Daily Current Affairs Quiz - 29 July 2019

Daily Current Affairs Quiz – 29 July 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 29 July 2019

1. How much pension will be given to self-employed retailers and traders under the Pradhan Mantri Laghu Vyapari Maan-Dhan Yojana?

(A) Rs 2000
(B) Rs 1000
(C) Rs 3000
(D) Rs 5000
(E) Rs 6000
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Pradhan Mantri Laghu Vyapari Maan Dhan Yojana is a pension scheme launched by the Central Government for self-employed retailers and shop owner traders. In this scheme minimum monthly pension of Rs, 3000 will be given to the beneficiary after he/she attains the age of 60 years.

2. What is the name of the Account Aggregator Body created for seamless sharing of data between financial bodies of all kind ?.

(A) Pragati
(B) Darpan
(C) Vidya
(D) Sahamati
(E) Saubhagya
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The former chairman of UIDAI, Nandan Nilekani has announced an industry body called “Sahamati. Based on Account Aggregator ecosystem, this body will help individuals and small businesses to share their digital financial data with third-parties in a safe and secure manner.

3. A committee is formed to strategise preparations for 2020, 2024 Olympics. Who will head that committee?

(A) Rajyavardhan Singh Rathore
(B) Prakash Padukone
(C) Milkha Singh
(D) Kiren Rijiju
(E) Sushma Swaraj
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: To strategize the preparation for the 2020 and 2024 Olympics a high-level committee has been constituted. It is headed by the Sports Minister Kiren Rijiju. The other members are Leander Paes and Gagan Narang

4. Dracaena Cambodian, India’s first dragon blood-oozing tree was discovered recently. It was discovered in which state ?

(A) Mizoram
(B) Bihar
(C) Assam
(D) Andhra Pradesh
(E) Chattisgarh
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Dracaena Cambodian, India’s first dragon blood-oozing tree has been discovered by a 3 member team of researchers in Assam. The tree’s sap turns bright red after coming in contact with air. This plant has important medicinal values

5. Who is the new Director-General of Military Operations of Army?

(A) Lt Gen Vikram Singh
(B) Lt Gen Paramjit Singh
(C) Lt Gen Paramvir Singh
(D) Lt Gen Vikrant Singh
(E) Lt Gen Anil Kumar Bhatt
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Known for having vast experience in counter-terror operations, Lt Gen Paramjit Singh has been appointed as the next Director-General of Military Operations of the Indian Army. Currently, he is a General Officer Commanding of the Army’s Nagrota-based XVI Corps and will take over as the new DGMO on October 15. He will look after various operations of the Indian Army including along the LoC in Jammu and Kashmir.

6. Intel has been acquired by Apple recently. What is the deal amount?

(A) $1 billion
(B) $1 million
(C) $2 billion
(D) $2 million
(E) $10 million
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: American technology company Apple has acquired chip-maker Intel’s smartphone modem business for the sum of $1 billion. 2200 of Intel employees will join Apple. Intel reserves the right to develop modems for various applications.

7. “Indo-Pak Relations: Beyond Pulwama and Balakot” has been authored by _____ .

(A) Natwar Singh
(B) U.V. Singh
(C) V.B. Verma
(D) Shlok Rana
(E) Vikram Seth
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: A management consultant, Dr Udai Vir Singh has written a book titled “Indo-Pak Relations: Beyond Pulwama and Balakot” which speaks about the fundamental causes of the Indo-Pak conflict.

8. Which state will host the 3rd edition of Khelo India in 2020?

(A) Delhi
(B) Maharashtra
(C) Assam
(D) Punjab
(E) Rajasthan
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Guwahati, Assam will host the third edition of Khelo India Youth Games scheduled from January 18-30, 2020 which are National level multidisciplinary grassroots games held for two categories- Under-17 years school students Under-21 college students. More than 10,000 athletes and officials will participate in the event. The maiden edition was held in New Delhi whereas Pune hosted the second edition.

9. Who has recently won the Miss Deaf World Title 2019?

(A) Namrita Banerjee
(B) Vidisha Baliyan
(C) Vishakha Kalyan
(D) Vedika Chaudhary
(E) None of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Muzaffarnagar’s Vidisha Baliyan has become the first Indian to win Miss Deaf World Title. Student of Asian Academy of Film & Television is also a former international tennis player and she has represented India in the Deaflympics and won a silver medal in it.

10. Who wrote the book ‘New-Age Technology and Industrial Revolution 4.0’?

(A) Narendra Jadhav
(B) M Venkaiah Naidu
(C) Nripendra Mishra
(D) Manoj Mishra
(E) Sobha De
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Written by the Rajya sabha member Narendra Jadhav, this book examines and elaborates various dimensions of Industrial Revolution 4.0. The book was released by Vice President Venkaiah Naidu.

11. Who among the following will be honoured with the Tribute acting award at the Toronto International Film Festival?

(A) Glenn Close
(B) Rose Byrne
(C) Annie Stark
(D) Meryl Streep
(E) Kylie
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The Oscar-winning star Meryl Streep will be honoured the inaugural Tribute Actor Award on September 9 at Toronto International Film Festival which is a Tribute Gala fundraiser event. She has won an Emmy award for her performance in the HBO’s insanely popular drama series ‘Big Little Lies’.

12. Who has recently won a gold medal at the President’s Cup?

(A) April Franks
(B) Pinki Rani
(C) Mary Kom
(D) Laishram Sarita Devi
(E) Geeta Phogat
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: India’s icon six-time world champion MC Mary Kom has registered another feather to her cap. She has claimed the gold medal in the 23rd President’s Cup. The event was held in Labuan Bajo, Indonesia wherein the Indian boxers clinched nine medals comprised of seven gold and two silver.

13. Sudarsan Pattnaik recently won the People’s Choice Prize at Boston International Sand Art Championship. What was the theme of his art?

(A) Stop Plastic Pollution, Save our Ocean
(B) Beat Air Pollution, Stop Plastic Pollution
(C) Stop Plastic Pollution, reduce global warming
(D) Stop Plastic Pollution Save the Earth
(E) Stop Plastic Pollution Prevent Global Warming
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: India’s renowned sand artist Sudarshan Pattnaik has won the People’s Choice Prize recently held International Sand Art Championship at Boston. Total of 15 sculptors participated in the competition. He wowed the American public with his sculpture that had the message of combating plastic pollution in oceans” Stop Plastic Pollution, Save Our Ocean”.

14. Which state hosted the 5th Dharma-Dhamma conference?

(A) Assam
(B) Bihar
(C) Haryana
(D) Delhi
(E) Chattisgarh
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Bihar hosted the fifth international Dharma-Dhamma conference on July 27 and 28, 2019. This event addresses the issues like terror, violence and global warming and discusses Sat-Chit-Ananda and Nirvana topics of Buddhism. Delegates from around 15 countries participated in the event.

15. When is World Hepatitis Day observed globally?

(A) 28 July
(B) 27 July
(C) 26 July
(D) 25 July
(E) 24 July
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: World Hepatitis Day is observed annually on 28 July to raise awareness about the disease. This disease causes inflammation of the liver and claims around 1.4 million lives every year.

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ