Daily Current Affairs Quiz - 27 June 2019

Daily Current Affairs Quiz – 27 June 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 27 June 2019

1. RBI has directed that all data related to payments must be stored in systems located only in India and data processed abroad must be brought back to the country within __________.

(A) 2 days
(B) 7 days
(C) 24 hours
(D) 10 days
(E) 3 days
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The Reserve Bank of India (RBI) has said that all data related to payments must be stored in systems located only in India. RBI has also stated that in case of data processed abroad, the data should be deleted from the systems abroad and brought back to the country within 24 hours from payment processing.

2. Name the newly appointed Director of the Research and Analysis Wing (R&AW).

(A) Sanjeev Sharma
(B) Rajiv Gauba
(C) Krishna Bahadur Singh
(D) Samant Kumar Goel
(E)None of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The government has appointed Samant Goel,as the new Director of India’s external spy agency, the Research and Analysis Wing (R&AW).Goel is from the Punjab cadre IPS officers from the 1984 batch.

3. The 32nd edition of the International Seed Testing Association (ISTA) Congress is being held in which city?

(A) New Delhi
(B) Hyderabad
(C) Pune
(D) Noida
(E) Bangalore
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The 32nd Congress of the International Seed Testing Association (ISTA) has been organised in Hyderabad from June 26 to July 3, 2019.It is the first time that the event is taking place in Asia.

4. When do we observed the International Day Against Drug Abuse and Illicit Trafficking?

(A) June 26
(B) June 25
(C) June 24
(D) June 22
(E) June 27
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The United Nations recognized International Day Against Drug Abuse and Illicit Trafficking is observed annually on 26 June, since 1989 to fight against drug abuse and the illegal drug trade. The theme for 2019 is Health for Justice. Justice for Health

5. Which of these firms has rolled out its new reward system named SuperCoins?

(A) Paytm
(B) Amazon
(C) Flipkart
(D) Ajio
(E) Myntra
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The E-commerce firm Flipkart has announced its multi-brand rewards ecosystem named ‘SuperCoins’, which will be rolled out from July 2019.

6. Who among the following has recently been listed among the UK’s 100 most influential women list?

(A) Sushma Swaraj
(B) Nirmala Sitharaman
(C) Sonia Gandhi
(D) Kirron Kher
(E) Smriti Irani
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The Houses of Parliament in London launched the ‘100 Most Influential in UK-India Relations: Celebrating Women’ list to mark India Day on June 24, 2019. The newly appointed Finance Minister of India, Nirmala Sitharaman is among the UK’s 100 most influential women for playing a significant role in strengthening relations between India and the UK.

7. Who has been named as the new chief of the Intelligence Bureau (IB)?

(A) Nityanand Rai
(B) Saket Kumar
(C) G. Kishan Reddy
(D) Arvind Kumar
(E) Rajiv Jain
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: 1984 batch senior IPS officers Arvind Kumar has been appointed as the new Director of the Intelligence Bureau (IB) on June 26, 2019, for a fixed tenure of two-year effective from June 30.

8. Which of these sports federations has been stripped of Olympic status by IOC?

(A) IAAF
(B) BWF
(C) AIBA
(D) FIH
(E) None of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The International Olympic Committee (IOC) has officially taken away the Olympic status from the world boxing governing body AIBA on June 26, 2019 following allegations of fraud and serious reputational, legal and financial crisis among the ruling authority.

9. Who among the following has been appointed as the Managing Director of Boeing Defence India (BDI)?

(A)Ashmita Sethi
(B) Surendra Ahuja
(C) Pratyush Kumar
(D) Salil Gupte
(E) Rajender Singh
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Defence and aerospace major Boeing has appointed former Indian Navy official Surendra Ahuja as the Managing Director of Boeing Defence India (BDI). Ahuja has flying experience on 22 different types of aircraft. He also holds the distinction of becoming the first Indian pilot to fly from a US Navy aircraft carrier. He was awarded the Vishisht Seva medal by the President in January 2018 for his exceptional devotion to duty.

10. When is the Day of the Seafarer held?

(A) June 25
(B) June 26
(C) June 24
(D) June 21
(E) June 20
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The Day of the Seafarer is held on every 25 June since 2011. The theme for the 2019 Day of the Seafarer is “I am onboard with gender equality’.The Day of the Seafarer was established in 2010 by by a resolution adopted at a diplomatic conference in Manila. The resolution encourages governments, shipping firms, companies associated with sea trade and others, to promote and uphold sea trade and seafarers through the Day of the Seafarer.

11. Amitabh Kant has got how many years extension as Niti Aayog CEO?

(A) 6
(B) 5
(C) 4
(D) 3
(E) 2
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Amitabh Kant was given a two-year extension as the Chief Executive Officer of NITI Aayog on June 26, 2019. The Appointments Committee of the Cabinet has approved the extension of Mr Kant’s tenure for a further period of two years beyond June 30, 2019, i.e. up to June 30, 2021, on the same terms and conditions.

12. What is the name of the US Secretary of State who met Prime Minister Modi recently in his India visit?

(A) Peter Sandars
(B) John Nicolas
(C) AB Patrick
(D) Mike Pompeo
(E) Thomas Jefferson
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: US Secretary of State Mike Pompeo met Prime Minister Narendra Modi in New Delhi to discuss several contentious issues as well as ways to strengthen the India-US ties. Pompeo also met Foreign Minister S Jaishankar to prepare the groundwork for the summit level meeting between US President Donald Trump and PM Modi on the sidelines of the G20 summit in Osaka, Japan on July 28.

13. Which nation has dropped the maximum number of catches in Cricket World Cup 2019?

(A) Afghanistan
(B) Sri Lanka
(C) Pakistan
(D) Bangladesh
(E) South Africa
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Pakistan is the worst catching side in the ongoing cricket world cup with 14 dropped catches, meaning they have dropped 35 percent of the catching opportunities provided to them, which perhaps has majorly cost them crucial matches.

14. How many countries of Asia-Pacific have endorsed India’s bid for UNSC non-permanent seat?

(A) 55
(B) 56
(C) 57
(D) 58
(E)59
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: India’s candidature for a non-permanent seat at the powerful UN Security Council for a two-year term has been endorsed by the 55 Asia-Pacific countries at the world body. A video message accompanying Mr. Akbaruddin’s tweet said, “Asia-Pacific Group endorses India for Non-Permanent Seat of United Nations Security Council. 55 countries, 1 nominee – India for non-permanent seat of UN Security Council Term 2021-2022.”

15. Which nation has been adjudged the best catching side so far in World Cup 2019?

(A) Australia
(B) India
(C) New Zealand
(D) England
(E) Pakistan
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Team India is the best catching side so far in the ongoing cricket world cup with just one dropped catch, while India’s arch-rival Pakistan is the worst catching side with 14 dropped catches.

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ