Daily Current Affairs Quiz - 26 August 2019

Daily Current Affairs Quiz – 26 August 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 26 August 2019

1. Which energy has been declared as renewable energy by the Ministry of New and Renewable Energy?

(A) Chemical
(B) River
(C) Ocean
(D) Coal
(E) Sound
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The various forms of energy produced by the ocean have been declared as renewable energy. As per the Ministry of New and Renewable Energy, all the energies in the ocean such as tidal, wave, thermal energy shall be eligible for meeting the non-solar Renewable Purchase Obligations. The ministry has identified the potential of tidal energy as 12,455 MW and wave energy of about 40000MW.

2. Where was the first World Youth Conference for Kindness held?

(A) New Delhi
(B) Mumbai
(C) Hyderabad
(D) Bangalore
(E) Pune
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Mahatma Gandhi Institute of Education for Peace and Sustainable Development had organised the first-ever World Youth Conference for Kindness in New Delhi recently. The theme for the event was Vasudhaiva Kutumbakam: Gandhi for the Contemporary World: Celebrating the 150th birth anniversary of Mahatma Gandhi and was attended by 1000 youths from across the 27 countries. This conference was aimed at providing creative and effective methods of engaging the youth in realising the United Nations Sustainable Development Goals.

3. Which ministry launched the project SU.RE?

(A) Women and childcare
(B) Defence
(C) Textiles
(D) External Affairs.
(E) Home Affairs
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: During Lakme Fashion Week held recently in Mumbai, the Textiles Minister Smriti Irani had inaugurated the project on Sustainable Resolution aka SU.RE. This project is a joint collaboration of Clothing Manufacturers Association of India & International Management Group, Reliance with the aim of sustainable fashion that contributes to a clean environment.16 biggies of India’s apparel industry including Future Group, Aditya Birla Retail, Shoppers Stop, Arvind Brands are coming together to set a pathway.

4. Where was the National Food Laboratory inaugurated on the occasion of 13th anniversary of the Food Safety and Standard Act,2006?

(A) Ghaziabad
(B) Gurgaon
(C) Mumbai
(D) Faridabad
(E) Noida
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: On the occasion of the 13th anniversary of the Food Safety and Standards Act, 2006, a National Food Laboratory was inaugurated in Ghaziabad. This is a first-of-its-kind, Public-Private-Partnership to have collaborative training centres under the name, the Food Safety Solution Centre and the Centre for Microbiological Analysis Training.The FSSAI controls the NFL. The lab is laced with the latest technologies and facilities to conduct an analysis in accordance with set standards.

5. Which country has launched a humanoid robot ‘FEDOR’ into space?

(A) China
(B) India
(C) USA
(D) Russia
(E) Japan
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Russian space agency Roscosmos has launched a humanoid robot to support the crew and test his skills. This Skybot F-850 is named as FEDOR, which stands for Final Experimental Demonstration Object Research, will operate in extreme conditions which are dangerous for humans in space. This bot is travelling with 1,450 pounds (660 kg) of cargo including medical supplies and food rations for the crew waiting at the station.

6. Which awards have been presented recently by the Personnel, Public Grievances and Pensions ministry, to encourage the retirees to write feedback and suggestions in form of write-ups ?

(A) ANUBHAV
(B) ANURAAG
(C) ANUDAN
(D) ANUGYAN
(E) ANUBHUTI
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: To encourage the retiree to submit his/her valuable experience/ suggestions through write-ups, the PM had instituted the ANUBHAV awards in 2015. Marking the 4th anniversary, the event was organized by the Department of Pension and Pensioners’ Welfare along with the Personnel, Public Grievances and Pensions ministry.

7. The World Anti-Doping Agency has suspended National Dope Testing Laboratory accreditation for up to what tenure?

(A) 6 months
(B) 5 months
(C) 1 year
(D) 1.5 years
(E) 2 years
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: In a massive blow to India’s anti-doping programme, the World Anti-Doping Agency has suspended the accreditation of India’s National Dope Testing Laboratory for six months. This ban will raise the cost of anti-doping tests significantly. This lab got its WADA accreditation in 2008. The National Anti-Doping Agency will now have to collect blood and urine samples and get them tested by a WADA-accredited laboratory outside India. WADA has made an investigation in NDTL and has found that the sample analysis methods were not up to the mark.

8. In the recent Composite Water Management Index by NITI Aayog, which state tops the list?

(A) Uttar Pradesh
(B) Rajasthan
(C) Kerala
(D) Gujarat
(E) New Delhi
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The NITI Aayog has released the second edition of the Composite Water Management Index recently. In the third consecutive year, Gujarat has retained the top position with 75 points. Andhra Pradesh got 74 points and Madhya Pradesh with 71 points are the next in the index. NITI Aayog had also warned that India will lose 6 per cent of gross domestic product because of a water crisis by 2050. On the scale range from 20 to 47 points, countries 4 top economic output contributors are placed i.e. Uttar Pradesh, Rajasthan, Kerala, and Delhi

9. The Prime Minister has declared which month to be celebrated as a month of nutrition every year?

(A) January
(B) May
(C) September
(D) July
(E) October
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: To fight malnutrition among children, particularly girls, the Prime Minister has recently announced to celebrate September as a month of nutrition every year. This will be under the Ministry of women and child development to spread awareness about malnutrition, undernutrition, anaemia, low birth weight, etc.

10. Who will be receiving the Eminent Engineer Award- 2019?

(A) Prabhakar Singh
(B) Ramesh Maini
(C) Harish Jajoo
(D) Rashmi Desai
(E) Nandani Kapoor
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The Director-General of Central Public Works Department, Prabhakar Singh, has been chosen by the Institution of Engineers for the ‘Eminent Engineer Award for the Year 2019’. The award will be given on 15th September for his distinguished and exemplary service in the field of Engineering and Technology.

11. Which player has won a maiden gold medal at Badminton World Championships?

(A) P V Sindhu
(B) Saina Nehwal
(C) Sania Mirza
(D) Srikanth Kadambi
(E) Parupalli Kashyap
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Padma Shri awardee, Indian ace shuttler, P.V Sindhu has created history by becoming the first Indian player to win gold in Badminton World Championship. She defeated Nozomi Okuhara in 38 minutes. By winning this, Sindhu becomes world’s fourth singles player to own a full set of world championship medals.

12. Who has won Mr World 2019?

(A) Jack Heslewood
(B) Rohit Khandelwal
(C) Nicklas Pedersen
(D) Francisco Escobar
(E) Kamal Ibrahim
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The 27-year-old Jack Heslewood has won the Mr World title event held in the Philippines. He brought back the title to Europe after 5 years. He is an Aerospace Engineer and defeated 71 other contenders from around the world. India’s Rohit Khandelwal had won the coveted title in 2016.

13. Financial Action Task Force Asia Pacific Group has blacklisted which nation recently?

(A) Russia
(B) China
(C) Pakistan
(D) Afghanistan
(E) Kazakhstan
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The intergovernmental organisation founded by G7 countries, Financial Action Task Force Group has put Pakistan in the enhanced blacklist. This group make policies to prevent terrorism and money laundering. It has charged Pakistan upon failing in meeting the global standards. On the scale of 40, Pakistan could not meet 32 parameters. The list will be reviewed in October.

14. BCCI has extended title sponsorship for another five years to which company?

(A) Paytm
(B) Pepsi
(C) Brittania
(D) Oppo
(E) Byju’s
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: BCCI has decided to extend the sponsorship to Paytm for another five years for the amount of Rs 326.8 crore. Paytm will be the title sponsor for all international and domestic matches. Micromax was the previous sponsor till 2015 and lost to Paytm on a bid of ₹2.42 crore per match.

15. Which country has recently unveiled Bavar-373 missile?

(A) Iraq
(B) Iran
(C) Russia
(D) Japan
(E) China
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Iran unveiled its new home-grown air defence system which is its first domestically produced long-range missile defence system. The range of this missile is more than 200 kilometres. These missiles can compete with S-300 and Patriot systems of Russia and the USA.

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ