Daily Current Affairs Quiz - 30 April 2019

Daily Current Affairs Quiz – 30 April 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 30 April 2019

1. Indonesia recently announced to relocate its capital. What is the present Capital of Indonesia?

(A) Denpasar Bali
(B) Jakarta
(C) Ubud
(D) Surabaya
(E) Palembang
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Indonesia on April 29, 2019, announced its plans to move its capital away from Jakarta. President Joko Widodo’s government plans to establish a new Capital out of the crowded Java Island to ensure more equitable development of the country amid environmental concerns and overcrowding issues.

2. When is the Labour Day observed every year across the globe?

(A) 1st May
(B) 1st July
(C) 1st October
(D) 1st November
(E) 1st June
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Labour Day was observed across the world on May 1, 2019. The day is also known as International Workers Day and May Day. The day is celebrated by the working classes and is promoted by the international labour movement, socialists and communists.

3. What is the name of Japan’s new imperial era that will begin on May 1, 2019?

(A) Showa
(B) Taisho
(C) Reiwa
(D) Heisei
(E) Messie
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Japanese Emperor of ‘Heisei’ era, Akihito began his abdication rituals on April 30, 2019, at a Shinto shrine, marking the end of his reign with hope for a new era. Japan on April 1, 2019, declared ‘Reiwa’ as the name of its new imperial era that will begin on May 1, 2019.

4. Which city hosted run to vote mini-marathon on April 28, 2019?

(A) Leh
(B) Gangtok
(C) Darjeeling
(D) Srinagar
(E) Chattisgarh
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: A mini-marathon titled ‘run to vote’ was conducted on April 28, 2019, in Leh district of Jammu and Kashmir’s Ladakh region which is going to polls in the last phase of the Lok Sabha elections on May 6. The main objective of the marathon was to promote voter awareness and educate the target population about EVM and VVPAT.

5. Who was named 2019 FWA footballer of the year?

(A) Virgil Van Dijk
(B) Lionel Messi
(C) Raheem Sterling
(D) Cristiano Ronaldo
(E) Bhaichung Bhutia
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Raheem Sterling has been named the 2019 footballer of the year by the Football Writers’ Association (FWA). The Manchester City and England forward topped the poll of the 400-strong FWA membership as a clear winner, with 62 per cent of the votes. It was more than 100 votes ahead of Liverpool defender Virgil Van Dijk.

6. Which city hosted the Shanghai Cooperation Organisation (SCO) Defence Ministers’ conclave?

(A) Tashkent
(B) Wuhan
(C) Hangzhou
(D) Bishkek
(E) Osaka
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The Shanghai Cooperation Organisation (SCO) Defence Ministers’ conclave was held at Bishkek in Kyrgyzstan on April 29, 2019. India’s Defence Minister Nirmala Sitharaman attended the conclave and held bilateral meetings with her Chinese and Russian counterparts and Chief of General Staff of Kyrgyz Armed Forces. Key bilateral defence issues, including defence co-operation, were discussed.

7. Which rule under the ‘Conduct of Elections Rules’ lists out a six-month jail term and a Rs 1000 fine for falsely reporting malfunctioning of EVMs and VVPATs?

(A) Rule 49MA
(B) Rule 51GCA
(C) Rule 37PB
(D) Rule 24TR
(E) None of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The Supreme Court on April 29, 2019, sought a response from the Election Commission on a plea seeking abolition of a provision in election rules that provides for prosecution of an elector if a complaint alleging malfunctioning of EVMs and VVPATs turns out to be false.

8. Indian Army signed an MoU with a company to construct tunnels on borders with China and Pakistan for storage of ammunition. What is the name of that company?

(A) Hindustan Aeronautics Limited.
(B) National Hydroelectric Power Corporation
(C) Bharat Electronics Limited
(D) Bharat Heavy Electricals Limited
(E) Defence Research and Development Organisation
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Indian Army signed an MoU with National Hydroelectric Power Corporation Limited (NHPC) to construct tunnels on borders with China and Pakistan for storage of ammunition and other war-related equipment. Under the pilot project, three tunnels will be built on China border while one will be built along the Line of Control with Pakistan

9. Which country will establish the world’s first floating nuclear power plant?

(A) Japan
(B) India
(C) Russia
(D) USA
(E) Canada
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Russia has successfully tested the world’s first floating nuclear power plant (NPP), Akademik Lomonosov, a subsidiary of Rosatom nuclear corporation stated. Reactors of the floating atomic block were launched in November 2018.

10. Where will the 5th Asia Pacific Broadcasting Union Media Summit on Climate Action and Disaster Preparedness be held?

(A) Beijing
(B) Kathmandu
(C) New York
(D) New Delhi
(E) Peshawar
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The 5th Asia Pacific Broadcasting Union (ABU) Media Summit on Climate Action and Disaster Preparedness was held in Kathmandu, Nepal. The theme of this summit is “Media Solutions for Sustainable Future: Saving Lives, Building Resilient Communities”.The basic aim of the summit is to address the issue of fully utilizing media’s potential of accelerating climate action and disaster preparedness and connect stakeholders to media professionals for collaboration and joint practical projects.

11. Recently Aegean Life Insurance Company launched a Smart digital insurance product in partnership with which company?

(A) Paytm
(B) Mobikwik
(C) Freecharge
(D) PhonePe
(E) BHIM
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: In a bid to enable financial inclusion and ease of buying for the Indian masses, Aegon Life Insurance, pioneer of digital insurance in India and MobiKwik, India’s leading FinTech Company; have joined hands to launch a Rs 20 smart digital insurance product. The strategic partners have announced the launch of an assorted insurance product called the Aegon Life Group Term Plus Plan with both death and accidental disability benefit, available exclusively on MobiKwik App.

12. Recently which former Australian cricketer announced his retirement from Big Bash League?

(A) Shane Watson
(B) Steve Smith
(C) Michael Clark
(D) Mitchell Santner
(E) Glenn Maxwell
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Former Australian player Shane Watson has announced his retirement from the Big Bash League (BBL) as he wants to spend more time with his family. The veteran all-rounder retired from Australia’s Twenty20 tournament after stepping down as captain of the Sydney Thunder team.

13. Name the product, which is set to be launched by the government of India to curb tax evasion.

(A) E-GST Portal
(B) Electronic invoices (e-invoices)
(C) Integrated GST
(D) Electronic GST
(E) E-Integrated GST
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The government of India has formed a 13-member committee having representatives from GST Network (GSTN), central and state governments to examine the electronic tax invoice system of various countries like South Korea, Latin America and suggest a model for India.The introduction of electronic invoices (e-invoices) through the Goods and Services Tax (GST) portal which will help the indirect tax system and keep a check on tax evasion.

14. Name the insurance product launched by Canara Bank in association with its life insurance partner, Canara HSBC Oriental Bank to provide various facilities to its customers recently.

(A) Pragati
(B) Webassurance
(C) SBI Exclusif
(D) Cyber Insurance
(E) WebInsurance
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Canara Bank and its life insurance partner Canara HSBC Oriental Bank of Commerce Life Insurance launched ’Webassurance’ to enable its customers to purchase life insurance in a convenient and hassle-free way. Total Four life insurance products of Canara HSBC OBC Life would be made available to its customers with various facilities like key needs of child future, savings, and investments, retirement planning and protection.

15. Central Board of Indirect Taxes and Customs (CBIC) recently revised custom duty on wheat. What is the new customs duty?

(A) 60%
(B) 50%
(C) 55%
(D) 40%
(E) 45%
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The Central Board of Indirect Taxes and Customs (CBIC) hiked the basic customs duty (BCD) on wheat to 40% from 30%. The objective is to restrict imports so that domestic prices of wheat do not come under pressure as the country’s wheat production in this season might cross 100 million tonnes.

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ