Daily Current Affairs Quiz – 27 May 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 27 May 2019

1. Who is the youngest candidate to win in the Lok Sabha Elections 2019?

(A) Nusrat Jahan
(B) Tejaswi Surya
(C) Praveen Nishad
(D) Mukut Bihari
(E) Akhilesh Yadav
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Tejaswi Surya is the youngest candidate of the BJP to win in the Lok Sabha Elections 2019 from the Bangalore south. Surya defeated B.K.Hariprasad of Congress.A former Akhil Bharatiya Vidyarthi Parishad (ABVP) and Yuva Morcha leader, Surya participated in rallies such as the ‘Mangalore Chalo’ bike rally ahead of the Assembly elections last year. A lawyer by training, he has represented many BJP leaders – Surya defended PostCard News editor Mahesh Hegde in a cyber-crime case against him, Mysore MP Pratap Simha in other matters, and even assisted Ashok Haranahalli in corruption cases against BJP supremo BS Yeddyurappa.

2. What is the present strength of Judges in the Supreme Court?

(A) 23
(B) 26
(C) 29
(D) 31
(E) 35
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Justices BR Gavai, Surya Kant, Aniruddha Bose and AS Bopanna were recently sworn-in as the Judges of the Supreme Court. With this, the number of judges in the Supreme Court now stands at 31, which is the full sanctioned strength of the apex court.

3. The Indian cricket team would be playing its first match at the ICC World Cup 2019 with ____.

(A) New Zealand
(B) South Africa
(C) England
(D) Bangladesh
(E) Pakistan
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: India’s opening match at the ICC World Cup 2019 would be against South Africa on June 5, 2019. The Indian Team has won the cricket world cup twice, first in 1983 against the West Indies and the second time in 2011 against Sri Lanka on home ground.

4. Who will be sworn in as the new Chief Minister of Andhra Pradesh on May 30?

(A) Jagan Mohan Reddy
(B) Chandrababu Naidu
(C) MK Stalin
(D) K Chandrasekhar Rao
(E) B S Yeddyurappa
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: YSR Congress Chief Jagan Mohan Reddy will be sworn in as the new chief minister of Andhra Pradesh on May 30, 2019, at Vijayawada. The YSR Congress trumped over Naidu’s TDP by winning 151 out of the total 175 seats. The TDP has been reduced to just 23 seats in these assembly elections.

5. The Government of India has planned to merge its statistics organ NSSO and CSO as a single unit under the name ________________

(A) National Survey Office
(B) National Statistical Office
(C) National Statistical Survey Office
(D) National Survey Supervisory Office
(E) None of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The Ministry of Statistics and Programme Implementation (MoSPI) has decided to merge the Central Statistical Organisation (CSO) and the National Sample Survey Office (NSSO) to form a new body called National Statistical Office (NSO).

6. Which Indian player has won the women’s 10m air rifle event at 2019 ISSF Munich World Cup?

(A) Apurvi Chandela
(B) Anjum Moudgil
(C) Heena Sidhu
(D) Manu Bhaker
(E) Anisa Sayyed
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Indian shooter Apurvi Chandela beat Wang Luyao of China to win gold in women’s 10m air rifle event of the ISSF World Cup in Munich on May 25, 2019. The 26-year-old shot 251 points in the final to pip China’s Luyao Wang’s score of 250.8. This was Apurvi’s second gold of the year, having won the first at the Delhi World Cup in February.

7. Name the Prime Minister of Papua New Guinea who has resigned from the post recently.

(A) Michael Somare
(B) Peter O’Neill
(C) Mekere Morauta
(D) James Marape
(E) Julius Chan
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The Prime Minister of Papua New Guinea, Peter O’Neill, has resigned from the post. The 54-year-old Mr O’Neill had been the prime minister for seven years.

8. Who among the following has recently been appointed as the Vice President of Badminton Asia Council (BAC)?

(A) Pijush Hazarika
(B) Siddhartha Bhattacharya
(C) Akhil Gogoi
(D) Himanta Biswa Sarma
(E) Ali Al Marri
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The Badminton Asia Council (BAC) has elected the President of Badminton Association of India (BAI), Himanta Biswa Sarma, as the Vice-President of BAC.

9. Name the Indian who has been awarded the ‘UNSDG 10 Most Influential People in Healthcare Award’?

(A) Baba Ramdev
(B) Jaggi Vasudev
(C) Acharya Balkrishna
(D) Sri Sri Ravi Shankar
(E) Baba Ramdev
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Acharya Balkrishna, the Managing Director of Patanjali Ayurved Limited has received the prestigious ‘UNSDG 10 Most Influential People in Healthcare Award’ on behalf of Patanjali Group of Institutions in Geneva on May 25, 2019.

10. Who among the following has clinched the 2019 Sekisui Open?

(A) Mahesh Mangaonkar
(B) Ramit Tandon
(C) Saurav Ghosal
(D) Harinder Pal Sandhu
(E) Bernat Jaume
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Professional Indian Squash player Mahesh Mangaonkar has defeated Spain’s Bernat Jaume to clinch the 2019 Sekisui Open title in Kriens, Switzerland on May 25, 2019.

11. When is the World Thyroid Day observed?

(A) May 24
(B) May 25
(C) May 26
(D) May 23
(E) May 22
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The World Thyroid Day is celebrated every year on May 25 to promote awareness and understanding of thyroid health and the advances made in treating thyroid diseases. World Thyroid Day was established in 2008 as part of a campaign led by the European Thyroid Association and the American Thyroid Association to emphasize the prevalence of thyroid diseases, to focus on the urgent need for education and prevention programs and to increase awareness of new treatment modalities.

12. Kalpana Dash who passed away recently was an Indian mountaineer from which state?

(A) Odisha
(B) West Bengal
(C) Assam
(D) Bihar
(E) Hyderabad
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Odisha based mountaineer Kalpana Dash passed away in an unfortunate incident while descending world’s highest peak, the Mt. Everest on May 23. She was the first Odia mountaineer to scale Mount Everest in 2008.

13. Which country has won the Sudirman Cup 2019?

(A) Japan
(B) South Korea
(C) China
(D) Malaysia
(E) Myanmar
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: China beat Japan in the 16th edition of the Sudirman Cup 2019 in Nanning, China by 3-0 to win the tournament. They beat Japan in men’s doubles, women’s singles and men’s singles to clinch the title for the 11th time.

14. Which country has declared National Vesak week from May 15 to 21, 2019?

(A) Sri Lanka
(B) India
(C) Nepal
(D) Germany
(E) Pakistan
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Sri Lanka declared National Vesak week from May 15 to 21, 2019 to mark the celebrations of one of the most important events of Buddhists all over the world. The Festival held at the Thotagamuwa Ranpath Viharaya in Galle, Sri Lanka under the patronage of the President Maithripala Sirisena and Prime Minister Ranil Wickremesinghe. The Day of Vesak commemorates the birth anniversary of Gautama Buddha (or Lord Buddha) and it is celebrated on the day of May (Vaishakha) that has the full Moon (known as Purnima). Means this year it day coincided with May 18.The objective of this year’s festival is to create a society of wise Buddhists making the village temple as the centre of spiritual development in order to realize the sustainable goals of development.During the festival, different programs will be held centering the Vihara and the Buddha Sasana Ministry will allocate 50 million rupees for the developmental activities of 200 Dhamma schools and 85 temples.

15. Where did 2019 Taiwan Expo held?

(A) Kolkata
(B) New Delhi
(C) Hyderabad
(D) Chennai
(E) Bangalore
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Taiwan Expo 2019 began in Pragati Maidan, New Delhi. The representative of Taipei Economic and Cultural Centre Tien Chung-Kwang and Chairman of Taiwan External Trade Development Council, TAITRA James CF Huang inaugurated the three-day event in the presence of Joint Secretary Praveen Bonigala and ITPO Chairman LC Goyal. There are 10 theme pavilions at the expo focusing on green products, health care, agriculture, tourism, biotechnology and electrical equipment.

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ