

1. Which national political party has decided not to send its spokesperson in TV debates for a month?

(A) BJP
(B) BSP
(C) Congress
(D) SP
(E) TMC
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Opposition Congress Party today formally announced its spokespersons would go off air for a month, a move comes amid post-poll chaos in the Grand Old Party alongside Rahul Gandhi’s insistence on quitting.

2. Which of the following states has started to levy 1% calamity cess in India?

(A) Odisha
(B) Gujarat
(C) Kerala
(D) Uttarakhand
(E) Chennai
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Kerala will levy a 1% cess on most goods and services in the state from 1 June to raise funds to rebuild the state from the devastation wreaked by last year’s floods.

3. Which among the following states celebrated its statehood on May 30th?

(A) Meghalaya
(B) Assam
(C) Goa
(D) Karnataka
(E) Chattisgarh
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The state of Goa celebrated its statehood on May 30, 2019. It was on this day in 1987 that Goa had become the 25th state of the Indian Union. Before this, Goa, along with Daman and Diu, was a union territory.

4. Which among the following nations celebrated its 12th Republic Day on May 29, 2019?

(A) Malaysia
(B) Bangladesh
(C) Maldives
(D) Nepal
(E) Myanmar
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Nepal celebrated its 12th Republic Day on May 29, 2019. A number of programmes were organised in different parts of the country to mark the occasion.

5. Which state government has unveiled its Healthcare Investment Policy-2019?

(A) Gujarat
(B) Jammu and Kashmir
(C) Kerala
(D) Odisha
(E) Hyderabad
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Jammu and Kashmir Government on May 29, 2019, unveiled Healthcare Investment Policy-2019. This follows the State Administrative Council decision taken in this regard on March 08, 2019.

6._______has made his debut as a commentator in the opening match of world cup 2019.

(A) Rahul Dravid
(B) Sachin Tendulkar
(C) Ricky Ponting
(D) Brian Lara
(E) Javagal Srinath
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Legendary Indian cricketer Sachin Tendulkar has made his debut yet again, this time as a commentator in the World Cup tournament opener, England vs South Africa.

7. The United States has signed a defence agreement with ___.

(A) Qatar
(B) UAE
(C) Saudi Arabia
(D) Bahrain
(E) Iran
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: A mutual defence cooperation agreement (DCA) between the United States and the United Arab Emirates has come into force, amid tensions between the US and Iran.

8. Writer Annie Zaidi has been named the 2019 winner of Nine Dots Prize. She belongs to which nation?

(A) Bangladesh
(B) India
(C) Pakistan
(D) Indonesia
(E) UAE
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Indian writer Annie Zaidi has been named the 2019 winner of Nine Dots Prize. The 100,000 US dollars award is a prestigious book prize created to award innovative thinking that addresses contemporary issues around the world.

9. The first world cup match for 2019 was held in which stadium?

(A) Edgbaston
(B) Lord’s
(C) Trent Bridge
(D) Oval
(E) Eden Garden
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The opening match of the ICC World Cup 2019 was held on May 30, 2019, between host country England and South Africa at the Kennington Oval, London.The 12th edition of the Cricket World Cup, known as the ICC Cricket World Cup England & Wales 2019 began on 30 May 2019 and will continue up to 14 July 2019. The matches will be hosted by England and Wales. The first match of the tournament will be played at The Oval while the final will be played at Lord’s.

10. Narendra Modi took oath as the Prime Minister of India on May 30, 2019, for ___ term.

(A) Fourth
(B) Third
(C) Second
(D) Fifth
(E) First
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Following a landslide victory in the 2019 Lok Sabha elections, Narendra Modi took oath as the Prime Minister of India for the second consecutive term on May 30, 2019 in the forecourt of the Rashtrapati Bhavan. Indian President Ram Nath Kovind administered the oath to Mr Modi along with his Councils of Minister.

11. The Reserve Bank of India has extended the duration for ‘Relaxation on the guidelines to NBFCs on securitisation transactions’ till______.
(A) 31 March 2020
(B) 31 December 2019
(C) 31 December 2020
(D) 31 July 2019
(E) 31 October 2019
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The Reserve Bank of India has decided to extend the ‘Relaxation on the guidelines to NBFCs on securitisation transactions’ till December 31, 2019. The relaxation in minimum holding period (MHP) criteria will primarily benefit housing finance companies and NBFCs, offering mortgage loans where the tenure is typically more than five years.

12. When is the World Hunger Day observed?

(A) May 30
(B) May 29
(C) May 28
(D) May 27
(E) May 26
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The World Hunger Day is observed on May 28 to raise awareness of chronic hunger and celebrate the achievements of millions of people who are already taking actions to end their own hunger. The theme for World Hunger Day 2019 is Sustainability.

13. The wax statue of this players was launched on the eve of ICC Men’s World Cup 2019 on May 29, 2019, by Madame Tussauds. His name is ____.

(A) AB de Villiers
(B) M. S. Dhoni
(C) Virat Kohli
(D) Chris Gayle
(E) Rohit Sharma
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The renowned wax museum Madame Tussauds, unveiled the wax statue of Indian captain Virat Kohli at the iconic Lord’s Cricket Ground, London on May 29, 2019 to mark the launch of the ICC Men’s World Cup 2019.

14. Who is the head of the Task Force constituted by RBI for the Development of Secondary Market of Corporate Loans?
(A) Anand Srinivasan
(B) V. G. Kannan
(C) T. N. Manoharan
(D) Bahram Vakil
(E) None of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The Reserve Bank of India (RBI) has constituted a six-member Task Force on the Development of Secondary Market for Corporate Loans to bring in place a well-developed secondary market for debt for transparent price discovery of the inherent riskiness of the debt being traded. The committee will be chaired by Shri T. N. Manoharan.

15. The International Everest Day is celebrated on ___.
(A) May 30
(B) May 29
(C) May 28
(D) May 27
(E) May 31
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The International Everest Day is observed every year on May 29 in memory of the first summit of Mt. Everest by Sir Edmund Hillary (New Zealand) and Nepalese Tenzing Norgay Sherpa on May 29 in 1953.

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ