Daily Current Affairs Quiz - 26 July 2019

Daily Current Affairs Quiz – 26 July 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 26 July 2019

1. Which city gets the first printing press heritage gallery of the Indian Railways?

(A) Pune
(B) Delhi
(C) Mumbai
(D) Kolkata
(E) Bangalore
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The first ever printing press heritage gallery of the Indian Railways has been opened by the Western Railway for the public. This unique heritage gallery is built at Western Railway Mahalaxmi General Stores Depot which is a British-era single-storey building made with black stones.

2. Scholars of which university has developed the “CARE4U” App for elderly people?

(A) IIT Kharagpur
(B) IIT Bombay
(C) IIT Kanpur
(D) IIT Madras
(E) IIT Delhi
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Considered to be a big move in geriatric care, students of IIT Kharagpur has developed a one of a kind app named ‘CARE4U’. The app works on the network-based fall detection algorithm, which will inform the caregiver if the elderly person has fallen down. The app will automatically call the caregiver and emergency services with the exact location.

Key Concept Codes:

3. Who has received the ‘Indian Woman of Influence Award’ given by the UK Parliament?

(A) Priyanka Chopra
(B) Hima Das
(C) Nirmala Sitharaman
(D) Priya Priyadarshini Jain
(E) Sushma Swaraj
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: An Eminent fashionista, social entrepreneur and philanthropist Priya Jain has been felicitated with the ‘Indian Woman of Influence’ award at the UK parliament. The award is given in recognition of the power of Indian women who are residing in different parts of the world.

4. Where is the 4-day International Shark Meet being held?

(A) Kerala
(B) Andhra Pradesh
(C) Meghalaya
(D) Mizoram
(E) Goa
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The four-day International shark meet is being held in Kerala. Central Marine Fisheries Research Institute is hosting the meeting along with representatives of Food and Agriculture Organisation to discuss the priorities in monitoring shark and ray fisheries, trade and market chain assessment.

5. Who has delivered Chetak helicopter to the Indian Navy ahead of its schedule?

(A) Hindustan Aeronautics Limited
(B) Defence Research and Development Organisation
(C) Bharat Heavy Electricals Limited
(D) Ordnance Factory Board
(E) None of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Bangalore based Hindustan Aeronautics Limited has delivered two Chetak helicopters to the Indian Navy. HAL had signed a contract with the Indian Navy in 2017 according to which it was supposed to give eight helicopters i.e. two in august 2019 and six by August 2020.

6. Who is the new Deputy Governor to run monetary policy portfolio?

(A) V. Krishnaswamy Iyer
(B) Mahesh Kumar Jain
(C) N. S. Vishwanathan
(D) B P Kanungo
(E) Viral Acharya
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Post the resignation of Viral Acharya the RBI has assigned the post of Deputy Governor to BP Kanungo. He will be in charge of monetary policy and currency management portfolio. He would be the sixth member of the Monetary Policy Committee. Monetary policy controls the cost of very short-term borrowing, the money supply targeting inflation and the interest rate to ensure price stability in the currency.

7. Kishen Mangaldas Narsi has been appointed as the Chairman of which boxing organization?

(A) Asian Weightlifting commission
(B) International Olympic commission
(C) Asian Boxing Confederation competitions commission
(D) International Boxing commission
(E) Indian Professional Boxing Association
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: All-India University champion boxer Kishen Mangaldas Narsi has been appointed as the Chairman of Asian Boxing Confederation competitions commission.A veteran administrator, he was an International Referee and former Vice Chairman of the Executive Committee of the International Boxing Association previously.

8. Which virtual museum software will be used for digitization of Archaeological Museum across the country?

(A) DigiCMS
(B) LECMS
(C) DigMS
(D) JATAN
(E) DigiTAN
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Pune based Human Centres Design and Computing Group in agreement with the Ministry of Culture has developed JATAN which is a Virtual Museum software. This will create the digital collections of various museums and archival tools used for managing the National Portal and Digital Repository for Indian Museums.

9. What is the name of Biodegradable cellulose sheets developed by the scientists of Bangladesh Jute Mills Corporation?

(A) Palash
(B) Sonali
(C) Plasero
(D) Plasevmi
(E) None of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Scientist from Bangladesh Jute Mills Corporation has developed a method which will convert Jute fibre into low-cost Biodegradable cellulose sheets. Named “Sonali”, these sheets get biodegraded within three months if buried in soil and can also be recycled.

10. Who has clinched Bengal Open Squash Tournament Men’s singles title for the year 2019?

(A) Dev Sharma
(B) Abhishek Pradhan
(C) Abhay Singh
(D) Arnav Mandhana
(E) Sourav Ghoshal
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Tamil Nadu squash player Abhay Singh has won the 6th Edition of Bengal Open Squash Tournament for the year 2019 which was being held in Kolkata. The event was organised by West Bengal Squash Rackets Association and Squash Rackets Federation of India.

11. Who is the UK’s first Indian origin Home Secretary?

(A) Priti Patel
(B) Rishi Sunak
(C) Alok Sharma
(D) Nisha Kulhari
(E) None of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Priti Patel has been appointed as first Indian-origin home secretary of the UK cabinet. An ardent supporter of Brexit, she was the most vocal critics of Theresa May’s strategy. She also represents the UK Parliament’s influential Foreign Affairs Committee.

12. Which country has fired two missiles toward East Sea recently?

(A) Japan
(B) North Korea
(C) China
(D) South Korea
(E) Russia
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: North Korea has fired two new types of short-range ballistic missiles toward the East coast in the sea of Japan. The flight distance was approximately 430 kilometres. This action could hamper the denuclearisation military exercise between the US and South Korea scheduled next month.

13. Which city will have a museum in memory of all the former Prime Ministers?

(A) Mumbai
(B) Surat
(C) Noida
(D) Delhi
(E) Bangalore
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Delhi will soon get a museum dedicated to all the former Prime Minister’s of the country. This museum will showcase the memoirs and their ideologies. Government has asked the families of all the former PM’s to facilitate with their belongings.

14. Who is the new Deputy Speaker of Goa Assembly?

(A) Isidore Fernandes
(B) Rajesh Patnekar
(C) Michael Lobo
(D) Pramod Sawant
(E) Digambar Kamat
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: BJP MLA Isidore Fernandes is the newly elected Deputy Speaker of the Goa Assembly. He has just joined the party 15 days back and was the only contender as the opposition did not file any candidate.

15. MS Dhoni, who will be joining the Territorial Army Battalion will be deployed in which state?

(A) Himachal Pradesh
(B) Arunachal Pradesh
(C) Sikkim
(D) Jammu and Kashmir
(E) Chandigarh
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Ace Indian cricketer Mahendra Singh Dhoni had been awarded the honorary rank of lieutenant colonel in 2011. He will join his battalion in Jammu and Kashmir to carry out duties with the troops. He will be taking on the duties of patrolling, guard and post duty of the 106 Territorial Army battalion (Para) from July 31 to August 15.

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ