Daily Current Affairs Quiz - 28 May 2019

Daily Current Affairs Quiz – 28 May 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 28 May 2019

1. ______aircraft was recently certified to operate on indigenous Bio-Jet fuel.

(A) MiG-21
(B) CH-47 Chinook
(C) Global 5000
(D) AN-32
(E) AH-64 Apache
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Russian AN-32 aircraft of the Indian Air Force (IAF) was certified by CEMILAC to fly on a blended bio-jet fuel. The fuel consists of 10 per cent tree-derived and 90 per cent conventional aviation fuel.

2. Who will be sworn in as the new Chief Minister of Arunachal Pradesh?

(A) Pema Khandu
(B) Himanta Biswa Sarma
(C) Biren Singh
(D) Prem Singh Golay
(E) Jagan Mohan Reddy
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Pema Khandu will be sworn-in as the new Chief Minister of Arunachal Pradesh for the second time on May 29, 2019. The move follows landslide victory of the BJP in the state’s assembly elections with 41 seats in the 60-member house.

3. Which organisation flight tested Guided Bomb from Sukhoi combat jet?

(A) BARC
(B) ISRO
(C) DRDO
(D) IAF
(E) NASA
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Defence Research and Defence Organisation (DRDO) successfully flight tested a 500 kg class Inertial Guided Bomb (IGB) from Sukhoi combat jet from the Pokhran test range in Rajasthan. The guided bomb achieved the desired range and had hit the target with high precision successfully.

4. Which among the following teams has never won the ICC World Cup before?

(A) New Zealand
(B) Sri Lanka
(C) Pakistan
(D) West Indies
(E) South Africa
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: New Zealand has never won the World Cup. The team, known as the Black Caps entered its maiden finals at the 2015 Cricket World Cup.

5. India on May 27, 2019, paid homage to which leader, on his 55th death anniversary?

(A) Jawaharlal Nehru
(B) Vallabhbhai Patel
(C) Subhas Chandra Bose
(D) Rajendra Prasad
(E) Bhagat Singh
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: India on May 27, 2019, paid homage to its first Prime Minister Pandit Jawaharlal Nehru on his 55th death anniversary. Sonia Gandhi and Congress President Rahul Gandhi paid homage to first Indian minister Jawaharlal Nehru on his 55th death anniversary today at Shantivan New Delhi.

6. Who has become the world’s first leader to meet Japan’s new emperor?

(A) Xi Jinping
(B) Narendra Modi
(C) Theresa May
(D) Donald Trump
(E) Volodymyr Zelensky
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: US President has become the first foreign head of state to meet Japan’s new Emperor Naruhito, following abdication by his father, Emperor Akihito.

7. The Orchha town was recently added to the tentative list of World Heritage Sites of UNESCO. In which state is the Orchha town located?

(A) Andhra Pradesh
(B) Madhya Pradesh
(C) Uttar Pradesh
(D) Himachal Pradesh
(E) Chattisgarh
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The Orchha town of Madhya Pradesh has been included in the tentative list of the World Heritage Sites of United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation (UNESCO). It is famous for its four palaces – Jahangir Palace, Rai Praveen Mahal, Raja Mahal, and Sheesh Mahal.

8. When will Narendra Modi be sworn-in as the Prime Minister of India for the second time?

(A) May 28, 2019
(B) May 29,2019
(C) May 30,2019
(D) May 31,2019
(E) May 27,2019
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Narendra Modi will be sworn in as India’s 16th Prime Minister on May 30, 2019, for his second term. President Ram Nath Kovind appointed BJP leader Narendra Modi as Prime Minister and invited him to form a new government at the Centre, exercising powers under Article 75 (1) of the Indian Constitution.

9. The Numaligarh Refinery Limited has facilitated group insurance cover for the staff of Kaziranga National Park. The insured sum per person will be ___________

(A) Rs 5 lakh
(B) Rs 2 lakh
(C) Rs 4 lakh
(D) Rs 3 lakh
(E) Rs 6 lakh
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The state-owned refinery in Assam, Numaligarh Refinery Limited (NRL) has initiated a group insurance cover for the courageous forest staff of the Kaziranga National Park (KNP), Assam. Insured sum: Rs 5 lakh per insured person/nominee for death or bodily injury, resulting solely and directly from an accident caused by external violent and visible means..

10. Veeru Devgan who died recently was a well known _____________

(A) Filmmaker
(B) Actor
(C) Singer
(D) Scriptwriter
(E) Song Writer
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Renowned film director and one of the most celebrated actions and stunts choreographer in Bollywood, Veeru Devgan, passed away on May 27, 2019, suffering from age-related issues. He was 85.

11. Name the winner of 2019 Monaco Grand Prix.

(A) Max Verstappen
(B) Lewis Hamilton
(C) Sebastian Vettel
(D) Valtteri Bottas
(E) Michael Schumacher
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The Mercedes Formula 1 Champion Lewis Hamilton won the 2019 Monaco Grand Prix. This is the straight 6th win of Mercedes this year. The 2019 Monaco Grand Prix was a Formula One motor race held on 26 May 2019 at the Circuit de Monaco.

12. Who among the following has won the gold in Women’s 25-metre pistol event at the ISSF World Cup 2019 in Munich?

(A) Rahi Sarnobat
(B) Manu Bhaker
(C) Heena Sidhu
(D) Anjum Moudgil
(E) Mehuli Ghosh
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Sailing largely under the radar, Rahi Sarnobat became the first Indian woman to win gold in an individual pistol event at the Asian Games last year. Now with her win in Munich, she remains relevant nine years after her breakthrough. Rahi Sarnobat’s first World Cup gold medal in five years has earned India a seventh quota for shooting at the Tokyo Games. This was, however, the biggest win for women’s pistol shooting since Heena Sidhu won the World Cup Finals at the same venue in 2013.

13. The newly developed System Akash-1S is a ____________ Defence Missile.

(A) Air-To-Air
(B) Surface-To-Surface
(C) Air-To-Surface
(D) Surface-To-Air
(E) None of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Defence Research and Development Organisation (DRDO) successfully conducted the second test firing of the medium range Akash-1S surface to air defence missile system in Balasore off the Odisha coast on May 27, 2019.

14. Which Industrial equipment supplier has collaborated with the Satish Dhawan Space Centre to manufacture India’s largest liquid hydrogen storage tank?
(A) Reliance Industries Limited
(B) Hindustan Unilever Limited
(C) Nittan India Tech Private Limited
(D) VRV Asia Pacific Private Limited
(E) None of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Recently, the Indian Space Research Organisation (ISRO)’s Chairman K. Sivan flagged off the shipment of India’s largest liquid hydrogen storage tank at the VRV Asia Pacific’s manufacturing plant at Sri City in Chittoor district of Andhra Pradesh. Liquid hydrogen is used as fuel for satellite launch vehicles.

15. Which international organization has unveiled a new strategy to tackle global snakebite “Emergency”?
(A) WHO
(B) UNESCO
(C) FSSAI
(D) FAO
(E) ILO
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The World Health Organization (WHO) has unveiled a new strategy to dramatically cut deaths and injuries from snakebites, and also warned a lack of anti-venoms could soon spark a “public health emergency”. Each year, nearly three million people are bitten by poisonous snakes, with an estimated 81,000-138,000 deaths. The aim of the strategy is to cut snakebite-related deaths and disabilities in half by 2030. An important part of the strategy is to significantly boost production of quality anti-venoms. The strategy also called for integrating snakebite treatment and response into national health plans in affected countries, including better training of health personnel and educating communities.

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ