Daily Current Affairs Quiz - 30 May 2019

Daily Current Affairs Quiz – 30 May 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 30 May 2019

1.____ campaign has been launched by ICC to celebrate the Men’s Cricket World Cup 2019.

(A) Cricfree
(B) Howzat
(C) Cricmania
(D) Criiio
(E) Cricbuzz
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The International Cricket Council (ICC) has launched Criiio campaign on the eve of the ICC Men’s Cricket World Cup 2019. The campaign aims to bring together hundreds of millions of fans from around the world and celebrate the magnificent diversity of cricket. ICC has launched #criiio and website www.criiio.com for this social cricket tribe.

2. Sri Lanka has recently signed a tripartite agreement with two countries for the development of its Colombo port. Which are the two nations?

(A) US & China
(B) China & Japan
(C) India & Japan
(D) Malaysia and India
(E) China & India
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Sri Lanka signed a tripartite agreement with India and Japan for development of eastern terminal of Colombo port. Sri Lanka Port Authority (SLPA) will hold 51 per cent majority stake in the port; while Japan and India will have combined stake of 49 per cent.

3. The GlobalCoin cryptocurrency will be launched by _____.

(A) Facebook
(B) Google
(C) Microsoft
(D) Amazon
(E) IBM
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Technology major Facebook is planning to launch its own cryptocurrency, in early 2020, which is likely to be named GlobalCoin. The cryptocurrency is being launched by Facebook under its Secret project “Project Libra” and will require around $1 billion in funding to support the project.

4. Naveen Patnaik has been sworn in as the Chief Minister of Odisha for the ___ consecutive term.

(A) 4th
(B) 6th
(C) 3rd
(D) 5th
(E) 2nd
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Naveen Patnaik took oath as the Chief Minister of Odisha in Bhubaneswar on May 29, 2019, for the consecutive fifth time. Odisha Governor Prof. Ganeshi Lal administered the oath-taking ceremony.

5. Which of these countries has been removed from the Currency ‘Monitoring List’ of major trading partners by the US Treasury Department?

(A) China
(B) India
(C) Japan
(D) South Korea
(E) Singapore
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The US Treasury Department has removed India as well as Switzerland from its currency monitoring list of countries having potentially questionable foreign exchange policies. Removal of India from the currency watch list radar is a positive development, which otherwise would have ultimately led to a tag of being a currency manipulator.

6. Which of these states has recently launched the Aroma Mission for the agriculture and allied sector?

(A) Gujarat
(B) Haryana
(C) Meghalaya
(D) Andhra Pradesh
(E) Rajasthan
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The Chief Minister of Meghalaya, Conrad K Sangma launched the Aroma Mission and Processing Unit of Essential Oil at Byrwa in Ri-Bhoi district on May 27, 2019, to boost Agriculture and allied sector in the state.

7. What is the rank of India in the 2019 IMD World Competitiveness Rankings?

(A) 58
(B) 43
(C) 65
(D) 32
(E) 30
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: India has moved up one place to rank 43rd in the 2019 edition of the IMD World Competitiveness Rankings, mainly due to its robust economic growth, a large labour force and its huge market size. The index has been topped by Singapore, followed by Hong Kong and the United States at second and third position respectively.

8. Which senior BJP leader has opted out of the new Modi Government?

(A) Sushma Swaraj
(B) Rajnath Singh
(C) Piyush Goyal
(D) Arun Jaitley
(E) L K Advani
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Arun Jaitley, former Finance and Corporate Affairs Minister, in a letter to Modi, has recused himself from any responsibility in the new NDA government, citing health challenges.

9. How many total matches will be held in ICC World Cup 2019?

(A) 42
(B) 45
(C) 48
(D) 50
(E) 52
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: There would be 48 matches in total in the World Cup. Of the total 48 matches of the world cup 2019, 45 will be in the Group Stage where each team will play nine Group Stage matches.

10. Who among the following will not attend the swearing-in ceremony of Prime Minister Narendra Modi?

(A) K.P. Sharma Oli
(B) Khaleda Zia
(C) Sooronbay Jeenbekov
(D) Sheikh Hasina
(E) Shirin Sharmin
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The oath-taking ceremony will be attended by the leaders of the BIMSTEC Member Countries; Sooronbay Jeenbekov, the President of Kyrgyzstan; and Mauritius Prime Minister Pravind Jugnauth. Bangladesh PM Sheikh Hasina will not be able to attend the ceremony as she will be on a three-nation visit at the time to Japan, Saudi Arabia and Finland.

11. Who was honoured with the Dr Lee Jong-wook Memorial Prize 2019 for Public Health in Geneva, Switzerland?
(A) V. Ramalingaswami
(B) Vishwa Mohan Katoch
(C) Balram Bhargava
(D) Soumya Swaminathan
(E) Devi Shetty
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Indian Council of Medical Research (ICMR) Director-General Professor (Dr) Balram Bhargava was honoured with the 2019 Dr Lee Jong-wook Memorial Prize for Public Health at the 72nd World Health Assembly in Geneva, Switzerland. The event was organized by the World Health Organization (WHO). He was awarded for his contributions as a clinician, innovator, researcher, and trainer. He is the Executive Director for Stanford India Biodesign Centre, School of International Biodesign (SiB), New Delhi.

12. Who has been appointed as the new CEO of The Hindu?

(A) Malini Parthasarathy
(B) Sunil Khilnani
(C) Navin Chawla
(D) L.V. Navaneeth
(E) None of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: L.V. Navaneeth will be taking over as the new CEO of The Hindu from June 1, 2019, on completion of the term of the incumbent CEO and MD, Rajiv C. Lochan. Mr. Navaneeth served this organisation between 1998 and 2006 in a senior position in Advertising and Marketing.

13. Which state government has announced that it will sponsor the men and women’s Indian hockey?

(A) Odisha
(B) Punjab
(C) Maharashtra
(D) Rajasthan
(E) Arunachal Pradesh
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Both the men and women’s Indian hockey team will be sponsored by the state government of Odisha. The announcement was made by Odisha Chief Minister Naveen Patnaik in New Delhi. The state government has decided to support the team for a period of five years.

14. How many IAF officers were the part of Mi-17 V5 flight?
(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 5
(E) 6
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Three women IAF officers from Punjab were part of the country’s first all-women crew to fly a medium-lift helicopter Mi-17 V5. Flight Lieutenant Parul Bhardwaj (Captain), Flying Officer Aman Nidhi (co-pilot) and Flight Lieutenant Hina Jaiswal (Flight Engineer) flew the chopper, which took off from a forward air base in South Western air command.

15. Name the country which will host the 2020 World Leaders Conference to Combat Anti-Semitism?
(A) Germany
(B) Sri Lanka
(C) Sweden
(D) England
(E) Japan
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Swedish Prime Minister Stefan Lofven announced that Sweden will host an International Conference against Anti-Semitism in memory of the Holocaust in October 2020. It will be held in Malmo, Southern Sweden, on October 27 and 28, 20 years after the Declaration of the Stockholm International Forum on the Holocaust and 75 years after the liberation of the Auschwitz concentration camp.

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ