Daily Current Affairs Quiz - 3 May 2019

Daily Current Affairs Quiz – 3 May 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 3 May 2019

1. Which of the following cities has set a new Guinness World Record for the number of national flags raised in a city for 24 hours?

(A) New Delhi
(B) Dubai
(C) Abu Dhabi
(D) Beirut
(E) Mumbai
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Beirut, the national capital of Lebanon, has set a new Guinness World Record for the number of national flags raised in a city for 24 hours.On 28th April 2019, a total of 26,852 Lebanese flags were raised & beat a record held by New York’s Waterloo since 2000. The event was organized by the Beirut Alive Association (BAA) under the patronage of Prime Minister Saad Hariri.

2. Which among the following cricketers is all set to become 1st Non-British President of Marylebone Cricket Club (MCC)?

(A) Lasith Malinga
(B) Sachin Tendulkar
(C) Kumar Sangakkara
(D) Dimuth Karunaratne
(E) M S Dhoni
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Sri Lanka’s former captain Kumar Sangakkara will become first Non-British president of Marylebone Cricket Club (MCC).He will take up the charge of president post on 1st October 2019 and will serve for 12 months period.His tenure at Lord’s will witness two England test matches against West Indies and Pakistan and also the launch of ‘The Hundred’, an England and Wales Cricket Board’s new 100-ball cricket format.

3. Which Indian Shooter has become World Number One in women’s 10m Air Rifle?

(A) Anjum Moudgil
(B) Apurvi Chandela
(C) Heena Sidhu
(D) Manu Bhaker
(E) Rahi Sarnobat
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Indian shooting ace Apurvi Chandela attained world number one position in women’s 10metres Air Rifle event. Anjum Moudgil also now holds world number two rank in 10metres Air Rifle after winning her mixed team gold at ISSF World Cup in Beijing, China.

4. Afghanistan on 29 April 2019 convened rare “Loya Jirga”, a four-day long grand assembly or massive meeting for delegates from across the country to discuss war and efforts of United States to forge a peace deal with Taliban. Where was this summit held?

(A) Kabul
(B) Kandhar
(C) Herat
(D) Ghazani
(E) Kundush
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: A historic “loya jirga” peace summit in Kabul ended on Friday with delegates from across Afghanistan demanding an immediate and permanent ceasefire, and President Ashraf Ghani saying he was conditionally prepared to implement the call.This week’s jirga was a remarkable gathering of Afghans from many walks of life. Emotions rode high with attendees sharing tears, recriminations and at least one fist fight as they revisited the horrors of Afghanistan’s recent past.

5. Vice President released a postage stamp to commemorate the _______ birth anniversary of Sri Vedanta Desikan.

(A) 751th
(B) 752nd
(C) 749th
(D) 750th
(E) 730th
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The Vice President, Shri. M. Venkaiah Naidu released a postage stamp to commemorate the 750th birth anniversary of Sri Vedanta Desikan in New Delhi today. Releasing commemorative postage stamps is an initiative to pay tribute to great contributions of visionaries like Sri Vedanta Desikan but it also aims to inspire our younger generation to follow in their footsteps.

6. What is the name of lunar mission which will be launched by ISRO in July 2019?

(A) Chandrayaan 1
(B) Chandrayaan 2
(C) Chandrayaan 3
(D) Chandrayaan 4
(E) Chandrayaan 5
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The Indian Space Research Organisation (ISRO) announced that India’s second lunar mission Chandrayaan-2 is scheduled to be launched between July 9 and 16 2019. The Chandrayaan-2’s lander will touch down near Moon’s south pole on 6th September 2019.

7. ______________ edition of Sino-Indian border trade opens at Nathu La.

(A) 11th
(B) 14th
(C) 12th
(D) 13th
(E) 15th
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The 14th edition of the annual Sino-Indian border trade opened at Nathu La, the frontier post at Sino-Indian border in Sikkim.To mark the commencement of border trade, officials and traders of both countries (India and China) were present at the border.

8. Government has signed MoU with which IIT to set up a Centre of Excellence for Waste to Wealth Technologies?

(A) IIT Roorkee
(B) IIT Madras
(C) IIT Delhi
(D) IIT Kanpur
(E) IIT Kharagpur
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: To commemorate the 150th birth anniversary of Mahatma Gandhi, the Office of the Principal Scientific Adviser (PSA) to the Government of India and Indian Institute of Technology Delhi (IIT Delhi) have come together to bring the best of science and technology to implement waste management in India.The waste to wealth mission project has been approved under the recently constituted Prime Minister’s Science Technology and Innovation Advisory Council (PM-STIAC), which is an overarching body for assessment, creation and implementation of major scientific, technology and innovation interventions for India.

9. Pakistan will observe the Pakistan Air Force’s (PAF) retaliatory action on 27th February 2019 against India as _______________ .

(A) Operation Swift Retort
(B) Operation Swift Revenge
(C) Operation PAF
(D) Operation Retort
(E) None of the Above
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Pakistan will observe the Pakistan Air Force’s (PAF) retaliatory action on 27th February 2019 against India as ‘Operation Swift Retort’. It was mentioned at PAF’s Air Staff presentation, which is held quarterly every year to take stock of operational preparedness of the force.

10. What is the name of Wikileaks co-founder who was sentenced on 1 May 2019 to 50 weeks (about 1 year 1 month) in a British prison for breaching his bail by entering the Ecuadorian embassy in London?

(A) Edward Snowden
(B) Sarah Harisson
(C) Adrian Lemo
(D) Julian Assange
(E) Gavin MacFadyen
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Julian Assange, the 47-year-old Australian national was arrested when Ecuador terminated his asylum on 11th April 2019.He currently faces US federal conspiracy charges in response to allegations that he conspired with former US intelligence analyst Chelsea Manning to download classified databases, which is one of the largest leaks of government secrets till date.

11. What is the name of the Indo-French joint naval exercise which is being conducted between Navies of India and France off the Goa coast from 1st to 10th May 2019?

(A) Surya 2019
(B) Agni 2019
(C) Varuna 2019
(D) Jalam 2019
(E) Vayu 2019
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Join exercise “Varuna 2019” will be conducted in two phases, with first part of Varuna 19.1, conducted off the Goa coast from 1st to 10th May 19 and second part, Varuna 19.2, is scheduled to be held at end of May 2019 in Djibouti.The joint naval exercise was first initiated in 1983 and was named as ‘Varuna’ in 2001.

12. Which country topped the recently released ICC Test Team Rankings?

(A) Australia
(B) India
(C) New-Zealand
(D) South Africa
(E) Pakistan
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The International Cricket Council (ICC) on May 2, 2019 released the updated MRF Tyres ICC Test Team and ICC ODI Team Rankings. As per the updated rankings, India and England retained their top spots in Test and ODI rankings, respectively. India’s lead over the second-placed team New Zealand in the ICC Test Team Rankings narrowed from 8 to 2 points.

13. According to a new Supreme Court ruling, who can file a dowry harassment complaint on behalf of the victim?

(A) Any Relative
(B) Mother
(C) Father
(D) Sibling
(E) Friend
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The Supreme Court of India in a landmark judgement on April 30, 2019, ruled that any relative of a woman, who is undergoing cruelty and dowry harassment by her husband or in-laws, can file a complaint against them.

14. Who among the following boycotted the proceedings of the in-house Supreme Court panel?

(A) The woman who filed the complaint
(B) CJI Ranjan Gogoi
(C) Justice Indu Malhotra
(D) Justice SA Bobde
(E) Justice N.V. Ramana
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The Chief Justice of India Ranjan Gogoi on May 1, 2019, had a meeting with the three-member in-house Supreme Court committee that was looking into the allegations of sexual harassment levelled against him by a former woman employee of the court. The move comes after the complainant on April 30 decided to boycott the proceedings of the in-house panel set up by the apex court to inquire into the charges.

15. When was World Press Freedom Day 2019 observed?

(A) May 2
(B) May 3
(C) May 1
(D) April 30
(E) April 29
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: World Press Freedom Day was observed on May 3, 2019 which was proclaimed by the UN General Assembly in December 1993, following the recommendation of UNESCO’s General Conference. The theme of World Press Freedom Day 2019 is, Media for Democracy: Journalism and Elections in Times of Disinformation.

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ