Daily Current Affairs Quiz - 3 July 2019

Daily Current Affairs Quiz – 3 July 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 3 July 2019

1. A bilateral air exercise is being held between India and France from July 1 -July 12. What is the name of that bilateral exercise?

(A) Maitree VI
(B) Vajra Prahar VI
(C) Garuda VI
(D) Mitra Shakti VI
(E) None of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: India and France forces are having the sixth edition of Exercise Garuda. This bilateral air exercise began at French air base Mont de Marsan on July 1, 2019.

2. The tenure of the deputy governor of RBI N.S Vishwanathan has been extended by ____ months.

(A) 3 months
(B) 12 months
(C) 6 months
(D) 9 months
(E) 15 months
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: N.S Vishwanathan has been reappointed as deputy governor. His reappointment has been approved by the Appointment committee. His term would be of one year from July 4, 2019.

3. V K Tyagi has been appointed as Chief Vigilance Officer of which bank?

(A) State Bank of India
(B) Punjab National Bank
(C) HDFC Bank
(D) Canara Bank
(E) ICICI Bank
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Delhi state-owned corporation Punjab National Bank has appointed V K Tyagi as the chief vigilance officer. He also holds 35 years of work experience in State Bank of India.

4. Mahatma Gandhi IT and Biotechnology Park has been recently inaugurated at ___________ ?

(A) Nigeria
(B) Ghana
(C) Senegal
(D) Côte d’Ivoire
(E) Togo
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: With India’s assistance, Côte d’Ivoire gets a newly built Mahatma Gandhi IT and Biotechnology Park which is a dedicated Free Trade Zone for IT and Biotechnology.

5. A high-level committee of ministers has been formed for the transformation of agriculture and raising farmers income. Who is the head of this committee ?

(A) Yogi Adityanath
(B) Vijay Rupani
(C) Devendra Fadnavis
(D) Narendra Singh Tomar
(E) Nandan Nilekani
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: A 9 member high-level committee of chief ministers headed by Devendra Fadnavis has been formed for the transformation of agriculture and raising farmers income. The committee will look after policy making and measures to attract investments and raise growth in food processing.

6. Who among the following is the first sitting President of the United States to visit North Korea?

(A) George H. W. Bush
(B) Donald Trump
(C) Barack Obama
(D) Bill Clinton
(E) None of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Recently, US President Donald Trump became the first ever sitting head of the nation to enter North Korea.Both the leaders met in the demilitarised zone.

7. Who has taken over as the interim CMD of BSNL?

(A) P.K. Purwar
(B) Anupam Srivastava
(C) Suresh Kumar Gupta
(D) Abhay Kumar Singh
(E) Priyanka Chopra
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Subject to the approval of the Appointments Committee of the Cabinet, the government has appointed P.K. Purwar as the interim CMD of Bharat Sanchar Nigam Ltd (BSNL) for a period of three months starting July 1st.

8. India has pledged to contribute a sum to the United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in 2019. What is the amount?

(A) USD 2 million
(B) USD 5 million
(C) USD 4 million
(D) USD 6 million
(E) USD 1 million
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Looking at the limited donor base and fiscal support, the Government of India has increased its annual financial contribution to fourfolds. It will now contribute USD 5 million to the United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in 2019.

9. The _____ will be the country’s first airport to operate on a dedicated Transshipment Excellence centre.

(A) Mumbai International Airport Limited (MIAL)
(B) GMR Hyderabad International Airport Ltd (GHIAL)
(C) Delhi International Airport Ltd (DIAL)
(D) Dumdum Airport
(E) Kempegowda International Airport Bengaluru (KIAL)
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: To simplify and expedite the procedure for transfer of transhipment cargo, the Delhi International Airport Ltd has started as dedicated Transshipment Excellence Centre.With this DIAL has become the first airport in the country to have TEC.

10. Nalin Shinghal is the new CMD of______.

(A) ONGC
(B) HPCL
(C) NTPC
(D) BHEL
(E) None of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Bharat Heavy Electricals Limited has appointed Nalin Shinghal as the chairman and managing director of the company for five years.

11. _____ will host the 21st Commonwealth Table Tennis Championship.

(A) Haryana
(B) Odisha
(C) Maharashtra
(D) Andhra Pradesh
(E) Karnataka
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The Jawaharlal Indoor Stadium in Cuttack, Odisha will host the upcoming 21st Commonwealth Table Tennis Championship. The tournament will be held from July 17 to 22.

12. Who among the below mentioned is the Chairman of the Microfinance Institutions Network (MFIN)?

(A) Dibyajyoti Pattanaik
(B) Udaya Kumar
(C) HP Singh
(D) Manoj Kumar Nambiar
(E) None of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Manoj Kumar Nambiar has been appointed as the Chairman of Microfinance Institutions Network (MFIN). Governed by the Reserve Bank of India, it is a Self-Regulatory body for Non Banking Finance Companies and Microfinance Institutions.

13. The Ministry of Ayush and ______ have signed an MoU for AYUSH GRID Project.

(A) Ministry of Human Resource Development
(B) Ministry of Electronics and Information Technology
(C) Ministry of Power
(D) Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises
(E) Ministry of Textiles
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: For digitization of AYUSH Sector, the Ministry of AYUSH and Ministry of Electronics and Information Technology have signed MOU to give technical support for planning and development of AYUSH GRID Project.

14. Morgan Stanley has revised the global growth rate for the fiscal year 2019-20 to how much percent?

(A) 5.1%
(B) 2.5%
(C) 4%
(D) 2.9%
(E) 3.2%
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Analysts at Morgan Stanley have cut the global growth forecast for 2019 and 2020. As per their projections, the global growth will slow down and hit a six-year low of 2.9 per cent by 2019 from 3.2 per cent in the first quarter of 2019 (1Q19) and the recent peak of 4 per cent in the second quarter of 2018 (2Q18).

15. The Government has set up a Cooperative Sector Exports Promotion Forum to double farmers export to __.

(A) USD 100 billion
(B) USD 50 billion
(C) USD 60 billion
(D) USD 40 billion
(E) USD 20 billion
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: With the aim to double the farm exports to USD 60 billion by 2022, the union minister of Commerce Piyush Goyal has announced the formation of a Cooperative Sector Exports Promotion Forum (CSEPF).

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ