Daily Current Affairs Quiz - 26 June 2019

Daily Current Affairs Quiz – 26 June 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 26 June 2019

1. Who has been elected to be the new Director-General of the United Nations Food and Agriculture Organization (FAO)?

(A) Yves Daccord
(B) Audrey Azoulay
(C) Kandeh Yumkella
(D) Qu Dongyu
(E) None of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Qu Dongyu of China has been elected as the new Director-General of the United Nations Food and Agriculture Organization (FAO) based in Rome, Italy. Qu Dongyu received a total of 108 votes out of 191 casts, constituting a majority in the first round.

 

2. Mohamed Ould Ghazouani has recently won the Presidential election of which country?

(A) Gambia
(B) Morocco
(C) Mauritania
(D) Senegal
(E)Gamba
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Mauritania’s ruling party candidate Mohamed Ould Ghazouani has won the country’s presidential election with 52% of the vote. He will assume office in August 2019 to succeed incumbent President Mohamed Ould Abdel Aziz.

 

3. Garuda VI is a bilateral air exercise of Indian Air Force with which country?

(A) France
(B) Vietnam
(C) Indonesia
(D) Singapore
(E) UAE
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The Indian Air Force will head over to France to participate in bilateral air exercise named Exercise ‘Garuda-VI’ between Indian and French Air Force. The sixth edition of Exercise Garuda will be held at French Air Force Base, Mont-de-Marsan from 01-12 July 2019.

 

4. Which Indian state has topped the ‘Healthy States, Progressive India’ index of NITI Aayog in large states category?

(A) Maharashtra
(B) Kerala
(C) Punjab
(D) Haryana
(E) Karnataka
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: NITI Aayog released the Second Edition of “Healthy States, Progressive India” on June 25, 2019. The ranking is done under three categories namely larger states, smaller states and Union territories (UTs). Kerala has topped among the larger states in Overall performance, while Mizoram and Chandigarh have topped in smaller states and UT category respectively in overall performance.

 

5. Name the winner of the prestigious RedInk Award for ‘Journalist of the Year’ 2019

(A) Sucheta Dalal
(B) Shereen Bhan
(C) Nidhi Razdan
(D) Rachna Khaira
(E) Barkha Dutt
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Rachna Khaira, a former journalist at The Tribune has bagged the prestigious RedInk Award for ‘Journalist of the Year’ 2019 for her far-reaching expose in 2018 on the functioning of the Unique Identification Authority of Indian (UIDAI) and its Aadhaar data cache.

 

6. Based on the International Renewable Energy Agency (IRENA) report, which country is the cheapest producer of solar power in the world?

(A) China
(B) United States
(C) India
(D) Italy
(E) Japan
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: India is now the forerunner in producing solar power at the lowest cost globally in 2018 as per a report by the International Renewable Energy Agency (IRENA).

 

7. Who among these has been elected as the new Director General of Indian Coast Guard?

(A) Krishnaswamy Natarajan
(B) K. R. Nautiyal
(C) Vijay Chafekar
(D) Maneesh V Pathak
(E) V. A. Kamath
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Krishnaswamy Natarajan has been appointed as the next Director General of Indian Coast Guard and will take charge from June 30, 2019. Natarajan has held various important Command and Staff appointments, both afloat and ashore. The Flag Officer has commanded all classes of Indian Coast Guard ships, namely Advanced Offshore Patrol Vessel (AOPV) Sangram, Offshore Patrol Vessel (OPV) Veera, Fast Patrol Vessel (FPV) Kanaklata Barua and Inshore Patrol Vessel (IPV) Chandbibi.

 

8. Who is the author of the book ‘The New Delhi Conspiracy’?

(A) Shazia Ilmi
(B) Meenakshi Lekhi
(C) Saroj Pandey
(D) Nupur Sharma
(E)Shobha De
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The New Delhi Conspiracy, published by Harper Collins is Ms. Lekhi’s first foray into fiction writing and she has co-written the book with Krishna Kumar who works with her.

 

9. Mata Vaishno Devi shrine is set to get a dedicated in-house disaster response force by which year ?

(A) December 2019
(B) January 2020
(C) August 2019
(D) September 2020
(E) April 2020
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The religious pilgrimage, Mata Vaishno Devi shrine will get a dedicated in-house disaster response force by September 2020. The Shri Mata Vaishno Devi Shrine Board (SMVDSB) plans to train 180 employees by September 2020 to prepare a dedicated disaster response force for the shrine.

 

10. Which Indian film has won the Outstanding Artistic Achievement award at the 22nd Shanghai International Film Festival?

(A) Ennu Ninte Moideen
(B) Chithram
(C) Veyil Marangal
(D) Bharatham
(E) Arumugam
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Bijukumar Damodaran directed Malayalam film, Veyil Marangal (Trees Under the Sun), has won the award for ‘Outstanding Artistic Achievement’ at the 22nd Shanghai International Film Festival.

 

11.goAML is a new anti-money laundering platform launched by which country?

(A) Malaysia
(B) Iraq
(C) Oman
(D) UAE
(E) Saudi Arabia
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The Financial Intelligence Unit (FIU) of the Central Bank of UAE has launched a new anti-money laundering platform, called goAML, to help in combating money laundering as well as financing of terrorism locally and internationally. The platform has been developed by the United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC).

 

12. Who has been named as the new Chairman of the Internet and Mobile Association of India (IAMAI)?

(A) Sanjay Chauhan
(B) Amit Agarwal
(C) Anshul Mehta
(D) Devendra Chopra
(E) Deep Kalra
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Amit Agarwal has been named as the new chairman of Internet and Mobile Association of India (IAMAI). Agarwal assumes office at a time when the industry is going through a growth trajectory with more than 500 million internet users in India. The tenure of the new council is for two years.

 

13. Which country will host the 2026 Winter Olympics?

(A) UK
(B) Spain
(C) Italy
(D) France
(E) Poland
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The city of Milan and Cortina of Italy have been selected to host the Winter Olympics 2026.Italy will be hosting the Olympic Winter Games for the second time in 20 years.

 

14. The Council of Europe has restored which nation’s voting rights?

(A) France
(B) Germany
(C) United Kingdom
(D) Russia
(E) Spain
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The Parliamentary Assembly of the Council of Europe has voted in favour of restoring Russia’s voting rights, five years after they were revoked over its illegal annexation of the Crimean Peninsula.

 

15. How much penalty has been proposed for not providing a way to emergency vehicles under the Motor Vehicle (Amendment) Bill approved by cabinet?

(A) 8000
(B) 9000
(C) 10000
(D) 11000
(E) 15000
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The government approved the Motor Vehicle (Amendment) Bill that proposes hefty penalties for violation of traffic norms including up to Rs. 10,000 fine for not providing a way to emergency vehicles and Rs. 10,000 for driving despite disqualification.

 

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ