Daily Current Affairs Quiz - 31 July 2019

Daily Current Affairs Quiz – 31 July 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 31 July 2019

1. What is the rank of India in the Grant Thornton’s International Business Report 2019?

(A) First
(B) Sixth
(C) Fourth
(D) Third
(E) Second
 

Click Here to view Answer

Solution: C
According to the Grant Thornton’s International Business Report, 64% of corporates are optimistic about the country’s economic growth bringing India to the 4th position in the index as compared to last year’s sixth position. Although Philippines ranked first with 73% optimism.

2. As per the new guidelines by RBI, what is the minimum average maturity period in external commercial borrowings for capital purposes?

(A) 10 years
(B) 7 years
(C) 5 years
(D) 12 years
(E) 8 Years
 

Click Here to view Answer

Solution: A
The RBI has recently relaxed the norms for the use of external commercial borrowings. The borrowers can use their ECBs with minimum average maturity period of 10 years. Now ECB’s with minimum average maturity period of 7years can also be taken for repayment of domestic rupee loans.

3. When is the World Day Against Trafficking in Persons observed globally?

(A) July 29
(B) July 31
(C) July 30
(D) July 28
(E) July 27
 

Click Here to view Answer

Solution: C
UN had started the World Day Against Trafficking in persons on 30thJuly 2013 to raise human trafficking awareness to promote and protection their rights. This crime exploits women, children and men for forced labour and flesh trade. This year it was observed with a theme “Human Trafficking: Call Your Government To Action”.

4. The maiden India-Nepal Logistics Summit was held in Kathmandu. What was the theme of the Summit?

(A) Transforming Logistics Landscape
(B) Future of Logistics Industry
(C) Digital Logistics
(D) Logistics: On the Path of Transformation
(E) Transforming Digital Logistics
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Attended by the trade community and government officials of both the countries,the India-Nepal Logistics Summit was held in Kathmandu recently. With the theme “Transforming Logistics Landscape”, the transport delay of imports from kolkata port to kathmandu was discussed.

5. Which Indian Railways zone has introduced pink coaches in trains for safety of the female travellers?

(A) South Eastern Railway
(B) Northeast Frontier Railway
(C) North Western Railway
(D) East Coast Railway
(E) South Central Railway
 

Click Here to view Answer

Solution: B
In a measure to ensure safety for women travellers the Northeast Frontier Railway zone of Indian Railways has placed exclusive pink coaches in trains. Eight trains in Rangiya division has already started the operation.

6. UPSWAN2.0, a largest e-governance platform for Uttar Pradesh has been launched by which company?

(A) Reliance Jio
(B) Bharti Airtel
(C) BSNL
(D) Vodafone
(E) None of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Bharti Airtel has tied up the UP government to provide high speed e-governance platform for the citizens. Named as UPSWAN it will give a digital delivery of government services like pension filing, financial aid, employment registration, birth and death certificates and ration cards

7. The 7th Economic Census for the year 2019 is being conducted by which ministry ?

(A) Minister of Human Resource Development
(B) Minister of Social Justice and Empowerment
(C) Ministry of Statistics and Programme Implementation
(D) Ministry of Finance
(E) Ministry of Labour Laws
 

Click Here to view Answer

Solution: C
With the aim of getting the complete count of all the economic units in the country, the Ministry of Statistics and Programme Implementation has started the 7th Economic Census for the year 2019 from Tripura on July 29, 2019. After this it will be launched in Puducherry and other states down the line.

8. As per the recent notification from IBBI, what is the time given to the promoters to retake control of the company after insolvency proceedings begin ?

(A) 100 days
(B) 45 days
(C) 90 days
(D) 180 days
(E) 270 days
 

Click Here to view Answer

Solution: C
90 days time will be given to promoters and stakeholders to retake the control of company through agreements with the creditors according to the Insolvency and Bankruptcy Board of India recent notification proposed under section 230 of the companies act 1956.

9. Who has been appointed as the Governor of Bihar?

(A) Kalraj Mishra
(B) Mridula Sinha
(C) Jagdish Mukhi
(D) Fagu Chauhan
(E) Ram Naik
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Senior politician Fagu Chauhan has been appointed as the 29th Governor of Bihar. He will succeed Lal Ji Tandon. He had won the assembly elections from Ghasi in 1985 and later joined BJP in 2017.

10. What is the name of the anti-Human Immunodeficiency Virus drug recommended by the World Health Organization ?

(A) Dolutegravir
(B) Rosuvastatin
(C) Adalimumab
(D) Loperamide
(E) Zidovudine
 

Click Here to view Answer

Solution: A
In the recent findings, the World Health Organization has recommended the use of HIV drug Dolutegravir. This drug can be given to all the patients including pregnant women as the first and second line treatments.

11. Which player has won the 46th National Women Chess Championship 2019 ?

(A) Elina Danielian
(B) Harika Dronavalli
(C) Bhakti Kulkarni
(D) Padmini Rout
(E) Soumya Swaminathan
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Indian chess woman grandmaster Bhakti Kulkarni has retained her title in the 46th National Women Chess Championship 2019 held in Tamil Nadu. Over 106 players from the country had participated in the tournament that gives prize money of Rs. 15, 00,000.

12. Which state cricket team has received affiliation from the Board of Control for Cricket in India recently?

(A) Bhopal
(B) Chandigarh
(C) Punjab
(D) Haryana
(E) Rajasthan
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Chandigarh after a wait of four decades has finally received affiliation from the BCCI and can now play in all the tournaments. The state had been playing under Punjab and Haryana teams but now they will have their own team for Ranji Trophy and other competitions.

13. Jagdeep Dhankar is the newly appointed Governor of which state?

(A) West Bengal
(B) Maharashtra
(C) Telangana
(D) Odisha
(E) Chattisgarh
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Jagdeep Dhankar becomes the Governor of West Bengal. He is a Supreme Court advocate practising in Rajasthan High Court since 1970 and had joined the Bharatiya Janata Party in 2003.

14. Which indegenous ship was commissioned into the Indian Navy recently?

(A) LCU L-63
(B) LCU L-51
(C) LCU L-56
(D) LCU L-73
(E) LCU L-57
 

Click Here to view Answer

Solution: C
India’s sixth indegenous Landing Craft Utility ship, IN LCU L-56 was commissioned in the Indian Navy at the ceremony in Visakhapatnam.This amphibious ship will transport and deploy armoured vehicles, main battle tanks, troops and equipment from ship to shore and vice-versa.

15. Google had recently honoured India’s first female legislator by creating a doodle on her birthday. What is her name ?

(A) Savitri Swami
(B) Muthulakshmi Reddi
(C) Ankita Deshpande
(D) Aarti Narayan
(E) None of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Known for her work on abolishing Devadasi ritual in India, Muthulakshmi Reddi was the country’s first woman legislator. Google had dedicated a doodle on her 133rd birthday recently.

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ