Daily Current Affairs Quiz - 30 July 2019

Daily Current Affairs Quiz – 30 July 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 30 Juluy 2019

1. Which city in India has made it to the top in the Women Entrepreneur Cities Index 2019?

(A) Delhi
(B) Bengaluru
(C) Mumbai
(D) Pune
(E) Hyderabad
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: In the recent Index of Women Entrepreneur Cities, Bengaluru is ranked at 43. This study was sponsored by Dell and conducted by London-based global information provider IHS Markit.

2. Which state has the highest number of tigers in India according to the All India Tiger Estimation 2018?

(A) Karnataka
(B) Maharashtra
(C) Madhya Pradesh
(D) Uttar Pradesh
(E) West Bengal
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: According to the recent report, Madhya Pradesh has the highest number of tigers. The data was collected using an Android-based application M-STrIPES i.e. Monitoring system for Tigers – Intensive Protection and Ecological Status. The state has 526 tigers in the reserves.

3. Which country has recently signed an agreement with India to enable visa-free travel?

(A) Togo
(B) Benin
(C) Nigeria
(D) The Gambia
(E) Kenya
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The governments of India and Benin have signed an important agreement to enable travelling of diplomatic passport holders from both countries without a visa. This was signed during the recent visit of the President Ram Nath Kovind to Benin.

4. Which bank has appointed Siddhartha Sanyal as the chief economist?

(A) Kotak Mahindra Bank
(B) Axis Bank
(C) Bandhan Bank
(D) HDFC Bank
(E) ICICI Bank
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Kolkata based Bandhan Bank has appointed Siddhartha Sanyal as the chief economist. He will head research and will work upon strengthening the business strategies.

5. The police of which state has launched the AMBIS project for crime detection?

(A) Maharashtra
(B) Madhya Pradesh
(C) Meghalaya
(D) Manipur
(E) Andhra Pradesh
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Using the biometric data of undertrials, a system has been developed for Maharashtra Police. Named as Automated Multi-modal Biometric Identification System, this is a special digitized policing tool which will identify and track down criminals. Till now 85 cases have been solved within four days of the launch.

6. What is the name of the company which has partnered with Google for ‘gStation’ to roll out free high-speed WiFi zones in India?

(A) Dell
(B) Huawei
(C) TCS
(D) CISCO
(E) BOSCH
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: America based networking giant CISCO has partnered with Google for its ‘gStation’ project to provide free and high-speed wifi at public locations in the country. Currently, around 25 locations are live in the Bangalore city and another 200 will be live in the next 3 months.

7. Who is the New Director-General of BSF?

(A) VK Johri
(B) Paramjit Singh
(C) VP Singh
(D) NV Thakur
(E) RK Mishra
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: IPS officer VK Johri has been appointed as the next Director-General of the Border Security Force. He will succeed Rajni Kant Misra. He is 1984 batch IPS officer of the Madhya Pradesh cadre.

8. Which state has recently received a GI tag for its Rasgulla?

(A) Odisha
(B) Jharkhand
(C) Bihar
(D) Chhattisgarh
(E) West Bengal
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: A year after west Bengal got the GI tag for its version of Rasgulla in November 2017, Odisha has now received this registration for its own version of this sweet. Chennai based GI registry has given a formal certification to this sweet as “Odisha Rasgulla”.

9. The 36th Goods & Service Tax Council Meeting was held in which city?

(A) Chennai
(B) Bengaluru
(C) New Delhi
(D) Mumbai
(E) Hyderabad
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Under the chairmanship of Smt Nirmal Seetharaman, the 36th Goods & Service Tax Council Meeting was held in New Delhi. The agenda of this meeting was to revise the GST rate on electric vehicles i.e from 12% to 5%. GST rate for chargers and charging stations have also been reduced from 18% to 5%

10. Which state will have India’s first Bamboo Industrial Park?

(A) Madhya Pradesh
(B) Gujarat
(C) Assam
(D) Uttar Pradesh
(E) Kerala
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Assam is set to be India’s first state to have Bamboo Industrial Park in 75 hectares land area. The project cost is 50 crores and the deadline for completion is March 2021. Two more such parks will come up in the state once this gets over.

11. Which minister has launched a Dashboard of Department of Defence Production created for monitoring schemes and initiative?

(A) Rajnath Singh
(B) Narendra Modi
(C) Amit Shah
(D) Ram Nath Kovind
(E) Nirmala Seetharaman
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: To aid effective monitoring of various schemes and initiatives of all the departments under Defence ministry, Shri Rajnath Singh has launched a Dashboard of Department of Defence Production. This will also help in keeping a track of defence production, exports, Mission Raksha Gyan Shakti etc.

12. Which Armed Force has launched Securitypedia?

(A) Indo-Tibetan Border Police
(B) Border Security Force
(C) Central Reserve Police Force
(D) Central Industrial Security Force
(E) Sashastra Seema Bal
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Securitypedia is an online encyclopedia launched by the Central Industrial Security Force. It incorporates details about security-related issues, best practices followed and latest technologies related to security across the world. CISF Tube having online video database of all the videos relevant to CISF has also being launched.

13. Which ministry had organized ‘Waste To Wealth’ workshop on productive utilization of ‘Red Mud’?

(A) Ministry of Health and Family Welfare
(B) Ministry of Mines
(C) Ministry of Labour and Employment
(D) Ministry of Science and Technology
(E) Ministry of Civil Aviation
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Nagpur based Jawaharlal Nehru Aluminium Research Development and Design Centre had organized a workshop called ‘Waste To Wealth’ in association with the Ministry of Mines. The agenda was the productive utilization of Red Mud which is a Bauxite residue, a solid waste generated during the aluminium production process. India generates approximately 9 million tonnes per year.

14. Who will be seen in a Man vs Wild episode with host Bear Grylls?

(A) Donald Trump
(B) Narendra Modi
(C) Vladimir Putin
(D) Justin Trudeau
(E) Khalifa bin Zayed Al Nahyan
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: For the first time ever, the PM of the country Narendra Modi is going to be featured on the popular TV show Man vs Wild. The host of the show Bear Grylls has recently announced the news. The show will be aired on DiscoveryIN on August 12 at 9 pm. This is being done to create awareness about animal conservation and environmental change.

15. Who has been re-appointed as the Chairperson of National Antiprofiteering Authority?

(A) Amit Kumar Agarwal
(B) Pranesh Pathak
(C) H.Rajesh Prasad
(D) Badri Narain Sharma
(E) J C Chauhan
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The government has re-appointed a 1985 batch IAS officer from Rajasthan, Badri Narain Sharma as the chairman of the National Anti-profiteering Authority. This three members authority ensures that consumers get the benefit of reduced prices under the Goods and Services Tax. Constituted in 2017, this authority can cancel the registration of any business entity which violates the benefit of lower taxes under the GST regime.

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ