Daily Current Affairs Quiz - 29 April 2019

Daily Current Affairs Quiz – 29 April 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 29 April 2019

1. Which organization has signed the Letter of Intent (LOI) with NITI Aayog’s Atal Innovation Mission (AIM) to promote participation, skill and empowerment among young children?

(A) Child Rights International Network India
(B) Children International India
(C) United Nations Children Fund (UNICEF) India
(D) Save the Children India
(E) World Health Organization
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: United Nations Children Fund (UNICEF) India and NITI Aayog’s Atal Innovation Mission (AIM) has signed a Letter of Intent (LOI) to provide an open platform to promote participation, skill and empowerment among young children across different communities. The plan will be implemented through Atal Tinkering Lab which established under Atal Innovation Mission.

2. A committee was formed by the Ministry of Environment, Forests and Climate Change (MOEFCC) to implement the National Clean Air Programme (NCAP) to handle the major issue of air pollution in India. Who was appointed as the head of the committee?

(A) C K Mishra
(B) Harsh Vardhan
(C) Mahesh Sharma
(D) Siddhanta Das
(E) Shashikant Das
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The committee would be headed by its Secretary, C K Mishra, and will comprise of one chief secretary each from around 20 states and union territories, an additional secretary and joint secretary, the chairman of the Central Pollution Control Board, the director general of TERI (The Energy and Resources Institute) and an IIT Kanpur professor as its members.

3. Which country is set to abolish its exit visa system for all foreign workers by the end of 2019 as per the United Nations International Labour Organization(ILO).

(A) Kuwait
(B) Yemen
(C) Oman
(D) Qatar
(E) UAE
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: UN’s International Labour Organization announced that Qatar is set to abolish its exit visa system for all foreign workers by the end of 2019. Qatar has launched labour reforms since its selection as the 2022 World Cup host, with the event set in motion a huge construction plan employing foreign workers. In 2018, Qatar approved legislation to dismiss the sponsorship system or “kafala”, which claimed that foreign workers obtain permission from their employers to leave the country.

4 Who was appointed as head of 13 member committee formed by the Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI) to review regulatory framework on microinsurance?

(A) Adnan Mahmood
(B) Suresh Mathur
(C) M.Rajyalakshmi Rao
(D) Gorakhnath Agarwal
(E) Uday Kumar
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI) set up a 13-member committee in order to review regulatory framework on microinsurance, and suggest the steps to be taken to raise demand for such products in India by recommending product designs with customer-friendly underwriting, example, easy premium payment methods and simple claims settlement procedures. The committee is headed by Suresh Mathur, IRDAI Executive Director.

5. Which private sector bank has collaborated with India’s health insurance company, Max Bupa to launch ‘AnyTimeHealth machines’ for distributing health insurance products?

(A) Axis Bank
(B) ICICI Bank
(C) HDFC Bank
(D) IndusInd Bank
(E) AU BAnk
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Max Bupa, India’s health insurance company collaborated with HDFC Bank, India’s leading private sector banks, and launched ‘AnyTimeHealth (ATH) machines. The machine is an automated, web-based model that permits customers to avail health assessment, namely, Body Mass Index’, ‘Blood Pressure’, ‘Body Type & Fat percentage’, ‘Muscle percentage’, ‘Bone Mass’, ‘Body Temperature’ and buy health policy dynamically without incorporation of any kind of conventional manual efforts.

6. ___________ motif is depicted in the back side of the new Rs.20 denomination note.

(A) Mangalyaan
(B) Ellora Caves
(C) Hampi with Chariot
(D) Sanchi Stupa
(E) Taj Mahal
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The Reserve Bank of India (RBI) will issue new Rs 20 denomination banknotes having a base colour of greenish -yellow with a size of 63 X 129 mm. The first Rs 20 notes were issued in the Mahatma Gandhi Series in August 2001. The new note will have a motif of Ellora caves on the dorsal side.

7. The Indian Council of Medical Research recently launched the ‘MERA India’ to eliminate ____ by 2030.

(A) Dengue
(B) Malaria
(C) Tuberculosis
(D) Typhoid
(E) HIV
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The Indian Council of Medical Research launched the ‘Malaria Elimination Research Alliance (MERA) India’ in order to prioritise, plan and scale up research to eliminate Malaria from India by 2030.

8. Who has been appointed as the third judge in the special inquiry panel set up to probe sexual harassment charges against the Chief Justice after Justice N V Ramana recused himself?

(A) Justice Indu Malhotra
(B) Justice R Banumathi
(C) Justice UU Lalit
(D) Justice AM Khanwilkar
(E) None of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Justice Indu Malhotra was on April 25, 2019, appointed as the third member of the in-house inquiry panel set up to examine allegations of sexual harassment against Chief Justice of India Ranjan Gogoi. Malhotra was appointed to the panel following the recusal of Justice N V Ramana.

9. Which nation has initiated the step towards listing giraffes as threatened species?

(A) Australia
(B) United States
(C) New Zealand
(D) South Africa
(E) Canada
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The Trump administration has taken a first step toward extending protections for giraffes under the Endangered Species Act. The move comes after legal pressure from environmental groups. Biologists have warned for years that the world’s tallest land mammal is at increasing risk of extinction from habitat loss, poaching and other threats.

10. Which country’s foreign plastic waste ban has thrown the world’s plastic recycling sector into chaos?

(A) United States
(B) India
(C) Bangladesh
(D) China
(E) UAE
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: China had stopped accepting plastic waste from foreign countries last year. The move has thrown the world recycling sector into chaos. The ban forced countries like the US and UK to find new ways to deal with their own trash, which has resulted in huge pile-ups of trash in Southeast Asian nations. Most major recyclers have looked to other locations in Southeast Asia to continue their businesses with many choosing Malaysia as their new home.

11. According to a UN report, which one of these is the world’s major industrial accidents of the 20th century?

(A) Hiroshima Tragedy
(B) Bhopal Gas Tragedy
(C) Chernobyl Disaster
(D) Kerala floods
(E) Pulwama Attack
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The 1984 Bhopal gas tragedy which killed thousands of people is among the world’s “major industrial accidents” of the 20th century, a UN report has said, warning that 2.78 million workers die from occupational accidents and work-related diseases each year.

12. In which country scientists have unearthed 220 million-year-old dinosaurs fossils?

(A) Maldives
(B) Canada
(C) Argentina
(D) Russia
(E) India
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: A site containing the 220-million-year-old fossilised remains of nearly a dozen dinosaurs has been discovered in western Argentina. According to Martinez, of the University of San Juan, the fossils are approximately 220 million years old, belonging to “an era of which we know little”.

13. What is the name of the first molecule which was formed 14 billion years ago that was founded in the space recently?

(A) Hydrogen ion
(B) Helium hydride ion
(C) Hydrate ion
(D) Water ion
(E) Water Hydrogen ion
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Scientists have detected the most ancient type of molecule in our universe in space for the first time ever. Helium hydride ion (HeH+) was the first molecule that formed when, almost 14 billion years ago, falling temperatures in the young universe allowed recombination of the light elements produced in the Big Bang.

14. Which company has inked a pact with China’s FutureMove Automotive to develop connected mobility solutions?

(A) Wipro
(B) Tata Technologies
(C) TVS
(D) TCS
(E) IBM
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery:Tata Technologies said it has inked a pact with China’s FutureMove Automotive to develop connected mobility solutions for automotive manufacturers in China and other markets. The companies signed a memorandum of understanding on the sidelines of the Shanghai Motor Show 2019.

15. When is World Liver Day observed?

(A) April 14
(B) April 15
(C) April 19
(D) April 20
(E) April 25
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: World liver day is observed every year on every 19 April, to spread awareness about liver-related diseases. The liver is the second largest and the second most complex organ in the body, after the brain. The day is meant to raise awareness about liver and following a lifestyle which supports liver health.

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ