Daily Current Affairs Quiz - 27 August 2019

Daily Current Affairs Quiz – 27 August 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 27 August 2019

1. In which country did PM Modi launch the RuPay card recently?

(A) UAE
(B) Bahrain
(C) Saudi Arabia
(D) Oman
(E) Doha
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: On a recent visit to the UAE, the Indian Prime Minister Narendra Modi had launched the RuPay card in Abu Dhabi. This has made UAE as the first gulf country to have the Indian RuPay card.

2. Which country had bestowed The King Hamad Order of the Renaissance’ to the Prime Minister Narendra Modi?

(A) Bahrain
(B) UAE
(C) Israel
(D) Sudan
(E) Oman
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: During the recent visit to Bahrain, the Indian Prime Minister Narendra Modi has been conferred the King Hamad Order of the Renaissance by country’s King Hamad bin Isa bin Salman Al Khalifa. This has been bestowed to him for his efforts to strengthen bilateral relations with Bahrain. Following this recognition, the two countries have agreed to add new areas of cooperation and further strengthen the bilateral ties in all possible areas. The Prime Minister Narendra Modi also launched $4.2 million redevelopment project of 200-year-old Shreenathji or Lord Sri Krishna temple in the country’s capital Manama.

3. When is a Women’s Equality Day observed globally?

(A) August 25
(B) August 24
(C) August 23
(D) August 26
(E) August 27
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: August 26th has been observed globally as the Women’s Equality Day. Many debates, competitions, get-together are being organized in India to celebrate this day.

4. Who has won Durand Cup-2019 title this year?

(A) Mohun Bagan
(B) Army Red
(C) FC Kochin
(D) Gokulam Kerala FC
(E) Bangalore FC
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Gokulam Kerala FC has recreated the history after 22 years by becoming the second football club of Kerala to win the Durand Cup title for the year 2019. The tournament was held in Salt Lake Stadium in Kolkata.

5. On August 26, 2019, whose 109th birth anniversary was celebrated?

(A) Lady Diana
(B) Queen Elizabeth
(C) Mother Teresa
(D) Madame Curie
(E) Sarojini Naidu
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: This year marks the 109th birth anniversary of Mother Teresa’s. She was born on 26th August 1910. She came to India in 1929 and worked for the welfare of the poor, homeless, orphans and people ailing with HIV/AIDS, leprosy and tuberculosis.

6. Which country will create the world’s first space-based automatic identification system with India for real-time tracking of merchant ships?

(A) Russia
(B) Germany
(C) France
(D) UAE
(E) China
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Two major economies of the world, India and France have partnered to build an automatic identification system for tracking the merchant ships on a real-time basis. This will be the world’s first space-based system.

7. Which player has recently won the World Archery Youth Championship?

(A) Deepika Kumari
(B) Purnima Mahato
(C) Komalika Bari
(D) Sonoda Waka
(E) Bombayala Devi
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Indian Archer, Komalika Bari becomes the third player of the country to win a Gold Medal in 2019 World Archery Youth Championships. She defeated Japan’s Waka Sonoda in the finals. She is seventeen years old.

8. Which state has topped the list in free medicine scheme of the National Health Mission?

(A) Maharashtra
(B) Rajasthan
(C) Sikkim
(D) Gujarat
(E) New Delhi
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: According to the National Health Mission, the state of Rajasthan has topped the list of states who have implementation free medicine scheme. This scheme was run by NHM in 16 states for the poor who are unable to take the treatment due to the high costs. The scheme covers 712 medicines including cancer, heart and kidney ailments.

9. Which bank has partnered with Bandhan Bank to launch credit card?

(A) Citibank
(B) Standard Chartered Bank
(C) Yes Bank
(D) IDFC First Bank
(E) Ujjivan Bank
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: In partnership with Standard Chartered bank, the Kolkata based Bandhan Bank has entered into the credit cards business. This will be a co-branded credit card for Bandhan bank customers whose credit risk and back end operations will be borne by the Standard Chartered Bank.

10. PM Modi has recently inaugurated a memorial of two Air India plane crash victims in which country?

(A) Brazil
(B) UAE
(C) France
(D) Russia
(E) Singapore
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: During the recent visit to France, Prime Minister Narendra Modi had inaugurated a memorial in remembrance of two air India crash victims. This monument is made at the foothill of Mont blanc. Two Air India planes had crashed in 1950 and 1966 in Saint near the French Alps, killing all the crew members and passengers including Homi J Bhabha.

11. Which bank has been awarded as World’s Best Bank by Euromoney recently?

(A) HSBC Bank
(B) Standard Chartered Bank
(C) Citibank
(D) DBS Bank
(E) HDFC Bank
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Hitting a hat trick in the global best bank awards, DBS Bank has become the first bank to have three such awards. A leading global financial publication Euromoney has awarded DBS with this honour.

12. Which insurance company has associated with ZestMoney to offer credit insurance to its customers?

(A) Bajaj Allianz General Insurance
(B) ICICI Lombard General Insurance
(C) Acko General Insurance
(D) Iffco Tokio General Insurance
(E) Royal Sundaram General Insurance
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: An insurance company, Acko General Insurance has recently collaborated with ZestMoney to offer credit insurance to its customers. This insurance will cover the EMI payment during the crisis like critical illness and hospitalisation.

13. Who has been appointed as the new batting coach of Indian Cricket team?

(A) Vikram Rathour
(B) Saba Karim
(C) Aashish Kapoor
(D) Sanjay Bangar
(E) Sachin Tendulkar
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Former cricketer Vikram Rathour has been appointed as the new batting coach of Indian Cricket team. He succeeds Sanjay Bangar. Vikram has played cricket during 1996-97.

14. ‘Stratton’ coast guard ship had recently visited India. The ship belongs to which country?

(A) Japan
(B) United States
(C) Russia
(D) France
(E) China
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Stratton is a United States Coast Guard ship who had made a goodwill visit to India at Chennai port. This 127 meters long with an associated aircraft was on a maiden visit of India and USA’s joint maritime exercise.

15. Which organization is all set to acquire a 49% stake in Future Coupons Ltd?

(A) Rakuten
(B) AliExpress
(C) Walmart
(D) Amazon
(E) Ajio
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: American e-commerce giant Amazon.com has decided to acquire a 49% stake in Kishore Biyani-led Future Coupons Ltd. Amazon will make equity investments with this company. Future had recorded a revenue of ₹5,149 crore last year.

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ