Daily Current Affairs Quiz - 28 August 2019

Daily Current Affairs Quiz – 28 August 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 28 August 2019

1. The DDCA will rename which stadium in the name of former finance minister Arun Jaitley?

(A) Rajiv Gandhi International Cricket Stadium
(B) Wankhede Stadium
(C) Feroz Shah Kotla stadium
(D) Vidarbha Cricket Association Stadium
(E) Chinnaswamy Stadium
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Delhi and District Cricket Association has decided to rename Feroz Shah Kotla Stadium in the name of former minister Arun Jaitley. He was the former DDCA President. The ceremony will be held on 12th September.

2. Which Indian tennis player becomes the first-ever to win a set against Roger Federer?

(A) Sumit Nagal
(B) Rakesh Ranjan
(C) Vikram Trehan
(D) Ashwin Tyagi
(E) Vishnu Vardhan
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Indian player Sumit Nagal has created a history by beating Swiss ace Roger Federer in the first round of the US Open. He claimed the first set by 6-4 and has become the youngest Indian in 25 years to qualify for the main draw of a Grand Slam.

3. Recently, which item has been banned by the Directorate General of Civil Aviation while travelling in planes?

(A) MI Phone
(B) Apple MacBook Pro (13 inches)
(C) Apple MacBook Air
(D) Apple MacBook Pro (15 inches)
(E) Samsung Note
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: According to the recent notification issued by the DGCA, any domestic or international flyer will not be able to carry the MacBook Pro laptops particularly those which were sold between September 2015 and February 2017. The regulatory body stated that they had witnessed overheating issues with this model which can cause a fire.

4. Which nation has been requested by Donald Trump to be reinstated as a permanent member of the G7 group?

(A) China
(B) Russia
(C) Australia
(D) India
(E) United Kingdom
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: During the recent G7 summit in France, the US President Donald Trump had requested the G7 group to reinstate Russia as a permanent member. It was suspended from inclusion in the group in 2014 over the issue of crimea.

5. Which city hosted the Indo Pacific Chiefs of Defence Conference this year?

(A) Beijing
(B) Bangkok
(C) Kuala Lumpur
(D) Singapore
(E) Myanmar
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: This year’s Indo Pacific Chiefs of Defence conference was held in Bangkok with the theme “Collaboration in a free and Open Indo – Pacific”. The Defence heads of more than 33 countries had attended the conference. The aim of this conference was to provide perspectives and solutions to common challenges faced.

6. Central Vigilance Commission has formed Advisory board to examine bank frauds. Who is the head of the board?

(A) Suresh N Patel
(B) Madhusudan Prasad
(C) T M Bhasin
(D) YM Malegam
(E) M R Mehta
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: An Advisory Board to check banking frauds has been constituted by the Central Vigilance Commission. The team will be headed by former Vigilance Commissioner T M Bhasin. This team will examine bank fraud over Rs 50 crore and would take actions in accordance.

7. Amit Nayyar has been appointed as the President of which company?

(A) Quint
(B) Amazon
(C) Paytm
(D) Airtel
(E) Vodafone
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Amit Nayyar, the former Goldman Sachs Executive Director has been appointed as the President of Paytm. He will be responsible for the financial services business. He is an IIM-Bangalore alumnus who will be reporting to Vijay Shekhar Sharma.

8. Which app is launched by the government to search for generic medicines?

(A) Janaushadhi Safalam
(B) Janaushadhi Sugam
(C) Janaushadhi Service
(D) Janaushadhi Sarvada
(E) Janaushadhi Sutra
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: To enable the general public to search for generic medicines and the stores, the government has inaugurated “Janaushadhi Sugam”. This is a user-friendly app to guide citizens to locate Janaushadhi Kendra through Google Map.

9. The new bus service has been started to enhance India-Nepal connectivity. Which are the two stations the bus will connect?

(A) Kathmandu- Darbhanga
(B) Kathmandu-Siliguri
(C) Kathmandu- Guwahati
(D) Kathmandu- Gaya
(E) Kathmandu- Meerut
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: To enhance India-Nepal connectivity, a bus service between Kathmandu and Siliguri in West Bengal has started. This air-conditioned daily bus will start at 3 pm and will complete 650 KM journey between Kathmandu and Siliguri in approximately 18 hours. The bus is wifi enabled and the fare is 2,000 Nepali Rupees.

10. Which city held the 4th edition of the Internet of Things India Congress 2019?

(A) Bengaluru
(B) New Delhi
(C) Mumbai
(D) Hyderabad
(E) Pune
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Garden city Bangalore hosted the 4th edition of the Internet of Things of India Congress 2019 between August 22-23, 2019. The event was organised by the Institution of Engineering and Technology with the theme ‘Mainstreaming the Internet of Things’.

11. Which is the first-ever bank to launch the range of cards for millennials?

(A) ICICI
(B) HDFC
(C) Axis Bank
(D) Yes Bank
(E) IDFC Bank
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: To cater to the aspirations and lifestyle of 34% Millennials in the country, the largest private sector institution, HDFC Bank in collaboration with the MasterCard has launched Millennia Cards. These cards will come in credit, debit, prepaid and EMI variants.

12. Which city hosted the 7th edition of the Community Radio Sammelan?

(A) New Delhi
(B) Noida
(C) Pune
(D) Hyderabad
(E) Bangalore
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The Ministry of Information & Broadcasting has organised the 7th edition of the Community Radio Sammelan in New Delhi. The event started from 27th August and will be on till 29th August 2019. ‘Community Radio for SDGs’ is the theme for this year.

13. To enhance the employment ecosystem, which state has launched the DEET application?

(A) Tamil Nadu
(B) Telangana
(C) Gujarat
(D) Himachal Pradesh
(E) Rajasthan
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The state government of Telangana government has launched a platform for skilled, non-skilled, unemployed and freshers. The application is called DEET that is, Digital Employment Exchange of Telangana and will improve the employment ecosystem in the State. The app presently holds 40000 vacancies in various departments of the state and is available on play store.

14. The newly discovered 7 species of insects that can walk or run on the surface of the water belong to which genus?

(A) Hydrometra
(B) Mesovelia
(C) Gerromorpha
(D) Microvelia
(E) None of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The Zoological Survey of India has discovered seven species of semi-aquatic insects capable of walking and running on the surface of the water. These species belong to the genus Mesovelia. These are pale green with silver-white wings and have black veins. They have been originated from Andaman Islands, Meghalaya and Tamil Nadu

15. When is the National Eye Donation Fortnight is observed every year?

(A) August 23- September 6
(B) August 24- September 7
(C) August 26- September 9
(D) August 25- September 8
(E) August 27- September 10
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The National health portal organises the event of the National Eye Donation Fortnight from August 25- September 8, 2019, every year. This event is to generate mass public awareness of eye donation. The myths and queries are answered and people are being motivated.

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ