Daily Current Affairs Quiz - 28 June 2019

Daily Current Affairs Quiz – 28 June 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 28 June 2019

1. Which state has the highest unemployment rate according to the ‘Periodic Labour Force Survey’?

(A) Bihar
(B) Odisha
(C) Nagaland
(D) Arunachal Pradesh
(E) Kerala
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: According to the Periodic Labour Force Survey for 2017-18, Nagaland has the highest unemployment rate among the states at 21.4%, and Meghalaya the lowest at 1.5% . The other aspects reported earlier shows huge variations among the states. Apart from Nagaland, Goa and Manipur have a high unemployment rate.

2. The RBI has released FBA guidelines for better governance of benchmark processes. What does FBA stand for ___?

(A) Financial Benchmark Action
(B) Financial Benchmark Administrators
(C) Forward Benchmark Authority
(D) Framework Benchmark Application
(E) Financial Benchmark Agency
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Financial Benchmark Administrators Directions 2019 have been released by Reserve Bank of India for a regulatory framework for financial benchmarks. This will help the government to improve the standard processes in markets.

3. Name the newly appointed Managing Director of the National Housing Bank?

(A) K V Srinivasan
(B) Siddh Nath Singh
(C) Israr Ahmed
(D) Sarada Kumar Hota
(E) Sriram Kalyanaraman
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: NHB has appointed Sarada Kumar Hota as its new Managing Director for a period of three years. It’s been almost nine months since former MD Sriram Kalyanaraman stepped down.

4. Kalu police station has emerged at the top in the annual survey of the best police station in India 2018, conducted by the Ministry of Home Affairs. In which state is this located?

(A) West Bengal
(B) Mizoram
(C) Rajasthan
(D) Haryana
(E) Karnataka
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Located in Bikaner, the Kalu police station has made it to the top as number 1 police station of India in 2018. This internal survey was conducted by the Union Home Ministry. The Campbell Bay in Nicobar and Farakka police station in Murshidabad has been ranked second and third respectively.

5. To strengthen the Public Financial Management Project of which state an amount of USD 31.58 million is approved by the Government?

(A) Uttarakhand
(B) Andhra Pradesh
(C) Rajasthan
(D) Madhya Pradesh
(E)Chattisgarh
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: To improve the State’s ability to manage its Financial Systems and lead to Better Utilization of Development Resources, the Government of India along with the Government of Uttarakhand and the financial giant; the World Bank has signed a Loan Agreement of USD 31.58 million.

6. Who is the author of the comic book titled “Adventures of the GST Man”?

(A) Narayan Debnath
(B) Abid Surti
(C) Srinivas Kotni
(D) Khalid M Khan
(E) Saurav Mohapatra
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Author Srinivas Kotni has authored a comic book “Adventures of the GST Man”. This book demystifies the complex layers and rules of Goods and Services Tax (GST) through visual storytelling.

7. To fund the Rajasthan State Highways Development Program II Project, which bank has approved a loan of USD 250 million?

(A) World Bank
(B) Asian Development Bank
(C) New Development Bank
(D) International Monetary Fund
(E) Bank of China
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The World Bank has signed a loan agreement with India for the amount of USD 250 Million to fund the second Phase of Highways Development Project in Rajasthan state.

8. To facilitate its MSME customers which band has launched the “Click OD” facility?

(A) ICICI Bank
(B) Yes Bank
(C) HDFC Bank
(D) Axis Bank
(E)AU Bank
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: To avail unsecured overdraft (OD) up to Rs 10 lakh digitally without any documentation, Yes Bank has announced the launch of “Click OD” facility for all its existing Micro, Small and Medium Enterprises (MSME) customers.

9. 18 members working group has been formed by the government to revise the current series of Wholesale Price Index. The group is headed by ______________ .

(A) V.K Saraswat
(B) Amitabh Kant
(C) Rajiv Kumar
(D) Ramesh Chand
(E) Rajender Singh
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: NITI Aayog Member Ramesh Chand is the head of the working group formed by the Government of India for the revision of the current series of Wholesale Price Index.

10. Who is the new president of Exporters body FIEO?

(A) Sharad Kumar Saraf
(B) Ganesh Kumar Gupta
(C) Mahesh Chandra Keyal
(D) Ajay Sahai
(E) Ashwani Kumar
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Sharad Kumar Saraf will be the new President of Federation of Indian Export Organisations and will take charge from June 28.

11. _____ million USD has been approved by the World Bank for improved health services in Andhra Pradesh.

(A) 251
(B) 192
(C) 328
(D) 78
(E) 200
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: A Loan Agreement worth USD 328 Million has been signed between the World Bank, Indian Government and Government of Andhra Pradesh on June 27, 2019, to improve the quality and responsiveness of public health services in the state.

12. Sofia Kenin is associated with which sports?

(A) Shooting
(B) Tennis
(C) Badminton
(D) Wrestling
(E) Boxing
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: In the Mallorca Open WTA International women’s tennis tournament organized in Spain, 20-year-old Sofia Kenin has saved three match points on her way to beat third seed Belinda Bencic 6-7(2) 7-6(5) 6-4.

13. The UN’s MSME Day is observed on___.

(A) June 27
(B) June 26
(C) June 25
(D) June 24
(E) June 28

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: On June 27, The United Nations Micro, Small and Medium-sized Enterprises Day was celebrated. It is being observed since 2017 to celebrate the work of MSME in local and global economies and their contribution in sustainable development.

14. According to RBI direction to all Financial Benchmark Administrators, a minimum net worth of Rs _________ needs to be maintained.

(A) Rs 50 lakh
(B) Rs 25 lakh
(C) Rs 1 crore
(D) Rs 75 lakh
(E) Rs 1.5 crores
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: RBI has directed all the FBA’s to maintain a minimum net worth of ₹1 crore at all times. These FBA’s will be a company incorporated and based in India.

15. The G-20 Summit 2019 is taking place at _____.
(A) Paris
(B) New Delhi
(C) Moscow
(D) Osaka
(E) Gabon
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The G 20 Summit is slated to take place in Osaka. Prime Minister Narendra Modi had a meeting with Japanese Prime Minister Shinzo Abe before the summit. The Indian PM will meet several world leaders including Donald Trump. A trilateral meeting with Vladimir Putin and Xi Jinping is also scheduled.

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ