Daily Current Affairs Quiz - 3 June 2019

Daily Current Affairs Quiz – 3 June 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 3 June 2019

1. The maiden session of the 17th Lok Sabha will start from____________

(A) June 26
(B) June 17
(C) June 20
(D) June 24
(E) June 30
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The Union Cabinet, chaired by Prime Minister Narendra Modi, in its first meeting has approved the summoning of the 17th Lok Sabha on June 17 (Monday) and subject to the exigencies of Government Business, the session will conclude on July 26 (Friday)

2. Who is the Cabinet Minister in the newly created Ministry of Jal Shakti?

(A) Rattan Lal Kataria
(B) Mukhtar Abbas Naqvi
(C) Arjun Munda
(D) Gajendra Singh Shekhawat
(E) Smriti Irani
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The Modi Government has come up with a new ministry called the “Jal Shakti”. This ministry has been formed by reorganising the Ministry of Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation, along with Ministry of Drinking Water and Sanitation. The Ministry of Jal Shakti will be headed by Gajendra Singh Shekhawat. Rattan Lal Kataria is the minister of state.

3. Which state government’s Medical & Health Department has received the WHO’s ‘World No Tobacco Day Award 2019’?

(A) Rajasthan
(B) Uttar Pradesh
(C) Gujarat
(D) Bihar
(E) Chattisgarh
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The Medical & Health Department of the Rajasthan government has received the ‘World No Tobacco Day Award 2019’ on May 31 in New Delhi from the World Health Organization (WHO) in recognition of its achievements in the field of tobacco control.

4. When is the World Milk Day observed?

(A) May 31
(B) June 1
(C) May 30
(D) May 29
(E) June 2
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: World Milk Day is observed on June 1 each year since 2001 to recognize the importance of milk as global food and bring attention to activities that are connected with the dairy sector. The World Milk Day 2019 Theme is “Drink Milk: Today & Everyday.”

5. How much amount has been approved by the government towards the initiative to control of Foot and Mouth Disease (FMD) and Brucellosis in animal husbandry sector?

(A) Rs 9,545 crores
(B) Rs 12,185 crores
(C) Rs 13,343 crores
(D) Rs 15, 282 crores
(E) Rs 16, 882 crores
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The initiative has been allocated a total outlay of Rs. 13,343 crores to fully control these diseases amongst the livestock in the country in the next 5 years and subsequently, eradicate these diseases.

6. Who among the following has been appointed as the Deputy Executive Director of UN-Women recently?

(A) Narayani Shastri
(B) Indira Bhargava
(C) Lakshmi Puri
(D) Anita Bhatia
(E) Ritu Jhingon
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Indian-origin Anita Bhatia has been appointed as the Deputy Executive Director of UN-Women, the UN body focused on women empowerment and gender equality, on May 30 by UN Secretary-General Antonio Guterres.

7. The admission fees waiver scheme by the Assam government is applicable for students whose annual parental income is less than _____________

(A) Rs 1 lakh
(B) Rs 2 lakh
(C) Rs 2.5 lakh
(D) Rs 1.5 lakh
(E) Rs 3 lakh
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Assam government has waived admission fees for students taking admission up to Post Graduate level whose parental income is less than 2 lakh rupees per year. Participating in an AIR talk show in Guwahati, Assam Education Minister Siddhartha Bhattacharya said that order in this direction has been issued.

8. Jose Antonio Reyes who died recently was a professional ______________

(A) Tennis Player
(B) Golfer
(C) Footballer
(D) Formula One Racing Driver
(E) Swimmer
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The Spanish professional footballer, Jose Antonio Reyes Calderon, passed away on June 1, 2019, in a car crash. He was 35.

9. When is the Global Day of Parents observed?

(A) May 30
(B) May 31
(C) June 2
(D) June 1
(E) June 3
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The Global Day of Parents is observed on June 1 annually every year to appreciate all parents in all parts of the world for their selfless commitment to children and their lifelong sacrifice towards nurturing this relationship.

10. The mobile app “Yoga Locator” has been launched by which of these Ministries?

(A) Ministry of Ayush
(B) Ministry of Health & Family Welfare
(C) Ministry of External Affairs
(D) Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
(E) Ministry of HRD
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The Ministry of AYUSH has launched a map-based location application named “Yoga Locator” to help people in locating yoga events, centres as well as certified yoga instructors within the preferred radius of their vicinity.

11. Name the Indian who has been felicitated with the Mexico’s highest civilian award ‘Order of the Aztec Eagle’ in 2019?
(A) Ram Nath Kovind
(B) Pranab Mukherjee
(C) Pratibha Patil
(D) Sonia Gandhi
(E) Manmohan Singh
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Former President of India, Pratibha Patil, was conferred with the “Orden Mexicana del Aguila Azteca” (Order of the Aztec Eagle), the highest civilian award of Mexico given to foreigners, on June 1, 2019.

12. Which Indian PSU was the most profitable company in the financial year 2018-19?

(A) NTPC
(B) IOC
(C) GAIL
(D) ONGC
(E) KIOCL
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: India’s top oil and gas producer, ONGC was the country’s most profitable public sector company in 2018-19. Second, in the list is Indian Oil Corp (IOC) with a net profit of Rs 17.274 crore in 2018-19. Last year IOC was the top PSU.

13. Who among the following has become the first Indian to be appointed on the board of the International Air Transport Association (IATA)?

(A) Pradeep Singh Kharola
(B) Ajay Singh
(C) Vinay Dube
(D) Ashok Chawla
(E) Naresh Goyal
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Ajay Singh, was elected to the board of the International Air Transport Association (IATA) on June 2, 2019, during the IATA annual general meeting in Seoul. In March, SpiceJet became the first Indian low-cost carrier to take membership of the IATA, a grouping of around 290 airlines.

14. Puerto Williams, which holds the title of being the southernmost city in the world, is in ____.
(A) Ethiopia
(B) Argentina
(C) Chile
(D) Belgium
(E) Gamba
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Puerto Williams, a small settlement on Navarino Island in Chile has claimed the title of the world’s southernmost city. This achievement was made after the Chile authorities upgraded to the category of Puerto Williams from “Hamlet” to “city”.

15. The Elephanta Festival of Art and Culture is held in which city of India?
(A) Mumbai
(B) New Delhi
(C) Hyderabad
(D) Jaipur
(E) Ahmedabad
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The two-days Elephanta Festival of Art and Culture began in Mumbai on June 1, 2019, on the Elephanta Island, located adjacent to the Elephanta Cave, a World Heritage Site.

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ